Miran Zore   9. avgust 2018
Amir Dervišević je motor igre Maribora

Dervišević je mariborsko odkritje leta

Maribor od spomladanske polomije s Krškim igra drugače. Bolj je nevaren, nepredvidljiv, ustvari si več priložnosti. Za kreacijo in tempo skrbi interno odkritje leta Amir Dervišević, ki igra nogomet kariere.
SORODNE NOVICE
Odhod Barišića je signal Manda...
13.12.2018 | Slovenski nogomet
Liga Europa: Milan v grškem ko...
13.12.2018 | Evropski pokali
Škotska invazija na Dunaj
12.12.2018 | Evropski pokali
Liga Europa? Želimo jo osvojit...
12.12.2018 | Evropski pokali
Paqueta? Dober je, a (še) ni K...
12.12.2018 | Evropski pokali
URADNO: Barišić ni več trener ...
12.12.2018 | Slovenski nogomet
(foto: pigac.si)
Mineva pet let odkar je Maribor, takrat skupaj z bolj poznanim in tudi že dokazanim Murinim upom Damjanom Boharjem, iz novomeške Krke pripeljal drugoligaškega igralca Amirja Derviševića. Takrat, ko se je Željko Filipović že bližal svojemu vrhuncu, se je zdelo, da je Maribor z Derviševićem dobil nekakšno kopijo oziroma približek izkušenemu defenzivnemu vezistu, ki je leta 2016 odšel iz Maribora. Dervišević je, tako kot Filipović, visok, ima dober pregled nad igro in zelo dober udarec. A še preden je Filipović odšel iz Maribora, je Dervišević z izjemo prebliskov na nekaterih prvih tekmah že prečkal mejo margine in namesto, da bi zaigral v mariborski zvezni vrsti in se meril z zvezdniki Seville in Liverpoola, blodil po drugi (Veržej) in celo tretji slovenski ligi (Maribor B)!

Sloves pretirano dobrovoljnega, nepremišljenega in tudi neresnega igralca ga je kljub lepi mariborski priložnosti stal resne kariere in nakazoval pot v igralski propad

Druga in morda zadnja priložnost
Letos spomladi je Maribor doživel hladen tuš. Drugi del sezone je začel izjemno slabo, po domačem porazu s Krškim pa se je zdelo, da je bitka za naslov izgubljena. Na koncu je Maribor po res tesnem boju moral priznati premoč Olimpiji, toda prav tekma s Krškim je bila prelomna za mariborskega trenerja Darka Milaniča. V igro je, da bi pretresel dotlej anemični in brezidejni Maribor, postavil mlajše igralce in tudi že pred tem reaktiviranega Derviševića, ki je že na zimskih pripravah kazal povsem drugačno podobo kot v preteklosti. Zadel je v polno. Maribor je začel igrati kot prerojen in do konca sezone izgubil le eno tekmo. Ključna figura v igri Maribora pa je postal prav Dervišević, ki je za razliko od Blaža Vrhovca, Aleksa Pihlerja in Alexandruja Cretuja vezist z dodano vrednostjo. Vezist, ki narekuje ritem igre in ni le preblisk, saj je tudi po poletni pavzi obdržal raven iz zaključka minule sezone. 

Dervišević ni hiter, je pa hitra njegova žoga
Darko Milanič je letos spoznal, da Amir Dervišević ni in ne more biti defenzivni vezist. Ljubljančan s svojimi limiti v okretnosti in hitrosti gibanja ne more biti t.i. korektor in nekdo, ki lovi nasprotne igralce in seka potencialne protinapade. Dervišević je playmaker, igralec z odličnim pregledom igre, z od višje sile dano levico, ki išče prazne zaplate prostora levo in desno ter tudi v globino. Dervišević resda ni hiter, ni niti izrazito močan, toda, kar je tudi ključno, hitra je njegova žoga, ki z natančno odmerjeno podajo razbije še tako čvrsto obrambo.

Dervišević s svojimi žogami "hrani" ofenzivni del Maribora, ki je zadnje mesece, tudi na začetku nove sezone, najboljši del moštva. Maribor si ustvarja precej priložnosti, več kot v preteklosti in Dervišević je, običajno poskrbi za podajo pred podajo za gol (kot recimo na povratni tekmi proti Chikhuri), pri tem ključen. Dervišević je precizen podajalec in nevaren strelec in v marsičem bolj kot na Željka Filipovića spominja na zlate mariborske čase Zorana Pavlovića

Reprezentanca ga vse bolj potrebuje
Novi selektor Tomaž Kavčič je Derviševića že vpoklical v reprezentanco. Res je, da ima selektor v svojem naboru veziste iz močnejših lig, iz močnih klubov in tudi s precej izkušnjami. Nima pa vezista takšnega profila. Ker slovenski reprezentanci manjka igralec, ki bi povezal igro, ki bi razigraval soigralce, ki bi znal tako natančno podati in bil nevaren tudi s strelom z razdalje, se Dervišević v prihajajočem obdobju selektorju ponuja kot zanimiva opcija. Ne le kot morebiten adut ali potencial, temveč kar kot resna opcija za prvo enajsterico, v kateri si v zadnjem letu ali dveh noben vezist s svojimi igrami ni ravno zaslužil fiksnega mesta. 

