Klemen Kos   22. maj 2017
Vrhunski trenerski podvig nekdanjega slovenskega selektorja

Kek rešuje slovensko sezono

KOMENTAR: V klavrni sezoni za slovenski klubski in reprezentančni nogomet izstopajo dosežki dveh izstopajočih posameznikov: Jana Oblaka in novega reškega kralja Matjaža Keka.
SORODNE NOVICE
Čavarjev agent odlaša z Maribo...
11.12.2017 | Slovenski nogomet
Potrjeno: Pirić gre v Maribor
11.12.2017 | Slovenski nogomet
Dvojec iz Zrinjskega zanimiv M...
11.12.2017 | Slovenski nogomet
Darko Milanič: Leto 2017 izjem...
10.12.2017 | Slovenski nogomet
Sneg je odnesel 19. krog 1. SN...
9.12.2017 | Slovenski nogomet
Reprezentanca se poslavlja od ...
8.12.2017 | Slovenski nogomet
(foto: uradna spletna stran kluba)
Ob skrajno nezanimivem zaključku sezone v slovenskem državnem prvenstvu, v katerem letos niti na prste ene roke ne bi mogli poiskati presežkov, so oči marsikaterega slovenskega ljubitelja nogometa v zadnjih mesecih pogosto pogledovale v sosednjo Hrvaško, kjer je bil boj za naslov prvaka zaradi Matjaža Keka tudi malček slovenski.

Na Hrvaškem je moč čutiti veliko navdušenje velikega dela javnosti, ki resda bolj kot naslov Rijeke izživlja svoj antagonizem do zagrebškega Dinama. Ta je preko Zdravka Mamića hrvaško prvenstvo v zadnjem desetletju spremenil v hišni predpražnik za svoje poslovne in delček tudi klubske interese. Kekova Rijeka je končala najbolj trdovratno in neomajno vladavino enega kluba v balkanski regiji, Kek pa je pri tem prva zvezda tega preobrata in simbol ekipe, ki naslova ni toliko osvojila na račun vrhunske kakovosti svojih nogometašev, kot na račun mentalitete, ki je nekakšen odraz Kekovega
trmastega značaja.

V Rijeki je Kek že drugič v svoji trenerski karieri demantiral skeptike: na klopi slovenske reprezentance so mu številni napovedovali hiter odstrel, na koncu je za njim ostal nastop na svetovnem prvenstvu. Na klopi Rijeke ga je pričakovala skepsa, ki na Hrvaškem temelji predvsem na račun podcenjevanja slovenskega nogometa, končalo se je s štiriletnim obdobjem, ki je Rijeki prinesel pokalni naslov, skupinski del evropske lige, prvi naslov državnega prvaka v zgodovini kluba, vmes pa še prestop (Andrej Kramarić), kakršen navkljub neprimerljivo bogatejšem vrelcu lokalnega talenta nikoli, na primer, ni uspel splitskemu Hajduku.

Kek je zasluženo "kreditiran" za zasluge pri reškem čudežu. Ne glede na to, kako se bo nadaljevala in nekoč končala njegova reška romanca, je za seboj pustil nekaj, kar bi pravzaprav v športu moralo pomeniti največ – neizbrisno dediščino uspehov. Mariborčan je podcenjevanje vselej premeteno pretvarjal v svoj lastni adut in uspel zgraditi kult navzven mirnega, ponižnega, odločnega, trmastega in ambicioznega trenerja, ki slej kot prej – tako na klopi Slovenije kot Rijeke – uspe zlesti pod kožo javnosti in navijačem. Če bi dandanes na Hrvaškem iskali novega selektorja, bi bil Kek z veliko verjetnostjo eden bolj priljubljenih "javnih" kandidatov za to mesto.

Kekov naslov je tudi obliž na sezono, v kateri je bil ves presežek slovenskega nogometa strnjen v izjemnost Jana Oblaka, ki pa žal že dolgo nima nič skupnega s sivim tavanjem slovenskega reprezentančnega in klubskega nogometa ter vse večjih težav pri produkciji zares izstopajočih posameznikov.
Komentiraj
OBJAVI
Komentarji: 14
<< < | 1 | 2 | > >> Starejši naprej | Novejši naprej
pejo2310 25.5.2017, 12:27 Prijavi komentar
IB je tud proizvedu Iličiča,Bačinoviča,Stojanoviča,.....glede Špokija bomo videli to sezono kok je sposoben ....glava so mu pošlihtal ;))
miha12 23.5.2017, 18:35 Prijavi komentar
Sicer pa je špukija proizvedel IB, Olimpija ga je samo trpela 3 sezone preden se mu je v pol leta odprlo. Pol pa dalje tema...
miha12 23.5.2017, 18:33 Prijavi komentar
Kaj bi ti pejo sploh rad povedal? Da se vam je vsral oblak enkrat na 30 let in zdaj boš drkal na to naslednjih 30? Pa kaj? Ko boste v Evropi prišli dalje kot do širokega se lahko menima. Al da smo mi Keka nagnali? Kaj ma to veze z biločem? Al kaj? Ps: kje sta danes veletalenta špuki in Henty? Za prvega navijači Basla že govorijo o velikem flopu, za drugega pa se ve da je verjetno bil največji flop ruske lige ever.
lama 23.5.2017, 10:37 Prijavi komentar
ja ampak olimpija ima od teh prestopv bore malo, kaj vam pomaga prodaja igralcev za 2mio€ če vam pou pobere agencija, njegov agent, stojič, drugo polovico pa mandarič.....
pejo2310 23.5.2017, 10:07 Prijavi komentar
mi smo mu dali sanso in ga prodali za vec kot 5M € ...nastej mi samo enega igralca MB ,ki ste ga prodal za vsaj 3/4 tega denarja ali pa mi nastej igralce ,ki so vsaj 10M€ trnutno vredni pa ste ga vi nardili...inn zate je miha12 spodaj članek pa si poglej in zapomni vse case kdo je koga nagnal ;)
miha12 23.5.2017, 09:35 Prijavi komentar
pazi to, olimpija je proizvedla hentyja.. prav brez sramu. only in ljubljana.
mostschedl 23.5.2017, 06:32 Prijavi komentar
Vodišek za 2 M€, kaj ti to resno misliš, on je že zdaj boljši "vratar" od Oblaka.
pejo2310 22.5.2017, 22:32 Prijavi komentar
ampak Olimpija se vedno proizvaja igralce za vec kot 2 M€ kar prvak se nemore pohvalit ....da nebote me napadal prehitro....Vodišek zdaj....Šporar , Henty, Oblak ;)
pejo2310 22.5.2017, 22:30 Prijavi komentar
za mlade štajerce ,ki imajo zelo slab spomin ;)))) http://sportske.jutarnji.hr/nogomet/hnl/slovenac-koji-je-rijeku-doveo-na-tron-zivotna-prica-matjaza-keka-navijacima-olimpije-vratio-je-baklju-a-mariborovi-su-ga-dva-sata-drzali-zakljucanog/6111033/
samo z glavico naprej! 22.5.2017, 14:59 Prijavi komentar
ni potrebno nobeno pojasnjevanje temu prvemu komentatorju, ker mu nebo potegnilo. samo smeh..hahaha!
<< < | 1 | 2 | > >> Starejši naprej | Novejši naprej
OGLAŠEVANJE