Klemen Kos   30. oktober 2017
Klavrni derbiji v 1. SNL

Derbiji ne izstrelijo nikogar in ničesar

KOMENTAR: Obračun Domžal in Maribora je tako kot vsi prejšnji medsebojni obračuni Domžal, Maribora in Olimpije razočaral. Pomanjkanje kakovosti in drznosti prvenstvo dela vse bolj monotono.
SORODNE NOVICE
V Triglavu so ogorčeni nad soj...
23.4.2018 | Slovenski nogomet
Domžale dihajo za ovratnik
22.4.2018 | Slovenski nogomet
Olimpija si vse bolj zapleta ž...
22.4.2018 | Slovenski nogomet
1. SNL: Boj za naslov je povse...
22.4.2018 | Slovenski nogomet
Dvoboj dna v Kranju brez zmago...
22.4.2018 | Slovenski nogomet
Video: Vrhunci Mariborove zmag...
22.4.2018 | Slovenski nogomet
(foto: nkdomzale.si)
Pred tednom dni je bil razpored na sosednjem Hrvaškem zelo podoben razporedu minulega konca tedna v Sloveniji. Tretje uvrščeni Hajduk je gostil vodilni Dinamo, drugo uvrščena Rijeka pa četrto uvrščeni Osijek. Na Poljudu so gledalci uživali v odličnem nogometu in dramatičnih preobratih, na Rujevici pa je mlada in potentna ekipa Osijeka zdržala reške napade in z zmago utrdila sloves vzpenjajoče se sile hrvaškega nogometa. Kdor si je ogledal obračun, si bo zagotovo zapomnil ime Petar Bočkaj, nove mlade zvezde HNL in junaka osiješke zmage.

V Sloveniji so minuli konec tedna četrto uvrščene Domžale gostile drugo uvrščeni Maribor, vodilna Olimpija pa je gostovala pri tretje uvrščenem Rudarju. V Domžalah smo videli igro med obema kazenskima prostoroma, popolno pomanjkanje navdiha na eni in drugi strani ter že ničkolikokrat viden tip zmage Maribora. V Velenju prav tako niti za hip ni bilo moč dobiti občutka, da na igrišču merita ekipi, ki naj bi predstavljali nekakšen prvoligaški presežek. Pričakovana pobuda Olimpije, nekaj omembe vrednih priložnosti in ničla, ki je tako hitro utonila v pozabo kot so po zadnjem žvižgu sodnika pogasnili reflektorji na stadionu.

T.i. "derbiji", kar se že samo po sebi sliši nekoliko absurdno, pri nas kažejo simptomatične znake. Namesto, da bi omenjene tekme izvabile najboljše od najboljšega kar trenutno premore 1. SNL, je odgovor na igrišču ponavadi predvidljiv, nadzorovan in povsem nenavdahnjen nogomet, v katerem ne izstopajo ekipe, še manj pa posamezniki. Tekme, ki naj bi pisale zgodbe sezon, tako postajajo zgolj arhivski zapisi. Le kdo se še danes spominja remija Maribora in Domžal v petem krogu (0:0), poteka večnega derbija v Ljubljani v sedmem krogu (0:0) ali pa minimalne zmage Olimpije proti Domžalam pred šestimi tedni. Vse tekme imajo bolj ali manj enak imenovalec – da jih velja kar čim prej izbrisati iz spomina in po njih zgolj prešteti točke, saj kaj bistveno globljega za njimi ni ostalo.