Prestop je neizogiben
Igralcev, kakršen je Dervišević, v 1. SNL na tem igralnem položaju praktično ni. Maribor ima v njem posebnega igralca, ki ga bo na trgu težko kdaj zamenjal. Dervišević resda potrebuje še nekaj konstante in več težkih tekem (priložnost ponuja že Rangers) ter, kar je v njegovem primeru ključno, dokazovanja resnosti. A če bo držal ritem in nadaljeval svoj razvoj, lahko kljub šestindvajsetim letom in skorajšnjem propadu v karieri stopi korak naprej ter izkoristi svoj nesporen talent. Na izsušenem slovenskem nogometnem prostoru, kjer so milijonski prestopi v zadnjih dveh letih postali izjemno redki, če ne skoraj nemogoči, njegova pojavnost močno izstopa in niso je spregledali niti tuji klubi. To pa mora v tem trenutku skrbeti predvsem Maribor, ki je z Derviševičem v igri povsem drugačna, bolj nepredvidljiva in raznovrstna ekipa. Brez njega je Maribor prepuščen omejeni kreativi bolj defenzivno usmerjenim Vrhovcu, Pihlerju in Cretuju, kar, kot je nakazal začetek letošnje pomladi, hitro prinese težave. 
 
Komentiraj
OBJAVI
Komentarji: 41
<< < | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | > >> Starejši naprej | Novejši naprej
Couch coach 10.8.2018, 21:50 Prijavi komentar
Se ne strinjam, da so slovenski igralci slabi… Samo priloznost jim je treba dati in jih skozi treninge pripeljat na dolocen nivo. Problem je pri nas samo v trenerskem kadru, ki ga enostavno ni ali pa je res sposoben samo za tretjo ligo in nic vec. Dejstvo je, da se slabo (ali pa sploh nic) dela v mladinskih ekpiah. Vzgoja manjka, ne pa talentirani fantje..
Maribor&Barcelona 10.8.2018, 15:35 Prijavi komentar
Derviševič je zelo dobri nogometaš, zato bi še potrebovali še kakšnega dobrega igralca v ekipi. Prodat bi mogli Pihlerja, Vrhovca, Šulerja, Vršiča, Hotiča in Bajdeta ker so preslabi za maribor ker niti driblat neznajo, zato je treba okrepiti vezno vrsto, saj so že dobri nogometaši zelo poceni. Iz tujine naj pripeljejo koga pa ne iz Slovenske lige ker so v Slovenski ligi preslabi nogometaši.
miha12 10.8.2018, 09:07 Prijavi komentar
kakor hitro so ga stisnili je bil problem in žoge ni mogo oddat nikam. tak je tudi pado njihov prvi gol (kjer je krivec tudi viler) pa še ene 2 šansi jim je nastavo. v obrambi ga ni blo celo tekmo.
majsor 10.8.2018, 08:43 Prijavi komentar
@miha12 nismo videli ker zivimo v drzavi kjer ocitno igranje kvalifikacij za evropo ne pomeni nic... kako je pa igral? Videl sem samo podajo za gol...
miha12 10.8.2018, 08:00 Prijavi komentar
včeraj ste lepo vidli zakaj derviševič ne more igrat v angliji.
MB_Bojan 9.8.2018, 19:44 Prijavi komentar
pejo in ostali, danes se kar ne morem ločit od te naše debate. Saj vem, da bodo žabarji in štajerci pri šanku zopet kaj na vrsti, ampak je pa fajn spiti skupaj kakšen pir za naš slovenski nogomet. Vseeno iz katere strani kdo je.
pejo2310 9.8.2018, 19:20 Prijavi komentar
ŠE ibrakadabra zna normalno komentarat ...pa kaj si ti noor 🤣😂🤣😂👍👍💪
pejo2310 9.8.2018, 19:19 Prijavi komentar
Pa fantje :TEMU SE REČE DEBATA!!!!!KAPO DOL!!!SEJ ZNATE IN DRZTE SE...VSI SMO ZA SLOVENSKI NOGOMET!!!! IN NAVIJAMO ZA VSE SLOVENSKE KLUBE V EVROPI!!!
pejo2310 9.8.2018, 19:17 Prijavi komentar
Sam bi kvoto dal na 6 igralcev ...zacetek bi bil tezek ampak v parih krogih bi se navadli na kvoto ...
MB_Bojan 9.8.2018, 19:16 Prijavi komentar
jih johny, tudi jaz bi želel, da Ptuj in Lendava dobita prvoligaša zaradi privrženosti mesta do nogometa. Malo sem se pohecal, ker smo na to prišli, ko smo pisali o Derviševiču.
<< < | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | > >> Starejši naprej | Novejši naprej
OGLAŠEVANJE