Miran Zore   13. december 2016
Tema "regionalna liga" postaja vse bolj konkretna in zato realna

Posel, ne pa nostalgija

Na prehodu v leto 2017 postaja regionalna liga vse bolj stvarna. Ker projekt na čelu z Aleksandrom Čeferinom podpira UEFA, je prostora za ceneni populizem in demagogijo ostrih nasprotnikov vse manj.
SORODNE NOVICE
Bravo na gostovanju v Lendavi
25.11.2017 | Slovenski nogomet
Maribor v Celje po plus šest
25.11.2017 | Slovenski nogomet
Stefan Savić: Proti Krškemu pr...
24.11.2017 | Slovenski nogomet
Skavt: Hannes Wolf
24.11.2017 | Mednarodni nogomet
Robinho obsojen za posilstvo!
23.11.2017 | Mednarodni nogomet
Gremio na poti k zmagi v pokal...
23.11.2017 | Mednarodni nogomet
(foto: SPS)
Že januarja prihodnje leto se bodo predstavniki nogometnih zvez iz držav naše okolice znova sestali in debatirali o formiranju regionalne nogometne lige. Pilotno sicer le za mlade nogometaše, sčasoma, menda že septembra leta 2018, pa naj bi zaživela tudi prava (članska) regionalna liga, o kateri v zadnjem obdobju v javnosti kroži veliko (netočnih) podatkov, špekulacij in tudi neresnic. Ideja o t.i. jugoligi, ki se, reciklirana v različnih oblikah, na naši vse bolj obubožani regionalni nogometni sceni sicer pojavlja vsako leto, zdaj namreč dobiva konkretno podporo, vse bolj jasno strukturo in, kar je ključno, širši konsenz. Regionalna liga je v zaključku letošnjega leta tako nedvomno prestopila prag imaginarnosti in vse bolj odločno, s pogledom proti jeseni 2018, koraka proti realnosti.

Podpora UEFA in njenega predsednika Aleksandra Čeferina, ki bo na ta način za našo v primerjavi z zahodom devastirano nogometno regijo tudi nekoliko "kompenzirala" že dogovorjeno elitizacijo Lige prvakov, je in ostaja ključni element ideje o formiranju regionalne lige. Trdna finančna konstrukcija je drugi prav tako pomemben in menda tudi že zagotovljen element (UEFA naj bi zagotovila več milijonov evrov), tretji pa so v tem trenutku še ne povsem definirane beneficije za zmagovalca lige (vstopnica za Ligo prvakov, Ligo Europa?) oziroma sam sistem prehoda iz in v samo tekmovanje.

Potencialne deležnike sicer čaka še dolga in naporna pot do uskladitve vsega, kar terja skupni nastop v tekmovanju, ki naj bi sicer potekalo kot substitut za evropske pokale, ne pa že obstoječa državna prvenstva. V trenutni fazi so odzivi po regiji še mešani. Razpon je širok, vse od evforije tistih, ki so začutili priložnost, pa vse do ostrega nasprotovanja, predvsem tistih, ki branijo domače dominacije. Skeptiki izpostavljajo predvsem vprašanje varnosti (navijaški spopadi) in financ (je brez teh liga sploh smiselna?), evforiki pa se zanašajo na povečano zanimanje za tekme ter posledično precej bolj polne stadione. 

V resnici si nasprotujoča tabora v zadnjih 25 letih nista bila nikoli bližje. Da ima naša regija ogromen nogometni problem, so do zdaj vendarle ugotovili že v vseh v pogovore vpletenih državah. Tekme, ki na tribune privabijo več kot 10.000 gledalcev, lahko namreč preštejemo na prste ene roke, razvita nogometna Evropa ni bila po 25 letih "razvijanja" lastnih državnih prvenstev (igralci odhajajo vse mlajši, vse manj je profesionalnega pogona, infrastruktura propada...), verjetno še nikoli doslej bolj oddaljena, Liga prvakov pa je z izjemo zadnjega dostojnega nastopa Maribora obsojena na (še to zgolj neredno) poniževanje Dinama ali Partizana na evropskih arenah.

Detekcija problema je dobra osnova za iskanje rešitev, med katerimi se zdi regionalna liga, ki s seboj prinaša velik trg, vse bolj primerna. Nogomet je v zahodnem svetu namreč že zdavnaj prerasel politiko ter parcialne interese in postal vrhunski posel. Časi romantike so nedvomno mimo, nogomet, če nam je to všeč ali ne, pa zdaj prvenstveno vodi in razvija kapital. Osnovni viri dohodkov nogometnih klubov so danes (seveda ne pri nas) TV pravice, marketing in ticketing. Vsi trije so v globalnem porastu. Naša regija zato lovi enega zadnjih vlakov, ki jo lahko odpelje vsaj blizu nogometno bolj razvitim državam, z velikim privilegijem blagoslova vse bogatejše UEFA.

