Uredništvo    24. marec 2016
Nogomanijak

Katanec v novi vlogi

Slovenska nogometna reprezentanca je sredi nove občutnejše prenove. V Nogomanijaku se spominjamo zadnjih korenitih sprememb in kaj so le-te državni izbrani vrsti prinesle.
SORODNE NOVICE
Če ne bo Kavčič, bo presenečen...
20.11.2017 | Slovenski nogomet
Branko Ilić: Izgubili tekmo, n...
20.11.2017 | Slovenski nogomet
Video: Miha Zajc v polno
18.11.2017 | Slovenski nogomet
Francoske zvezde so bile prehu...
13.11.2017 | Slovenski nogomet
Pogovori se bližajo koncu
11.11.2017 | Slovenski nogomet
Vse bi dal za naslov z Olimpij...
10.11.2017 | Slovenski nogomet
(foto: SPS)
Na prijateljski tekmi z Makedonijo v Kopru so imeli številni novi obrazi priložnost debitirati v slovenski članski nogometni reprezentanci. Selektor Srečko Katanec je izbrano vrsto poskušal od svoje prve tekme proti Bosni in Hercegovini februarja 2003 osvežiti s skupno 13 nogometaši, ki so debitirali pod njegovo taktirko do sredine tekme z Makedonci. Po izgubljenem boju za Euro 2016 je zdaj zavel veter sprememb, kakršnega ne pomnimo vse od začetka novega tisočletja.

V novem Nogomanijaku se spominjamo, kako je Branko Oblak začel, Matjaž Kek pa z manjšimi popravki nadaljevali zamenjavo generacije, s katero je Slovenija po premiernih uvrstitvah na evropsko in svetovno prvenstvo leta 2010 ponovila uspeh prve Katančeve selekcije. Po mnenju Oblaka je Kek pobral sadove njegovega dela oziroma dela njegovega strokovnega štaba, podobno kot je že leta prej storil Katanec, ko je novo reprezentanco selekcioniral Zdenko Verdenik.

"Te reprezentance ne gre tako rigorozno pomlajevati, kot sem jo sam pred desetimi leti, ko sem vanjo uvrstil osem mladih igralcev,"
je konec lanskega leta za Sportal priznal Oblak. "To je bilo preveč zame, ne pa tudi za mojega naslednika, ki je to izkoristil in odšel na svetovno prvenstvo. Mislil sem, da bom nadaljeval z delom, a so me zamenjali. Igralcem sem dal kilometrino, smetano pa je pobral Kek. Podobno je bilo z Verdenikom, ki je pripravil igralce Katancu."

Oblak, ki mu je bojda takratni predsednik Nogometne zveze Slovenije (NZS) Rudi Zavrl preprečil, da bi še naprej računal na največjega slovenskega zvezdnika Zlatka Zahovića, je že nekaj mesecev po prevzemu funkcije na tekmi s Srbijo in Črno goro ponudil priložnost petim debitantom. Njegov nekdanji varovanec iz Olimpije Branko Ilić je avgusta 2004 odigral prvo tekmo v dresu z državnim grbom, tako kot Zlatko Dedić, Andrej Komac, Jalen Pokorn in Borut Semler. Čeprav zadnji trije z izjemo morda Komca niso pustili vidnejšega pečata, sta Dedić in Ilić kasneje predstavljala pomemben člen reprezentance, ki si je priborila SP 2010 prav z golom primorskega napadalca na tisti mitski tekmi z Rusijo v Ljudskem vrtu.

