Miran Zore   7. november 2018
Samir Handanović bi Sloveniji še kako prišel prav

Handanović je (lahko) rešitev za težave Slovenije

Evropska večera v Barceloni in Milanu sta potrdila, da je svojevrsten paradoks Slovenije, ki ima ob dveh vrhunskih vratarjih na golu rezervista, naravnost smešen. Samir Handanović si zasluži vsaj klic z Brda.
SORODNE NOVICE
Matjaž Kek: Danes bi drugače r...
26.3.2019 | Slovenski nogomet
Kean? Raiola svari Juventus
26.3.2019 | Evropske lige
Cristiano Ronaldo je poškodova...
26.3.2019 | Evropske lige
Slovenija: Ključna spoznanja p...
25.3.2019 | Slovenski nogomet
Petar Stojanović se je posul s...
25.3.2019 | Slovenski nogomet
Josip Iličić je zaščitil Petra...
25.3.2019 | Slovenski nogomet
(foto: Getty Images)
Če bi sešteli zadnji dve tekmi Interja v ligi prvakov proti Barceloni in iskali najboljšega posameznika v ekipi italijanskega kluba, bi bil Samir Handanović nesporni zmagovalec. Šestnajst njegovih obramb, med njimi je bilo nekaj zares impresivnih, je glavni faktor osvojene točke Interja na dveh dvobojih s precej močnejšim nasprotnikom. Handanović, za katerega je to, verjeli ali ne, šele prva sezona v ligi prvakov, je tudi izven igrišča lider Interja. Glavno spoznanje letošnje sezone je zanj, poleg boja za osmino finala lige prvakov, dvigovanje samozavesti in učenje od najboljših na evropski sceni. Inter v skupini z Barcelono, Tottenhamom in PSV zbira nujen kapital izkušenj, ki ga bo v prihodnjih sezonah ob nujni nadgradnji moštva investiral za dosego višjih ciljev. 

Pri štiriintridesetih, ko karierna krivulja igralcem običajno že pada, Handanović dosega vrhunec svoje vratarske kariere. Že pred leti, ko je bil proglašen za najboljšega vratarja Serie A, se je sicer nakazoval vrh, razgled pa je jasnilo še močno povezovanje z Bayernom, PSG, Manchester Cityjem, v nekaterih kombinacijah (pred prihodom Ter Stegna) pa celo z Barcelono. Stroka pritrjuje, da je Handanović član svetovne vratarske elite, realno pa je verjetno celo predober za moštvo, v katerem zadnja leta nastopa. Handanović je bil vsa leta v Interju, ko bi v resnici lahko odšel na bolje in se izognil težavam, potrpežljiv in pripaden, ko bo pogodbo z Interjem oddelal do konca, pa bo njegov staž v klubu dolg skorajda desetletje.

Handanović je v tujini bolj cenjen kot doma. Razlogov za to je več. Eden glavnih pa je ta, da ga v Sloveniji na delu preprosto ne vidimo več, saj že tri leta ne brani več za Slovenijo. V zgodovini je ostal zapisan kot četrti po številu odigranih tekem za Slovenijo (81) in predvsem kot eden najbolj markantnih slovenskih nogometašev vseh časov. Pri Handanoviću "Oblakovih" težav s prisotnostjo nikoli ni bilo. Reprezentance se ni izogibal in četudi je bil običajno nerazumljivo tih (tudi ob slovesu), je svoje na igrišču vselej oddelal. Koliko mu pomeni reprezentančni dres, pa vselej potrdi z izjavo, da je največji dosežek v njegovi zares bogati karieri uvrstitev na svetovno prvenstvo v Južni Afriki. 

