Klemen Kos   1. avgust 2017
Zmaji so zelo odločno krenili v novo sezono

Olimpija, ki dobiva smisel

Čeprav je bil izpad proti finskemu VPS zelo slab obet za prenovljeno ljubljansko moštvo, se po prvih treh krogih nove sezone že čuti roka trenerja Igorja Biščana, ki je vnesla precej svežine in reda.
SORODNE NOVICE
Fiorentina potrdila prihod Nin...
18.1.2018 | Slovenski nogomet
Nicholson dvakrat za remi Domž...
18.1.2018 | Slovenski nogomet
Maribor do vrha napolnil mrežo...
17.1.2018 | Slovenski nogomet
Čavušević trenira z drugoligaš...
17.1.2018 | Slovenski nogomet
Aluminij zapustila še Mesec in...
17.1.2018 | Slovenski nogomet
Maruško nova okrepitev ambicio...
17.1.2018 | Slovenski nogomet
(foto: uradna spletna stran kluba)
Ljubljanska Olimpija je pred pričetkom sezone počela to, kar počne že ves čas. Za nove izzive je angažirala novega trenerja, novega športnega direktorja – ki je še vedno brez uradne funkcije – in pripeljala mnoštvo novih igralcev, ki so vsaj navzven delovali predvsem kot bolj ekonomična rešitev kot v časih, ko sta za kadrovsko podobo skrbela Ranko Stojić ali Nenad Protega. Čeprav je jalov evropski nastop in padec ob prvi oviri obetal reprizo že videnega, je Olimpija po prvih treh krogih domače sezone nedvomno presenetila v pozitivni luči. Zmaji so na treh tekmah dosegli devet zadetkov in prejeli le enega, na zadnjih dveh prvenstvenih tekmah proti Gorici in Aluminiju pa pokazali dominanco, učinkovitost in tudi igrivost, ki nedvomno kaže napredek na predstave, ki so jih Ljubljančani kazali v drugi polovici prejšnje sezone. Tedaj niso zaostali le za prvakom Mariborom, temveč na koncu celo za veliko skromnejšo zasedbo Gorice.

Biščan je že stabiliziral enajsterico
Trener Olimpije Igor Biščan je na zadnjih dveh tekmah ponovil začetno enajsterico, kar ne glede na odsotnost nekaterih igralcev (Mitrović, Boateng, Oduwa, Klinar) že kaže na določen red in smer, v katero želi razvijati moštvo.  Biščan je v kratkem času uspel prenoviti srednjo vrsto in napad, ki sta bila v prejšnji sezoni veliko bolj ranljiv del moštva kot obramba. "Pivotska" naveza Čanađija-Brkić je vnesla veliko svežine, v novem sistemu pa se zelo dobro počutita tudi v letošnji sezoni prerojeni Portugalec Ricardo Alves in hitronogi ganski napadalec Abass Issah. Če upoštevamo, da sta Nejc Vidmar in Branko Ilić v minuli sezoni zaradi poškodb igrala zelo malo, je ta hip še najmočnejši vezni član udarne enajsterice nove in "stare" Olimpije bočni branilec Dino Štiglec.

Velika imena brez privilegijev
Olimpija je v minuli sezoni vseskozi iskala ravnotežje in sinergijo med igralci kot so Andraž Kirm, Blessing Eleke, Leon Benko, krajši čas tudi Kingsley Boateng in Nathan Oduwa. Zmaji so preizkusili vse možne inačice in čakali na eksplozijo večinoma dragih igralcev, ki so v Ljubljano prihajali ob spremstvu velikih besed, a je nikoli dočakali. Kirm je že zapustil klub, Biščan je iz svojih načrtov prekrižal Benka, ki je glede na svoj življenjepis prispeval premalo, uvodne tekme pa kažejo tudi na to, da se Biščan ne bo tako ukvarjal s formo Blessinga Elekeja kot njegovi predhodniki. Na klopi sta obtičala tudi Danijel Miškić in Alexandru Cretu, dva izmed pomembnejših členov moštva v minuli sezoni.

Takojšnji učinek novincev
Prve tekme kažejo na to, da je vsaj v primeru Gorana Brkića Olimpija zadela v polno. Srb je dosegel že dva evrogola in poživil zaspano srednjo vrsto zmajev, v igri pa ima še nekaj rezerve, saj doslej še ni povsem uspel celotne tekme odigrati na enako visoki ravni. Obetavno sta svojo pot v Stožicah začela tudi Stefan Savić in Dario Čanađija, ki je pred leti slovel kot eden največjih hrvaških talentov svoje generacije.