Morda še pomembnejša debitantska nastopa je Oblak novembra istega leta privoščil Mišu Brečku in Samirju Handanoviću, ki je z nekaj izjemnimi obrambi proti Slovaški pokazal, da ima v njem Slovenija vratarja za vsaj eno desetletje. Ostal je še malce dlje, medtem ko je proti Slovakom prvič zaigral tudi Luka Žinko. Oblak je na eni naslednjih tekem debi ponudil tudi Aleksandru Rodiću, februarski prijateljski turnir na Cipru pa je leta 2006 poskrbel za prve nastope Daliborja Stevanovića, Bojana Jokića, Valterja Birse, Zlatana Ljubijankića, Janeza Zavrla in Milivoja Novakovića. Ljubljančan je postal drugi najboljši strelec reprezentance, tudi v novem ciklusu pa bo kot član Maribora očitno lovil svojega športnega direktorja Zahovića.


"Kot prvo je zame čast igrati za reprezentanco. Čakal sem na te gole, ker sem v dobri strelski formi tudi v klubu. Mislim, da si je te gole zaslužila cela ekipa in mislim, da smo tudi zasluženo zmagali," je za TV Slovenija po svojem hat-tricku proti Trinidadu in Tobagu povedal Novaković, ki je čez nekaj mesecev že blestel v majici s slovenskim grbom na tekmi z udeleženci SP 2006 na Areni Petrol. Predsednik NZS Zavrl je še pred koncem leta, navezujoč se na "anemičnost" v in okoli reprezentance, prekinil sodelovanje z Oblakom in ustoličil še enega nekdanjega selektorja mlade izbrane vrste Keka.

Med vidnejšimi debitanti iz obdobja mariborskega trenerja velja izpostaviti Dareta Vršiča, ki je kot pred leti Ljubijankić zabil ob svojem debiju na tekmi z Romunijo, Keka pa se bodo po prvem vpoklicu vedno spominjali Andraž Kirm (2007/Črna gora), Mirnes Šišić (2008/Danska), Marko Šuler (2008/Madžarska) in Nejc Pečnik (2009/Severna Irska), medtem ko je trenutni trener Rijeke obudil tudi reprezentančno kariero Aleksandra Radosavljevića in ga v "strojnico" moštva postavil ob kapetana Roberta Korena.

Stara nogometna modrost pravi, da mladi potrebujejo čas, in da z njimi težko osvajaš naslove oziroma žanješ večje uspehe. Oblak jih ni dosegel, časa pa je imel na voljo le dobri dve leti. Koliko ga bo dobil Katanec? Selektor, ki je na klopi Slovenije dosegel največje uspehe, ni uspel popeljati reprezentance na SP 2014 in Euro 2016, a je nova garnitura NZS zaenkrat veliko bolj potrpežljiva od svoje predhodnice. Zdaj je Katanec zelo resno prevzel posel, ki mu ga v dosedanji selektorski karieri vsaj v takšnem obsegu ni bilo potrebno opravljati. Njegova Slovenija je denimo v postavi Simeunović, Knavs, Galić, Milinović, Karić, Čeh, Pavlin, Novak, Rudonja, Zahović in Osterc na tekmi s Španijo postavila rekord SP 2002 s povprečno starostjo 30,5 leta. Največje uspehe je Slovenija takrat dosegala z izkušenimi nogometaši.

Dati priložnost mladim pomeni tudi tvegati rezultat, česar Slovenija v zadnjih letih ni počela, a tudi igranje na rezultat na koncu ni bilo uspešno. Tako je naš "all in" prinesel neuspeh na tekmovalnem področju in tudi področju postopne prenove reprezentance, ki se bo zdaj začela s velikimi rezi. Za drugačno pot se je odločila Anglija s selektorjem Royem Hodgsonom, ki je moral kljub dobrim predstavam na Euru 2012 in predvsem SP 2014 pogoltniti marsikatero kritiko, a pomagal izbrusiti generacijo prihodnosti. Kar naenkrat ima izkušeni trener, ki bo nasprotnik Katanca in naših fantov tudi v kvalifikacijah za SP v Rusiji, celo plejado mladih talentov, med katerimi lahko izbira pred junijskim gostovanjem v Franciji. Otočani so, tudi za ceno rezultata, tvegali zadnja velika turnirja, nato pa izkazali zaupanje v Hodgsona, ki je z ekipo odgovoril in nanizal zgodovinsko serijo zmag v kvalifikacijah za poletno evropsko prvenstvo.