Samir Handanović ni nikoli dobil poslovilne tekme oziroma možnosti, da pomaha slovenski publiki in za svoj doprinos uspešni eri Slovenije prejme vsaj simbolično priznanje. Tudi zato njegovo reprezentančno poglavje, ki je bilo končano tudi zato, da se je lahko povzpel Jan Oblak, morda ni neprodušno zaprto. Ob skrajno bizarni situaciji, ko ob dveh vrhunskih vratarjih najvišjega možnega ugleda slovenski gol brani negotov rezervist, je vprašanje Samirja Handanovića tema, ki se je zaradi situacije slovenske reprezentance in tudi vratarjevih zaslug ne bi smeli izogibati. Pošteno bi bilo, do navijačev, novega selektorja, reprezentance in konec koncev tudi do samega Handanovića, vprašati, če je Sloveniji, ki to pomoč v tem trenutku krvavo potrebuje, pripravljen še enkrat priskočiti na pomoč. Vse drugo kot njegov jasen "ne" bi pobiti Sloveniji vlilo prepotrebnega optimizma. 
Komentiraj
OBJAVI
Komentarji: 25
<< < | 1 | 2 | 3 | > >> Starejši naprej | Novejši naprej
Hulk 8.11.2018, 20:55 Prijavi komentar
Sarma je prepustil mesto Oblaku in nikjer ni reku ,da nikoli več nebo nastopil....pa pri Stojanovicu je odsel ...Korena pa niso hotli več....zaradi SPja....pa Handa nikoli nibil vodja cesa al karkoli bi vi hotli...po SP2002 so vsi klani propadli...
Ibrakadabra 8.11.2018, 00:22 Prijavi komentar
Sarma, pridi nazaj, da malo nesposobne zabarske lobiste sfockas, lepo so te zajebali tak kot tam najbolj uspesne znajo, ti pa ze vec let top golman sveta, edina dva sposobna ljubljančana, ki se lopovskih someščanov v loku izogibata, prav imata, sta klase, zakaj bi se v tej teksaski sloveniji blamirala.
samo z glavico naprej! 7.11.2018, 23:01 Prijavi komentar
Akatanec je dočakal oblaka in odžagal handanovića. ko zadnji drek. nz je vidla oblaka in pustila katancu proste roke. zdaj se zaradi tega ni noben spomnil, da bi ga poklical.
maverik 7.11.2018, 20:47 Prijavi komentar
Želim si, da ga pride vsa slovenceljska javnost, novinarji in NZS prosim za povratek. On pa da jih pogleda v oči in reče: "Ko vas J***"
becar 7.11.2018, 20:39 Prijavi komentar
Nekateri malo pozabljate. Čeprav sta z Oblakom svetlobna leta pred ostalimi slo vratarji, je Sarma za reprezentanco branil v slogu povprečja in vzdušja. Precej individualnih napak, ki so imele za posledico gol. Tega pri Oblaku v reprezentanci ni bilo. Drugače pa muhe kar podobne pri obeh. Jaz po kolenih ne bi prosil nikogar. Dejstvo je, da trenutne reprezentance ne rešita ne Sarma in Oblak, pa če gresta oba v gol.
pepe 7.11.2018, 19:44 Prijavi komentar
Handa je pac povzrocal druge probleme. V slacilnici, bil je vodja ene struje, ki je rusila selektorja. Kako hitro pozabljamo. Res pa je da je dober golman
dontfuck 7.11.2018, 18:41 Prijavi komentar
Upam, da ni tako nor, da se bo zdaj vrnil. Pred leti so ga ti isti mediji in slovenceljni podili, tako da se že zaradi naj ne vrača. Sarma je top slovenski vratar in kljub temu, da je branil v manjših oz slabših klubih si je prislužil spoštovanje po celem svetu. Kaj bi šele bilo, če bi branil v Barceloni. Oblak se še lahko uči od njega.
Kauko 7.11.2018, 18:23 Prijavi komentar
Hvala Srečkotu za njegov sloves... Katanec in njegov naslednik sta res naredila nekaj tako neumnih potez kot si jih ne bi privoščili v nobeni vaški ligi.
Hulk 7.11.2018, 17:28 Prijavi komentar
Stand ur ground +1
Maestro8 7.11.2018, 17:00 Prijavi komentar
Stand Ur Ground +100. Taka mentaliteta je v Sloveniji v vseh športih. Noben nima pojma kaj je v ozadju z Oblakom, vsi so pa sodniki. Zdaj je pa Jan zadnji drek na svetu.
<< < | 1 | 2 | 3 | > >> Starejši naprej | Novejši naprej
OGLAŠEVANJE