Klemen Kos   8. november 2017
Kakšna bo prihodnost slovenskih reprezentančnih selekcij?

Generacijska razpoka

Ob pomanjkanju izstopajočih igralcev in skromnem razvoju v osrednjih centrih moči je kadrovska sestava mlade slovenske reprezentance vse bolj jalova. Mesto v mladi reprezentanci že dolgo ni bilo tako dosegljivo.
SORODNE NOVICE
Branko Ilić: Izgubili tekmo, n...
20.11.2017 | Slovenski nogomet
Danes na sporedu meglena tekma
20.11.2017 | Slovenski nogomet
Mura zavezala kravato Fužinarj...
19.11.2017 | Slovenski nogomet
Balkovec Domžale vrnil na tret...
19.11.2017 | Slovenski nogomet
Megla odnesla tekmo v Velenju
18.11.2017 | Slovenski nogomet
Trije goli Aluminija v Kranju
18.11.2017 | Slovenski nogomet
(foto: SPS)
Reprezentančni seznami selektorja mlade reprezentance Primoža Glihe v nogometnih krogih vse pogosteje zbujajo veliko vihanja z nosovi in očitke na račun selekcije igralskega kadra, v katerem je v primerjavi s prejšnjimi selekcijami U21 veliko manj talenta oziroma potenciala. V igralskem kadru za kvalifikacijsko tekmo s Črno goro zares izstopa le ime Domžalčana Jana Repasa, ki igra v francoski Ligue 1, a je po drugi strani tudi nemogoče odmisliti vtis, da bo na tekmi mlade reprezentance zaigral le zato, ker je članska izbrana vrsta nezasedena.

Na Glihinem seznamu najdemo nič manj kot šest igralcev, ki v letošnji sezoni nastopajo za dve najslabši ekipi v ligi, Triglav oziroma Ankaran. Točneje pet, saj je sin selektorja Erik Gliha nedavno iz Ankarana prestopil v italijanski Avellino, a je sezono začel pri primorskem klubu z začasnim domovanjem na Koroškem. V izbrani vrsti so igralci, ki so povsem zeleni v smislu nastopanja v prvoligaški konkurenci – naknadno vpoklicani branilec Gorice Žiga Lipušček je v prvi slovenski ligi denimo zbral točno šest nastopov – z rahlo izjemo Martina Kramariča iz Maribora pa Gliha trenutno v kadru nima igralca, ki bi v prvi slovenski ligi igral vidnejšo oziroma opaznejšo vlogo.

Nedavne generacije v smislu kopičenja talenta niso zaostajale. V generaciji za EP leta 2013 so se kalili nekateri današnji stalni ali občasni člani članske reprezentance kot so Jan Oblak, Kevin Kampl, Rene Krhin ali Robert Berić, v zadnji generaciji kandidata za članski selektorski stolček Tomaža Kavčiča so bili med bolj izpostavljenimi igralci kot so Nemanja Mitrović, Haris Vučkić, Enej Jelenić, Dejan Trajkovski, Matic Črnic in proti koncu kvalifikacijskega cikla tudi Benjamin Verbič. Poimensko je izstopalo tudi nekaj imen v prvi generaciji Kavčičevega naslednika Primože Glihe, ki je v prejšnjem ciklu  denimo računal na igralce kot so Andraž Šporar, Luka Zahović, Luka Krajnc, Kenan Bajrić, Nik Kapun, Dino Hotić, Miha Zajc, Aleks Pihler, Petar Stojanović itn.

Kaj je torej razlog za generacijsko razpoko oziroma izrazito pomanjkanje igralcev z realnimi obeti, da bodo v prihodnje zasedli vidnejše vloge v članski reprezentanci?