"Vse se vrti okoli kakovosti, vprašanje je le, če imajo igralci, med katerimi izbiram, kakovost, da popeljejo Anglijo do kakršnega koli uspeha, in če do neke mere dobivajo priložnost," je v eni od izjav dejal Hodgson. "Veliko časa pri reprezentanci sem porabil za izbor igralcev, za katere mislimo, da so dovolj dobri, da igrajo za Anglijo, a se v klubu ne prebijejo, saj imajo tam veliko dobrih tujcev, ki jih žal ne morejo izriniti. Na zadnji reprezentančni tekmi je Kieran Gibbs igral levega bočnega za Anglijo, toda za Arsenal tam igra Nacho Monreal."


Hodgson je priznal, da bi lahko v kvalifikacijah ob poškodbah nekaterih nosilcev takratne reprezentance ponudil novo priložnost že preverjenim silam, a se za to ni odločil. Handanović, Ilić, Brečko, Pečnik in Ljubijankić so zdaj prevzeli vloge Stevena Gerrarda, Glena Johnsona, Franka Lamparda, Ashleyja Colea in drugih, ki so se umaknili ali so jih umaknili, da bi naredili prostor novim silam.

"Mislim, da smo mi tvegali in mislim tudi, da so tvegali klubi. Tvegali smo s tem, da smo dali mladim igralcem priložnosti in izkoristili so jih. Govorili smo o Tottenhamu in mladi igralcih, dobili so svojo priložnost in jo izkoristili – jaz sem skozi leta bolj kot ne počel enako," je še znal povedati Hodgson, ki ima za razliko od Katanca seveda neprimerljivo večji izbor kakovostnih nogometašev za vsak položaj, a se je izkazal z vizijo, ki bo morda v naslednjih letih prinesla tudi tako težko pričakovan boj za veliki mednarodni naslov.

"Oxlade-Chamberlain je bil tam leta 2012, Sterling je bil v naši ekipi, ko je imel le 18, 19 let. Na veliko igralcev lahko pokažemo, Ross Barkley je še eden takšnih, veliko igralcev je, ki smo jim ponudili priložnost in nismo bili razočarani. Nismo imeli priložnosti s suspendiranima Stevenom Gerrardom in Glenom Johnsonom, Frank Lampard je bil poškodovan. Toda lahko bi izbral Ashleyja Colea, Joleona Lescotta, Jermainea Defoeja in Jamesa Milnerja. Bilo je kar nekaj izkušenih igralcev, ki bi jih lahko postavil v ekipo, toda odločil sem se, da priložnost ponudim drugim," je še povedal izkušeni 68-letni trener iz južnega Londona.

Katanec si je ob predstavitvi seznama za tekmi z Makedonijo in Severno Irsko zaželel, da bi prenovljeno moštvo "igralo všečno", od fantov pa si je zaželel, da bi tudi s klopi za rezerve dajali energijo kolegom na zelenici. "Želim si, da bi me fantje, ki so poklicani, predvsem tisti iz slovenske lige, presenetili," je povedal selektor in priznal tudi, da v preteklosti morda ni bil dovolj naklonjen spremembam. "V preteklosti mogoče na določenih prijateljskih tekmah nisem dal dovolj priložnosti fantom, da bi videli razliko med slovensko ligo in reprezentančno ravnijo. Zdaj ima to priložnost in upam, da me presenetijo," je na srce varovancem položil prvi mož slovenske izbrane vrste.

