Miran Zore   12. december 2017
Po koncu polsezone v 1. SNL

Prva liga: Črna jesen za slovenske talente

Strahovi in opozorila o krčenju obsega domačega talenta in znanja v slovenskem klubskem nogometu so se razrasli v izjemno resen problem. Za nami je pol monotone sezone v 1. SNL, v kateri nismo zaznali sveže kakovosti.
SORODNE NOVICE
V Krškem odslovili kar pet tuj...
15.12.2018 | Slovenski nogomet
Odhod Barišića je signal Manda...
13.12.2018 | Slovenski nogomet
URADNO: Barišić ni več trener ...
12.12.2018 | Slovenski nogomet
Barišić: Pri tem ne bom sodelo...
11.12.2018 | Slovenski nogomet
1. SNL: Jesen je končana, na v...
9.12.2018 | Slovenski nogomet
Šumarji na krilih Tahiraja jes...
9.12.2018 | Slovenski nogomet
(foto: pigac.si)
Bitka za naslov prvaka, ki je v Sloveniji zadnja tri leta zreducirana na Maribor in Olimpijo, je znotraj 1. SNL "liga zase". Minula jesen je to še enkrat več potrdila. Večni derbi ostaja vrhunec ligaškega dogajanja pri nas in hkrati edina tekma, četudi sočasno s padcem kakovosti vsebine na igrišču pada tudi gledanost derbija, ki lahko na tribune privabi več kot 2.000 gledalcev. V medprostoru so Domžale, nato pa klubi po lestvici padajo približno glede na vse nižje finančne vložke. Minula jesen v tem pogledu tako ni prinesla sprememb, sploh pa ne na bolje. 

Problematika, ki duši slovenski klubski nogomet na najvišji ravni, je v osnovi vezana na finančno podhranjenost klubov, ki ima za posledico kadrovsko podhranjenost ter nato sprejemanje odločitev, ki slovenskemu talentu in znanju ne delajo uslug. Eksperimenti s tujimi trenerji, funkcionarji, tujimi nogometaši, instant spremembami igralskih kadrov, pogrebi klubov iz t.i. nogometnih centrov (Prekmurje, Ptuj, Koroška...), ki so v zadnjih letih dodobra prerešetali prvo ligo, so dobili družbo v neznanju in nepripravljenosti klubov na razvoj ter uveljavljanje mladih nogometašev. Zdi se, da prehod iz mladinskega v članski nogomet slovenskim nogometašem predstavlja vse večjo težavo, kar dokazuje tudi bazen nogometašev, iz katerega igralce črpa selektor mladinske reprezentance. 

Letošnja prvenstvena jesen v tem pogledu ni ponudila nobenih presežkov. Sploh, ko gre za razvoj mladih domačih nogometašev, ki so posebej v treh najmočnejših klubih pri nas izjemno slabo zastopani. Maribor na vrhu držijo izkušeni rutinerji ter tujci, ekipa Olimpije v veliki meri bazira na uvoženem kadru, vse bolj pa se k tej rešitvi zatekajo tudi Domžale. Da omenjeni klubi ustrezne kakovosti doma ne vidijo, je najbolj opazno takrat, ko iščejo hitro rešitev na trgu (zaradi prodaje ali poškodbe), običajno jo najdejo na tujem. Kar najbolj bode v oči, je dejstvo, da 18 krogov ni uspel izkoristiti noben novinec na sceni. Vsaj ne v smislu, da bi si njegovo debitantsko polsezono javnost zapomnila. Že dolgo ni nihče zablestel kot denimo pred leti Benjamin Verbič, Miha Zajc ali Petar Stojanović, ki so vsi nato še razvijali svoj potencial ter se šele z lepim številom tekem v prvi ligi podali v tujino. Že dolgo nismo videli novinca v ligi, ki bi bolj kot po minutaži izstopal po golem nogometnem znanju, energiji in želji

Temelji, na katerih slovenski prvoligaši bazirajo zadnja leta, tako ostajajo trhli in kot takšni slovenskemu nogometu ter reprezentanci ne zagotavljajo svetle prihodnosti. Lestvici najboljši strelcev in podajalcev lige, na katerih sta na prvi dva Slovenca med deseterico najboljših (Matej Poplatnik je iz enajstih metrov dosegel pet, Luka Žinko pa štiri gole), na drugi pa jih je pet, sta zgolj simptoma propadajoče lige brez prave vizije in smiselne domače produkcije.

Problematika je v resnici sicer že stara in še precej bolj globoka...
 