Največja dva zastopa le en (!) igralec

V številnih mladih selekcijah prevladujejo igralci dominantnih klubov, kar je še toliko bolj izrazito v državah z zelo skoncentriranimi stebri moči, med kakršne sodi tudi Slovenija. Paradna slovenska kluba, Maribor in Olimpija, v smislu razvoja igralcev reprezentančnega potenciala trenutno prispevata bore malo. Po tem, ko je s seznama odpadel vratar Olimpije Rok Vodišek, imata največja slovenska kluba v mladi vrsti zgolj enega samega igralca – Martina Kramariča iz Maribora. To je posledica kombinacije pragmatike in istočasnega pomanjkanja vizionarstva, v katerem dobivajo prednost izkušenejši igralci ter tujci, ki so v obeh klubih sploh močno zastopani v ofenzivnem delu. Ker sta Maribor in Olimpija zaradi svojih mest v slovenski nogometni piramidi tista, ki igralce lahko najbolje pripravita na izzive in zahteve vrhunskega nogometa, je odsotnost igralcev iz omenjenih klubov velik generacijski hendikap.

Alen Ožbolt
(foto: SPS)


Vrzel posledica slabih odločitev iz preteklosti
Generacijska suša je posledica slabih odločitev iz ne tako oddaljene preteklosti, v kateri je bilo že moč predvideti težave, ki se pojavljajo v sedanjosti. Prekomerno kopičenje tujih nogometašev, ki so v nekaterih stopnjah preteklih sezon predstavljali že približno 40 odstotkov ali več "delovne mase" v 1. SNL, je v kombinaciji s pojavom in kasnejšim izginotjem nekaterih agencijskih klubov močno okrnila slovenski prvoligaški bazen, v katerem lahko o slovenskih profesionalnih prvoligaških nogometaših govorimo v malodane smešnih številkah. Še daljša je odsotnost klubskih vizionarjev, saj se številni odgovorni zatekejo k hitrim in lahkim rešitvam, ob katerih trpi in nazaduje tudi razvoj stroke, ki je linearno povezan z razvojem mladih igralcev. 

