Miran Zore   9. oktober 2017
Temeljni razlogi za neuspeh "Katančeve" reprezentance

Pet Katančevih največjih grehov

Petletno obdobje Srečka Katanca na klopi Slovenije je končano. Zaznamovale so ga njegove težave pri komunikaciji z javnostjo, neobvladovanje velikih imen, taktična zmeda, poniževanje igralcev in neenoten kriterij izbora igralcev.
SORODNE NOVICE
Kenan Bajrić bi lahko igral za...
17.12.2017 | Slovenski nogomet
Športnik leta: Jan Oblak na če...
13.12.2017 | Slovenski nogomet
Reprezentanca se poslavlja od ...
8.12.2017 | Slovenski nogomet
Slovenija v prvem bobnu lige C
7.12.2017 | Slovenski nogomet
Šef organizacije SP Vitalij Mu...
6.12.2017 | Mednarodni nogomet
France Football: Oblak in Hand...
6.12.2017 | Slovenski nogomet
(foto: SPS)
1. Komunikacija z javnostjo
Če tiskovne konference nogometne reprezentance postanejo šov, na katerem se selektor postavi v vlogo žrtve, pri tem pa skorajda ne izbira sredstev za diskreditacijo svojih sogovornikov, to pomeni, da je na "liniji" nekaj zagotovo narobe. Srečko Katanec je v svojem drugem mandatu na klopi Slovenije nadgradil začeto v prvem ter od javnosti praktično od začetka zahteval, da sprejme njegova stališča. Sleherno nestrinjanje je označil za nerealno, celo žaljivo in v ta namen sklical celo posebno tiskovno konferenco. Vrelišče je vse skupaj, potem ko je že zdavnaj preseglo meje okusnega, doseglo minuli kvalifikacijski ciklus. Srečko Katanec bo v zgodovino odšel kot edini slovenski selektor doslej, ki se je redno in povsem neplodno javno prerekal z novinarji, jih podcenjeval, obenem pa enkrat javnost pozival naj ostane doma, spet drugič naj pride na reprezentančno tekmo. Spreminjanje izjav in stališč za 180 stopinj ter negiranje pred tem povedanega ostaja rdeča nit njegovega skrajno neposrečenega komuniciranja s slovensko nogometno javnostjo, ki je pomembno zaznamovalo njegovo neuspešno petletno delovanje na klopi Slovenije. 

2. Neobvladovanje "velikih" imen
Počilo je že z Josipom Iličićem in le malo je manjkalo, da pred začetkom zadnjih kvalifikacij ni počilo celo dokončno. Iličić je nato prevzel vlogo liderja in bil v minulih kvalifikacijah tudi v očeh selektorja naposled glavni igralec Slovenije. Drugače pa je s Kevinom Kamplom, ki je nestrinjanje s selektorjem pripeljal celo do situacije, ko ga ob pomanjkanju izgovorov (predvsem na poškodbe) ni bilo več zraven. V Nemčiji rojeni vezist Leipziga sicer nikoli ni skrival svoje pripadnosti do Slovenije in pripravljenosti igranja zanjo, toda preko Srečka Katanca vseeno ni mogel oziroma želel. Pomanjkanje kreatorja na sredini igrišča (recimo v vlogi nekdanjega kapetana Roberta Korena) pa je zagotovo delno krivo za to, da Slovenija pomembnih tekem predvsem v gosteh ni odigrala bolje in bila bolj konkurenčna. V zametkih je bil sicer še en spor, in sicer z Benjaminom Verbičem, ki ga je Katanec na tiskovni konferenci pred zadnjo tekmo z Anglijo javno diskreditiral (vprašanje vzgoje itd.). 

3. Taktična vprašanja
Slovenija pod Srečkom Katancem nikoli ni držala kontinuitete. Preizkusil je skorajda vse, od sistema s tremi branilci, do romba na sredini, pa do sistema 4-2-3-1 in še nekaj je bilo eksperimentov Srečka Katanca, ki je razloge za neuspehe vedno našel v formi igralcev, njihovi kakovosti in tudi "odnosu" medijev. Prepoznavne igre Katanec s svojo improvizacijo ni uspel vzpostaviti, vseskozi je menjal in eksperimentiral ter poveličeval splošen "nivo" igre, ki naj bi se igral na reprezentančni sceni. Težave Slovenije pri formiranju igre, ki je bila bolj kot kaj drugega odvisna od individualne navdhanjenosti in dnevne forme igralcev, so razgalile predvsem gostujoče tekme. V zadnjih dveh letih je bil izkupiček v gosteh, kjer je Slovenija pogosto igrala izrazito obrambno, izjemno slab. V Litvi je točko ujela za las, na Malti proti najslabši reprezentanci v skupini zmagala le z 1:0, na Škotskem, Slovaškem in v Angliji pa izgubila. Dobila ni niti ene od treh prijateljskih tekem v gosteh. 

4. Poniževanje reprezentantov
Atmosfera v reprezentančnem taboru naj bi bila dobra. Tako trdijo igralci in tudi zdaj že bivši selektor. Vprašanje pa seveda je, kakšno je bilo medsebojno spoštovanje. Selektor Katanec s svojimi javnimi nastopi za dvig samozavesti v slačilnici namreč zagotovo ni skrbel, saj je vseskozi poudarjal "realno" stanje v reprezentanci, ki po njegovem prepričanju ni dovolj kakovostna niti, da bi prevzela vlogo favorita na tekmi proti tekmecu kakovostnega razreda Litve. Pomanjkanje kakovosti v reprezentanci je Katanec skozi celotno petletno obdobje izkoriščal za argumentiranje neuspeha, ob tem pa je šel nekajkrakrat celo na raven, ko je javno polemiziral o kakovosti, formi in minutaži posameznih igralcev, ki jih je seveda sam vpoklical v reprezentanco (Verbič, Bezjak, Krhin...). Za piko na i je Katanec ob slovesu zatrdil še, da te reprezentance v petih letih ni uspel formirati, karkoli to pač že pomeni. 