Njegovih 13 debitantov se do tekme z Makedonci na Obali ni uspelo prebiti v selektorjeve načrte. Vidnejšo vlogo oziroma vsaj kaj več od debitantskega nastopa je uspelo doseči le Romanu Bezjaku in Rajku Rotmanu, hitro je po debiju proti Finski (avgust 2013) odpadel tudi Željko Filipović, kot tudi njegov klubski soigralec Aleksander Rajčević, ki je prvič nastopil na prvi Katančevi tekmi po povratku na reprezentančno klop, na preboj pa so zaenkrat zaman čakali Martin Milec, Gregor Balažic, Miral Samardžić, Damjan Bohar, Erik Janža, Petar Stojanović, Luka Krajnc, Nik Omladič in Benjamin Verbič.

Tekma na Bonifiki je bila prvo poglavje v novi zgodbi, v kateri pa bo Katančeva vloga precej drugačna kot v dosedanjih sedmih letih njegovega vodenja A-reprezentance. Ko bo med pomlajevanjem (morda nevede) pripravljal teren komu drugemu in tudi s pomočjo rastoče moči 1. SNL reprezentanci poskušal vcepiti nekaj tako potrebne "domačnosti". 
Komentiraj
OBJAVI
Komentarji: 9
Starejši naprej | Novejši naprej
samo z glavico naprej! 24.3.2016, 18:48 Prijavi komentar
samo z glavico naprej! 24.3.2016, 18:48 Prijavi komentar
silvo, velikonja nemore igrat, ker ga ni na seznamu. bi bil pravi trenutek, ko sta poškodovana berić in špoki. lepo po vrsti. nasprotnik ni bil na neki visoki ravni. neglede nato je jasno, da smo prepozni z verbičem ene 4 mesece. ob njem sta bila razred zase še zajc in bezjak. leta nažirajo tud cesara tako, da imamo v samardžiću prvega branilca. kdo tega ne vidi...mitrović bi moral igrat pred struno in na koncu desni bek. milec oz stojanović. skubica nebi komentiral.
cr77rc 24.3.2016, 17:37 Prijavi komentar
LJUBIM_NOGOMET, upam da se zajebavaš glede Filipovića. Če pa misliš resno, pa si še enkrat poglej vse tekme Maribora iz te sezone, pa ti bo vse jasno.
elginno 24.3.2016, 15:01 Prijavi komentar
to bi mogo že nardit pred 3 leti, ne pa da zaj na silo najde igralce, pol pa se bo šopiro da nimamo kadra, pa da je to to, da več tak ne gre z temi igralci, pač katanec kot vedno
elginno 24.3.2016, 14:59 Prijavi komentar
pa kaki filipovic ti si smešn hehe, ki ti filipovica najdeš veš ki?? na šanku
GB11 24.3.2016, 13:08 Prijavi komentar
KATANEC CAREE KEK MU LAHKO SAM POPUSI KITO MIOANIC JE PA ITAK KBICAN MAMLAZE
silvo 24.3.2016, 12:06 Prijavi komentar
na naslednjih tekmah bi bilo zelo dobro za slovenijo če bi igral velikonja
LJUBIM_NOGOMET 24.3.2016, 09:23 Prijavi komentar
V kakšni novi vlogi le? Ko bodo prišle resne tekme, nobenega od teh novih ne bo na igrišču, razen morda Skubica (čeprav bi raje videl Stojanovića na njegovi poziciji). Še vedno bodo igrali Birsa, Kurtič, Krhin, Kirm, medtem ko bodo zelo dobri igralci naše lige ala Filipovič, Bajde, Zajc, Mitrovič itd. greli klop oz. ne bodo sploh vpoklicani... Pa vsaka čast Oblaku! Čeprav se je izkazalo, da kot nogometni znalec in selektor ni dober, je vsaj imel jajcain repko znal pomladiti! KOliko novih obrazov je on dejansko začel vpeljevati...
LukaP 24.3.2016, 09:22 Prijavi komentar
Halo Einstein. Najboljši igralec na tekmi ti je bil iz slovenske lige.
Starejši naprej | Novejši naprej
OGLAŠEVANJE