Prvoligaška izložba v njeni presežni obliki je tako prazna. Navidez napet boj za naslov ima bolj malo vsebine, saj že več let zapovrstjo ne merimo, kdo bo najboljši, temveč kdo bo manj slab oziroma kdo bo prej kiksnil kot nasprotnik. Obračuni med najmočnejšimi  v letošnji sezoni še niso izstrelili zanimivega posameznika – kot denimo v prejšnji sezoni Jana Repasa – zaradi katerih bi prvenstvo postalo kaj bolj zanimivo. Tista redka prvoligaška kakovost je strnjena v noge peščice tujih nogometašev, za katere se vse pogosteje zdi, da so bolj lačni in željni dokazovanja in napredovanja kot glavnina domačega prvoligaškega talenta. Le vzemite primer Jasmina Mešanovića. Je morda kakšen slovenski prvoligaški napadalec v zadnjih šestih mesecih tako dvignil svojo kariero kot trenutni prvi strelec vijoličastih?
Komentiraj
OBJAVI
Komentarji: 15
<< < | 1 | 2 | > >> Starejši naprej | Novejši naprej
MB_Bojan 31.10.2017, 19:24 Prijavi komentar
mislim, da je največja pomanjkljivost slaba fizična priprava igralcev in s tem tempo igre v primerjavi z boljšimi ligami v Evropi. Vse poteka kot da gledaš počasni posnetek ene kvalitetne evropske lige. Kje je hitrost, tempo ? Ni samo razlika v kvaliteti igralcev, ampak vse se izvaja počasi, dolgočasno, taktično, obrambno. Skratka, tu bi bilo potrebno storiti bistveno razliko v fizični pripravi igralcev. Recimo, tako se zdi meni.
jankoslav 31.10.2017, 14:07 Prijavi komentar
retep ti nisi razumel poante
mesar1 31.10.2017, 13:44 Prijavi komentar
a ti sploh ves kva pomen ksnga nadigrat? liverpol je mb. nadigral, mb je pa v petih letih nadigrav edin ankaran
retep 31.10.2017, 13:20 Prijavi komentar
..in še še? Derbiji praviloma nikjer ne izstrelijo ničesar - pavim derbiji, kar p to ni bil. Male žabe zaostajajo za dvoštevilčnim zaostankom točk in to res ne more biti noben derbi. A nič ni izstrelil? Je ! Taktično uničen nasprotnik z dvema streloma na gol v celi tekmi in to ob temeljitih pripravah na to tekmo.....in izstreljen projektil Mešanovića....Torej je bilo kaj izsreljenega. Maribor prišel, videl, odigral -nadigral, zmagal in odšel!
retep 31.10.2017, 13:12 Prijavi komentar
Načeloma nikogar nimam za bedaka ampak tukajšnji komentar pa je debilozen....pri nas baje ni zanimivo prventsvo, ker se edina resna kandidata menda nategujeta, kdo bo bolj in večkrat kiksnil in kdo manjkrat...kakor, da se med velikimi in večnimi rivali najmočnejših lig, ne ne dogaja prav istoisto ??!Zakaj potem taka veleumna ugotovitev.Sicer pa bo stari ata, alias suger dady slej kot prej pobral zaslužek, odšel in svoje ljibljenčke pognal v 5. lgo.Potem bodo razmeja porušena in EVROPSKE Domžale bodo lahko druge..če, če, če....
Panda. 31.10.2017, 11:40 Prijavi komentar
To da MB pa Olimpija taktizirata na derbijih je logično, drugo mesto v SNL ti prav nič ne prinese. Glede na kadre bi morale obe ekipi potem vsaj proti ostalim klubom dominirati tekme z atraktivno in napadalno igro, pa še tam raje cincajo in taktizirajo. Meni je aktualna sezona ena najbolj nezanimivih ever. (kar se nivoja igre same tiče).
miha12 31.10.2017, 11:23 Prijavi komentar
našim nogometašem v tujini fali predvsem trdega dela in fizičnih predispozicij. tega nobena "atraktivna" igra ne bo prinesla. tudi nevem kaj je tako fantastičnega blo na repasu. ja, je bil dober čez sezono, ampak nič več. on je bil jedva nosilec v domžalah, na tem portalu pa iz njega delate kot da je sam pripeljal domžale do (pazi to!) četrtega mesta. in kak to da ni mladih obetavnih? zato ker je kos slep, še ne pomeni da jih ni. pri nas ima kramarič izjemen potencial, pa tudi ogrinec čeprav zadnje čase ne dobiva nekih priložnosti. sem prepričan da ima vsak klub še enega ali dva taka. ampak kos bi imel repase... lol.
LJUBIM_NOGOMET 31.10.2017, 00:00 Prijavi komentar
" Le kdo se še danes spominja remija Maribora in Domžal v petem krogu (0:0), poteka večnega derbija v Ljubljani v sedmem krogu (0:0) ali pa minimalne zmage Olimpije proti Domžalam pred šestimi tedni." Oprosti, dragi novinar, več ali manj se strinjam s tabo, ampak tista tekma Maribor-Domžale je bila kljub izidu 0:0 za naše razmere TOP tekma! Predvsem prvi polčas je bil gledano na atraktivnost izjemen...
thorstainer 30.10.2017, 23:24 Prijavi komentar
Večni derbiji so že nekaj časa zanimivi samo zaradi GD - jev in Viol..pa še oni zadnje čase ne postrežejo s kakšnim presežkom..nekoč so se še kaj oklofutali v okolici stadiona, zdaj pa še samo baklje in stoli na igrišče..ampak ok. se vsaj nekaj dogaja.
thorstainer 30.10.2017, 23:22 Prijavi komentar
Domžale so odigrale odlično v Evropi, potem pa ob pomanjkanju motivacije ali kaj, vse navzdol. Škoda, to se ne bi smelo zgoditi, ker so v Evropi imeli težje tekmece v Freiburgu in Marseilu, kot jih je imel MB na poti v LP in pokazali so več, potem pa naenkrat to rata čisto druga ekipa v prvenstvu . Nerazumljivo.
<< < | 1 | 2 | > >> Starejši naprej | Novejši naprej
OGLAŠEVANJE