Komentiraj
OBJAVI
Komentarji: 31
<< < | 1 | 2 | 3 | 4 | > >> Starejši naprej | Novejši naprej
pleskar 13.12.2017, 22:33 Prijavi komentar
Mladi, dobri, igralci ne želijo igrati v slovenski ligi...vsi hočejo v močnejše lige, v tiste, ki jih vsak vikend gledajo na TV-ju...Maribor je letos prodal Žana Celarja v Romo za 1 milijon ! ...in kako bi lahko mulca prepričali, da naj igra v slovenski ligi, ko pa se Roma zanima za njega? in, če potem še zanj plačajo milijon evrov...
garfild 13.12.2017, 20:34 Prijavi komentar
AmaterCE, naslednje leto je dvojno volilno leto( parlamentarne in lokalne volitve) in boš lahko v drugi polovici leta in takle čas lahko bral velikih težavah športnih klubov z plačevanjem svojih obveznosti do igralcev in dobaviteljev, politiki bodo pa po medijih pretakali krokodilje solze nad zatečenim stanjem in se sami pri sebi smejali ker bo en del stroškov volilnih kampanij plačan ravno iz denarja športnih klubov ( preko raznih odvodov, belih, sivih in črnih) v katerih so ti politiki visoki klubski športni funkcionarji.
garfild 13.12.2017, 20:23 Prijavi komentar
AmaterCE, problem pri nas je zakonodaja ker sploh ne dopušča športnih društev v zasebni lasti pa čeprav se ti športni klubi na članskem profesionalnem nivoju ukvarjajo s profitno dejavnostjo. Te rabote, ki si jih ti opisoval so pri nas običajna praksa ravno zaradi zakonodaje, ki omogoča da klube vodijo razni politiki raznih rangov ali pa ljudje, ki so blizu lokalni ali pa državni politiki. To vse je mogoče delati samo zato ker se v sšportnih društvih po trenutni zakonodaji nikoli ne ve točno kaj je čigavo v materialnem smislu in kaj je čigavo kar se tiče odgovornosti za delovanje kluba. Šport, še posebaj proofesionalni članski, je pri nas ujetnik politike, ki ga izrablja za cenen PR na vseh ravneh in pa idelani pralni stroj za prenje denarja za politične potrebe predvsemna lokalnem nivoju. S privatizacijo profesionalnega članskega šport bi vse to izginilo, ker bi bila vsa razmerja jasna na podlagi vloženega kapitala v klub.
AmaterCE 13.12.2017, 12:16 Prijavi komentar
In taisti "investitorji" so tisti, ki najbolj lobirajo za spremembo zakonodaje v smeri privatizacije klubov (tastari iz OLI npr.).
AmaterCE 13.12.2017, 12:15 Prijavi komentar
Malce razišči, katere aktivnosti se gredo (so se šli) t.i. "investitorji" v Kopru, Velenju, Celju... Olimpiji. Pokaži mi eno področje, v katero so "investirali" denar, razen v igralce (agencije).
AmaterCE 13.12.2017, 12:13 Prijavi komentar
garfild, jaz ti ne morem dati prav. Jaz vidim situacijo tako, da bi ravno tisti privatizirali klube, ki delujejo po opisanih vzorcih. Kot lastniki bi imeli absolutno oblast v klubu in bi še v večji meri mešetarili z igralci.
garfild 13.12.2017, 11:57 Prijavi komentar
AmaterCE, tokrat ti dam popolnoma prav za vse kar si napisal. Ampak rešitev za to zagato je samo ena; privatizacija članskega profesionbalnega športa. Samo v tem primeru se bo stvar razčistila ker bodo lastniki hoteli imeti rezultate v denarju ne pa v različnih drugih, nekurantnih oblikah. In to velja ne samo za nogomet temveč za ves članski profesionalni šport.
AmaterCE 13.12.2017, 08:25 Prijavi komentar
Pod eno drugo novico nekdo očitna nesposobnost tistim, ki ne prepoznamo Bajdetovega talenta. Poglejte, kdo je njegov agent, pa se bo videlo, zakaj je za takšen denar prestopil iz Celja v MB. :) Še v Celju so se smejali tej številki. Je delaven in ima solidne tekaške sposobnosti. Tehnično je pod povprečjem.
AmaterCE 13.12.2017, 07:57 Prijavi komentar
Če se dobro spomnim, je en tak primer Hrvat Andrej Kramarič. Ves čas veljal za super talenta, pa očitno ni želel podpisati s "pravim" agentom. Nekaj časa so ga povezovali celo z MB, na koncu je pobegnil iz Dinama v Rijeko.
AmaterCE 13.12.2017, 07:52 Prijavi komentar
Zagotovo je dobra ideja pravilo o obveznem številu "domačih" in pa "madincev" v prvi ekipi. Tukaj pa se začnejo problemi. NAJVEČJI problem so menedžerji (agenti, starši). Problem se začne takrat, ko se mulc bliža 16. letu. Če kaže nekaj perspektive, ga začnejo obletavati menedžerji. Najprej pritisne na njega (na starša) "hišni menedžer". To je tisti, ki sodeluje s športnim direktorjem kluba. Če starš ne želi podpisati z njim, si zapre vrata prvega moštva. To so bistveni problemi nogometa nasploh, na Balkanu pa še posebej. V teoriji je tako, da je najboljši igralec kluba domači mladinec. Najcenejši za klub in ob prodaji ima klub od tega največ. Žal pa šp. direktorji poskrbijo, da prej igra tisti od "njegovega" agenta, ker so takoj v igri provizije (povsem zakonite). Ta zgodba je povsod - od MB do Ankarana.
<< < | 1 | 2 | 3 | 4 | > >> Starejši naprej | Novejši naprej
OGLAŠEVANJE