Leto 2017 naši regiji tako nedvomno prinaša velik izziv v iskanju konsenza za skupni nastop na trgu. Dokler ne bodo temeljito pretehtani vsi (proti)argumenti in ne bodo preigrani vsi scenariji, na koncu pa dosežen konsenz, bo regionalna liga seveda ostala le ideja. Škoda bi bilo le, če bi jo zdaj, ko zanjo obstaja tudi "zunanji" interes, zavrgli zaradi redukcije debate na ceneni populizem (politično manipulirani pomisleki), demagojijo (tekme velikanov iz regije naj ne bi bili derbiji) in nesmiselnimi primerjavami z denimo regionalno ligo v košarki. Konec koncev, temeljno vprašanje za vse udeležence se glasi, kaj bi ljudje raje gledali?
Komentiraj
OBJAVI
Komentarji: 46
<< < | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | > >> Starejši naprej | Novejši naprej
Pižon72 27.12.2016, 13:41 Prijavi komentar
@elgino. Pol pa bodi slovenček pa glej Zavrč pa Gerečjo Vas!
Pižon72 27.12.2016, 13:35 Prijavi komentar
@10 zvezdic: stari pozabil si pilule za pomiritev vzeti. Rajši glej svojo slovenčkarsko vaško ligo!
10zvezdic 15.12.2016, 22:50 Prijavi komentar
JEBALA VAS JUGO LIGA!!!!!!!!JUGO SMO DAVNO ODFUKALI!!!
garfild 14.12.2016, 21:14 Prijavi komentar
P.S.: Predvideni terimni te lige so identični terminom evropskih klubskih tekmovanj tako da ta liga nikoli ne bo "popolna" z velikimi imeni nekdanje jugo lige ( Dinamo se redno uvršča v skupinski del UEFA tekmovanj, Partizan in Maribor pogosto, Reka in Hajduk pa občasno).
garfild 14.12.2016, 21:09 Prijavi komentar
Pri tej "ligi" vsi pozabljate njeno bistvo in osnovo. V ligo se uvrsti tisti ki se ne uvrsti v skupinski del evropskih klubskih tekmovanj. Ta liga dejansko pomeni finančno in delno tudi športno rešitev za klube ki so ispadli v kvalifikacijah UEFA tekmovanj hkrtai bo pa tudi priložnost da širši krog igralcev okusi igranje mednarodnih tekem ( mnogi klubi bojo to ligo igrali tako kot nacionalne pokale z rezwrvnimi postavami).
muri 14.12.2016, 17:40 Prijavi komentar
vsekakor bi bilo boljše to ligo spremljat v vsakem primeru so hajduk,dinamo,rijeka zvezda in partizan, težji in bolj zanimivi tekmeci, kot radomlje ,aluminij rudar,krka in podobni,sponzorjem bi bile tud privlačnejše tekme,sploh če UEFA to odobrava,mislim da bi naša stadiona blila bistveno bolj polna v tej ligi kot na večini tekem sedaj,ker ljudski vrt in stožice z 3-4 tisoč gledalci zgledata prazna
elginno 14.12.2016, 15:54 Prijavi komentar
daj delat se spravite, ti nimaš nobeno korist, kaki kafiči polni, lol zaj za 9 tekm bo pa polno itak je nonstop polno če se nisi hodo vun, če so vam težke tekme z polovičarskimi ekipami kira težka tekma, vsi so na istem nivoju, samo da se eni bolj pederišijo ker majo ponos, pol pa res slabo gledaš, kdo od teh ekip bo zdržal tri ali dve tekmi na teden, daj ne seri, ti si samo naštel dobiček, nisi pa naštel stroške, gostovanja, hoteli, varnost če pride večja skupina navijačev, itd. če se splača nevem, samo meni ni to to, isto kot hočejo naredit neko super ligo s super ekipami, vi ste kao proti denarju pa kak kvari denar vse, pol pa bi meli neke super lige, ostali socialci pa še preživet ne morjo, jaooooo
LukaP 14.12.2016, 14:36 Prijavi komentar
Hrvati so že proti, pri njih nihče ne bo sodeloval v tej ligi, morebitne tekme pa bodo takoj zminirane in prekinjene s strani navijačev. Pametni Hrvati.
pejo2310 14.12.2016, 14:18 Prijavi komentar
R.Carlos6 + 1
R.Carlos6 14.12.2016, 14:08 Prijavi komentar
Če so zagotovil varnost v PL, LP in LE ... potem jo lahko tudi na teh tekmah (Dinamo - C. Zvezda ipd) ... To, da bo to pralnica denarja ipd. o tem je govora pri vseh tekmovanjih.. tako da je škoda časa in besed za to temo, ki jo na plano spravlajo le negativci in zaviralci kakršnega koli napredka in uspeha. Jaz osebno vidmi tu še vedno več plusev kot minisev, in sicer: 1. več gledalcev - več prodanih kart - več denarja za klub 2. projekt bo podpirala Uefa tako da bo sigurno še bolj transparentno in bolj odgvorno vodeno 3. več težkih tekem in s tem več izkušenj za ngometaše 4. možnost pridobitve boljših sponzerjev oz. več sredstev (privačnejše za sponzorje kot sama državna prvenstva) 5. možnost uvrstitve v LE ali LP 6. Večja popularnost in zanimanje javnosti za nogomet na tem področju - večji vpis mladih, večja gledanost po TV in stadionih, več prodanih dresov, bolj polni lokali/bifeji, večanje in izboljšanje socialnega življenja (več druženja), več zabave in sprostitve... itd
<< < | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | > >> Starejši naprej | Novejši naprej
OGLAŠEVANJE