Uredništvo    19. maj 2017
Promocijski tekst

Luksuz ali sodobno suženjstvo?

Grožnje, izsiljevanja, manipulacije, izogibanje davkom, nizke plače ...V svetu profesionalnega nogometa se marsikdaj ne cedita med in mleko, zato nemoč slednje nemalokrat požene v obup. Rešitev vendarle obstaja.
SORODNE NOVICE
Video: Trifković s prostega st...
20.11.2017 | Slovenski nogomet
Rudar se vrača na tretje mesto
20.11.2017 | Slovenski nogomet
Branko Ilić: Izgubili tekmo, n...
20.11.2017 | Slovenski nogomet
Danes na sporedu meglena tekma
20.11.2017 | Slovenski nogomet
Mura zavezala kravato Fužinarj...
19.11.2017 | Slovenski nogomet
Balkovec Domžale vrnil na tret...
19.11.2017 | Slovenski nogomet
(foto: /)
Predstava večine športnih navijačev in družbe nasploh je verjetno ta, da so poklicni športniki deležni življenja prežetega z unikatnimi avtomobili, sanjskimi rezidencami, razvajanja na luksuznih jedrnicah in vsega filmskega razkošja, toda takšna vizija je daleč od dejanskega stanja.

Skozi leta sodelovanja s stotinami športnikov in športnega osebja, bi lahko njihovo življenje prikazali v precej manj atraktivni luči. Nizke plače, nenehne zamude pri izplačilih (če sploh), neurejena delovna razmerja, grožnje, neupravičeni pritiski in različne oblike izsiljevanja s strani klubov in njihovih predstavnikov so realnost za večino športnikov, katerih posterji ne visijo na stenah njihovih oboževalcev. 

Po zadnjih podatkih združenja FifPro, katero spremlja razmere v poklicnem nogometu, je stanje alarmantno in skrb zbujajoče. Iz podatkov zbranih od nekaj manj kot 14.000 nogometašev iz 54 držav širom Evrope, Ameriške celine in Afrike je razvidno da skoraj polovica zasluži manj kot 1.000 EUR mesečno. Le dva odstotka vseh vprašanih pa zaslužita več kot 700.000 EUR letno, kar bi lahko povezali z že prej omenjenim razkošnim življenjem.

Če za trenutek odmislimo sila povprečne in podpovprečne plače večine poklicnih športnikov (da ne omenjamo prepada med plačami športnikov in športnic), je težav cela vrsta. Sploh pri mlajših športnikih, ki upajo na preboj v sam vrh ali preprosto želijo športno karijero, klubi pogosto posežejo po že skoraj sistemskih metodah kako iztržiti največ pa tudi če je to v škodo športnika.
Če ne ostaneš do konca sezone, kar pozabi na plačo. Saj veš, kako je z davki in stroški, bolje je, da ti plačamo na roko. Se boš pritožil – bomo poskrbeli da ne najdeš novega klua. Če bi bolje igral, bi tudi plačo zaslužil…so le peščica globoko zasejanih odgovorov na zahteve športnikov po tem kar jim pripada. Hkrati med športniki obstaja skoraj "zabetonirano" mnenje, da je temu pač tako in rešitev ne obstaja oziroma se ne splača kar koli ukrepati. In to je točno karta na katero računajo klubi v katerih interes ni dobrobit njihovih varovancev.

In vendar, piše se leto 2017 in v večini urejenih držav (predvsem na območju Evrope) obstajajo temelji skozi katere je možno braniti interese športnikov, predvsem ko govorimo o izplačilu obveznosti. Če izvzamemo skrajne primere, kjer so klubi pokopani pod težo stečajnih postopkov, v večini primerov obstaja možnost, pa tudi če ta ni očitna, da klub pristane na ureditev obveznosti. Ko se športniki znajdejo v kompliciranih situacijah in sporih s klubi, sami večinoma ne vidijo rešitve kar je razumljivo, saj se želijo posveti primarni dejavnosti – športni karieri.

Pri Justitium International Sports Arbitrage nudimo športnikom in športnemu osebju strokovno podporo pri reševanju športnih terjatev. Zato ne oklevajte in pridobite na svojo stran ekipo izkušenih pogajalcev in strokovnjakov. Več o nas in naših storitvah lahko poiščete na naši spletni strani www.sportsarbitrage.eu, nam sledite preko Twitterja na @JISportsArb in FB profila www.facebook.com/sportsarbitrage.

V sodelovanju s portalom Nogomania lahko oddate svoje povpraševanje oziroma nam sporočite vaš primer napram kluba preko spodnjega obrazca.Komentiraj
OBJAVI
Komentarji: 1
Starejši naprej | Novejši naprej
IcePower 19.5.2017, 15:16 Prijavi komentar
piksi vidi med in mleko
Starejši naprej | Novejši naprej
OGLAŠEVANJE