Olimpija ima nadzor
Skupni imenovalec prvih treh prvenstvenih tekem Olimpije je "kontroliran napad", ki manj kot v prejšnji sezoni sloni na agresivnosti bočnih branilcev in trenutno deluje najmočnejši v sredini igrišča. Olimpija je v zadnjih 180 minutah nogometa mrežo ohranila nedotaknjeno, z izjemo priložnosti Vedrana Mesca v Stožicah pa sta bila njena nasprotnika v napadalnem delu igre povsem nevtralizirana.  Biščanova Olimpija kaže obris disciplinirane, a hkrati tudi dovolj ofenzivno usmerjene ekipe.

Občutek večje širine
Eden ponavljajočih očitkov Olimpije je bil v zadnjih letih, da "nima klopi" oziroma alternativ, ki so tako zelo značilne za Maribor. V letošnji sezoni je drugače. Na tekmi proti Aluminiju so na klopi sedeli Rok Vodišek, Alexandre Cretu, Blessing Eleke, Aljaž Krefl, Aris Zarifović, Danijel Miškić in Tomislav Tomić, izven pogona pa je še nekaj igralcev (Klinar, Boateng, Oduwa, Mitrović), ki bodo zagotovo Biščanu ob vračanju nakopali bolj sladke kot grenke skrbi. Seveda ne gre pozabiti še na igralca, na katerega v Ljubljani polagajo še posebej visoka pričakovanja, slovenskega Argentinca Andresa Vombergarja.
Komentiraj
OBJAVI
Komentarji: 41
<< < | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | > >> Starejši naprej | Novejši naprej
MaliBebcki 4.8.2017, 10:48 Prijavi komentar
MB Bojci; si v redu? haha
pejo2310 2.8.2017, 16:17 Prijavi komentar
mal so pa tud neumni NZS termini ;)
pejo2310 2.8.2017, 16:16 Prijavi komentar
MB_Bojan pri nas je obisk povezan z doganju v klubu in poglej si mal kosarko ali hokej...če ni "taprava" zgodba ni obiska ...pa se počitnice so ali pikniki,gore,morje za en dan....počas se bojo vračali na stadione ko se ekipa dokončno dokaze da so vredni tega...
MB_Bojan 2.8.2017, 15:34 Prijavi komentar
Saj navsezadnje mislimo enako. Ne gre pa pri gledalcih toliko za finančne prihodke, brez solidno polnih tribun in temu primernega vzdušja tudi rezultatov ne bo.
garfild 2.8.2017, 14:58 Prijavi komentar
matej1111, ne govoriti o nogometnih šolah, ker je ravno, širše gledano, podravsak nogometna šola najslabša v vseh pogledih kar se tiče vzgoje novih nogometašev klubso državnega, klubsko mednarodenga in reprezentančnega nivoja.
garfild 2.8.2017, 14:53 Prijavi komentar
MB_Bojan, polne tribune pomenijo lepo kuliso. Ampak samo to in nič drugega. Poglej si bilanco mariborskega kluba in boš hitro ugotovil da obisk tekem in zaslužek od njih Mariboru pomeni zelo malo( cca 5% vseh prihodkov). Podobna zgodba je pri Olimpiji. Vsem ostalim kliubom v ligi pa prihodki od obiska tekem pomenijo praktično največji kumulativni posamični prihodek v njihovih klubskih blagajnah.
Werder Lunik 2.8.2017, 14:45 Prijavi komentar
Kje? V 'mizeriji praznih tribun v stožicah' s tem, da imate sami še manjši obisk. Lahko pa da samo narobe berem, pa si v resnici trdil nekaj čisto nasprotnega. Absolutno ti pa dajem prav, da bo za dolgoročno stabilno Olimpijo potrebna (veliko) večja podpora gledalcev, pa ne samo to. Ampak gledalci se mogoče že v kratkem pojavijo v večjem številu, v kolikor bo igra ostala na želeni ravni, drugo pa... No, drugo pa ob svojem času.
MB_Bojan 2.8.2017, 14:20 Prijavi komentar
Kje si pa ti v tem našel zafrustriranost pa mi ni jasno, tako da nehaj filozofirati. Menim le, da bo potrebno za dolgoročno stabilno Olimpijo tudi večja podpora gledalcev, ti pa piši kaj hočeš.
Werder Lunik 2.8.2017, 13:23 Prijavi komentar
Zna biti, da me spomin vara, ampak a ni bilo v MB še manj gledalcev na zadnji tekmi? Imaš sploh kak point (resno sprašujem) al samo lastno zafrustriranost rešuješ na svoj najljubši način?
MB_Bojan 2.8.2017, 12:23 Prijavi komentar
Kako kje, kaj se pa sprenevedaš ? Koliko pa ima Olimpija gledalcev na tekmah ? Za eno mesto kot je Ljubljana, za vzorec !
<< < | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | > >> Starejši naprej | Novejši naprej
OGLAŠEVANJE