Cena previsokih apetitov

V Sloveniji že več let spremljamo množično izseljavanje izstopajočih igralcev v svojih starostnih generacijah, ki ponavadi že dolgo pred prebojem v člansko konkurenco sledijo hitrim apetitom okolice in razvoj nadaljujejo v zahtevnejših tujih okoljih. Zgovorna sta primera dveh napadalcev na trenutnem seznamu – Alen Ožbolt je v Dortmundu izgubil pomembna razvojna leta in po povratku v svojem klubu trenutno igra marginalno vlogo, Jan Mlakar kot biser svoje starostne generacije pa je ob posoji v Venezio izgubil stik z rednim igranjem (v letošnji sezoni je zbral vsega pet minut igre) in padel v vakuum ravno v kritičnem razvojnem času. Tako se nehote vrne spomin na bržčas enega najbolj nadarjenih slovenskih nogometašev zadnjega obdobja Harisa Vučkića, ki je tako rekoč celotno razvojno obdobje preživel v sivi coni posoj in nestabilnosti, ki so v kombinaciji s kroničnimi poškodbami zelo kruto ustavile njegov razvoj. Čeprav je beg mladega talenta v tujino, največkrat v Italijo, že simptomatičen in vse pogosteje ponuja "deja vu" zgodbe, trenutno prav nič ne kaže na to, da bi se ta trend, ki je poguben za dolgoročnejši razvoj slovenskega nogometa, lahko v kratkem obrnil v drugo smer in bi se slovenski talent klesal in oblikoval v okolju, ki je zanj najbolj primerno - v prvi ligi.
Komentiraj
OBJAVI
Komentarji: 17
<< < | 1 | 2 | > >> Starejši naprej | Novejši naprej
Pjanke 8 9.11.2017, 09:56 Prijavi komentar
trmast...bravo za komentar....tocno to v tem smislu napisano...
Pjanke 8 9.11.2017, 09:49 Prijavi komentar
Zato pa naj se ljudje ki delajo v NZS in skrbijo za razvoj mladinskega nogometa na nacionalni ravni( ne za majhna placila) zamislijo primejo v roke ali odstopijo delo ljudem ki si zelijo znajo ...
Pjanke 8 9.11.2017, 09:47 Prijavi komentar
Ko pridejo pa fantje ki so bili klicani v repke na osnovi poznanstev oz managerjev in ne svoje kvalitete,na tem nivoju nepokazejo nic se pojavi luknja v repki,nazalost pa so fantje ki bi morali igrati vsa ta leta mogoce ze odnehali ali odsli v tujino(tudi po zelji za preboj v repko) pogoreli in se vrnili domov
Pjanke 8 9.11.2017, 09:44 Prijavi komentar
Novinar je zelel opozoriti na problem...ampak nazalost je brcnil v temo.... Problem je precej globlji in se dogaja ze pri u15 repki. Kjer igrajo fantje ocetov,managerjev in poznanstev,ne pa fantje ki imajo kvaliteto. Kvazi selektorji teh letnikov u15,u16,u17(izjema Kosic pred odhodom v CE) si sploh niti ne ogledajo ligaskih tekem teh letnikov ampak sestavljajo repko prek poznanstev managerjev ....ne po kvaliteti...
žogobrc123 9.11.2017, 07:19 Prijavi komentar
Letnik '98 se je pred dvemi leti uspel uvrstiti na evropsko U17, leto kasneje je kombinacija letnika '97 in '98 obstala pred zadnjo stopničko uvrstitve na evropsko U19, tako da kvaliteta definitivno je. Vendar veleum Gliha zaradi lastnih interesov uničuje razvoj mladine, prej v Krki sedaj v Ankaranu, v Krškem mu ni uspelo in ko svoje dodajo še klubi, ko ne znajo pravilno uvajati mladine v člansko ekipo imamo recept za propad. Upam, da ga čimprej skinejo in dajo priložnost tistemu, ki je že dokazal da se s to generacijo mladeničev, da narediti dobr rezultat in potencialno razviti igralce evropskega formata. No ne pozabimo, da je letnik 98 osvojil turnir v rusiji, to je taisti turnir, kjer je Gliha 2 leti pred tem povzročil incident.
pejo2310 9.11.2017, 00:25 Prijavi komentar
kakšnih 3 ligah? spet nakladaš...trnutno igra na Nizozemskem...
legenda 123 8.11.2017, 23:07 Prijavi komentar
Trenutno stanje mlade reprezentance je posledica grozljivega vodenja s strani šarlatana na kubik Glihe. Kvalitete je povsod zadosti, delo pa katastrofalno. Glede naštete mladine pa. Tisti, ki ima pošlihtano v glavi, bo uspel. Drugi pač propadejo. Vučkič se raje cjazi po nekih 3 ligah kot da bi prišel domov. Tak igralec v glavi nima nič
becar 8.11.2017, 19:51 Prijavi komentar
Dokler bodo mladinci v slo igrali za sendvič in sok, bodo seveda odhajali v tujino.
Gunner 8.11.2017, 18:44 Prijavi komentar
Dejstvo je, da zadeve niso v najlepšem redu glede na zmožnosti, ampk javnost pričakuje vsako leto novega Jana Oblaka. Na žalost.
trmast 8.11.2017, 17:35 Prijavi komentar
Gliha vkup štriha! Strokovno smo dno dna: trenerska srenja je egocentrična, avtoritete po Branku Elsnerju žal nismo vzpostavili - sistem deluje po inerciji. Seveda pa je vprašanje za vse selektorje mladih in posebej U21 eno: kolikokrtat so naredili še kak kontrolni test, povabili trenerje iz slo klubov, da predlagajo, preverili na tekmah druge inpd lige še koga. In še: pri nas je greh, da bi mlajši igrali za U21, ampak le tako se talenti prebijejo hitreje in to je praksa v tujini. Če pa očkove sinove in menedžerske napihnjene ase lepo vstavimo v NZS jev model "dela z mladimi", je vse jasno: kjer ni načrtnega dela, je uspeh loterija. Dokler bodo reprezentance ogledalo poniževanja slovenske stroke, trenerjev, dela po klubih ipd., bo lahko igralo 11 očetovih sinov "i nikom ništa" kot bi rekli (bivši) bratje. Zato je Luksemburg lahko nasprotnik "vreden vsega spoštovanja"! Ste že doživeli, da bi imperatorji iz NZS sklicali posvet, problemsko konferenco na tako ali to temo? Ni šanse, to ni ne atraktivno, ne v tujini, ne ....Riba pri glavi smrdi.
<< < | 1 | 2 | > >> Starejši naprej | Novejši naprej
OGLAŠEVANJE