5. Kriterij izbora reprezentantov
V petih letih je Srečko Katanec v reprezentanco vpoklical za več enajsteric različnih nogometašev. Mnogi med njimi (njihovih imen namerno ne navajamo) so v reprezentanco prišli tiho in predvsem povsem nepričakovano, v tem slogu pa so tudi izginili z reprezentančnega radarja. Spet drugi, kričeč primer je denimo Petar Stojanović, reprezentančne prihodnosti pri Srečku Katancu preprosto niso imeli. Enotnega kriterija, ki bi moral biti, da za reprezentanco igrajo v danem trenutku najboljši in najbolj primerni igralci, Katanec ni imel. Kar je denimo veljalo za nekatere igralce (na primer redno igranje), za druge sploh ni in seveda obratno. V zadnjih petih letih so tako oživeli spomini na precej burno in prav tako neuspešno obdobje, ko je na selektorski funkciji podobno počel tedanji selektor Branko Oblak
Komentiraj
OBJAVI
Komentarji: 45
<< < | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | > >> Starejši naprej | Novejši naprej
Werder Lunik 9.10.2017, 21:57 Prijavi komentar
ljubiteljnogometa +1 Kljub temu verjamem, da bodo nekateri še kar iskali alibije vnaprej in si izmišljevali izgovore, da mi nimamo prave kvalitete, da so tekmeci boljši, da imajo zvezdnike itd. Če samo pogledamo tekmece v minulih kvalifikacijah: koga imajo pa Slovaki poleg Hamšika, da je res igralec in pol? Kucko? Weissa? Škrtela? Koga imajo Škoti? Griffithsa? Fletcherja? Martina? Mislim, dajte se mal zamislit zakaj našim vztrajno hočete nadet oznako nevrednih in preslabih, na drugi strani je pa to poče Srečko pa ste ga pljuvali. Dejansko je tako kot pravi komentator pod mano - marsikaj se da nadoknadit če je le timski duh in pristop pravi. Vse ostalo pa obrazloži tudi uspeh Islandije nasploh, pa nastopi Avstrije, Madžarske, celo Albanije na EP itd. Obenem pa še primer Nizozemske, pogojno tudi Turčije, kjer se vidi da imena in klubi kjer igralci igrajo, niso vse. Pa še kar bodo na koncu izgovori, da so naši preprosto preslabi ipd. Dejansko pa si nas mnogo želi le, da se ustvari ekipa v pravem pomenu besede ter da se gre res na polno v vsako tekmo. Kaj to prinese, se pa vidi na koncu posameznega kvalifikacijskega obdobja. In mi v zadnjih kvalifikacijah nismo šli v vsako tekmo na polno (na Škotskem, Slovaškem, pogojno tudi v Litvi), to je pa tudi moj največji očitek Srečku in vsem igralcem. Ko tega očitka ne bo, bomo pa tudi precej laže govorili o tem kaj je sprejemljivo in kaj ne.
ljubiteljnogometa 9.10.2017, 21:39 Prijavi komentar
Borči: ajd povej mi kaj ma naprimer islandija ki je bila na zadnjem evropskem prvenstvi napram nam? Ni kvalitete pa kaj pricakujes da bodo nasi igrali za real,barco,bayern itd..? Glej kaj se je naprimer zgodilo nizozemcom pa so naprimer po imenih sodec imeli reprezatanco mnogo mocnejso od marsikatere ekipe ki je sodelovala na evropskem prvenstvi...ko bos zacel razumeti,da je nogomet ekipni sport, v katerem se marsikaka pomankljivost lahko pokrije z borbnostjo,srcno igro,taktiko trenerja,dobro pripravo na tekmo itd..ni vse v imenih igralcev ter klubov za katere igrajo...vsekakor sem mnenja da slovenija z trenutnim kadrom ob pravem vodenju je brez pomislkeka sposobna prit na veliko tekmovanje :)
borči 9.10.2017, 21:22 Prijavi komentar
vsi mi si zatiskamo oči in si ne priznamo da ni kvalitete in pika.mogoče bje to samo trenutno stanje,samo jaz tega ne verjamem.če igralec pri 25 ni hiter ne bo nikoli,če igralec rabi 3-4 dotike z žogo da jo ali umiri ali odda .......no saj mogoče smo razvajeni od lige prvakov,kjer z denarjem delajo kar pač delajo.vseeno pa si le redkokateri slovenec upa na glas priznati da je naš reprezentančni nogomet v 3 evropskem razredu.žal
Kauko 9.10.2017, 21:14 Prijavi komentar
Kako ni kvalitete? V preteklosti so igrali oziroma sedel na klopeh v klubih iz drugih evropskih lig in so bile igre boljše... Imamo nosilce, kateri igrajo pomembne vloge v svojih klubih iz top5 lig. Te postaviti na svoje mesto, ostale pa postaviti okrog njih. Česar selektor ni nikoli uspel. Očitno je bilo, da selektor ni gledal tekem svojih izbrancev. Kaj izbrancev, slovencev na sploh. Ker če bi, potem igralci kateri odigrajo eno tekmo v par mescih sploh ne bi dobili vpoklica. Kakorkoli, odšel je in to je to. Če bodo ob vseh bolj primernih trenerjih na koncu ustoličili Kavčiča kateri ni na nivoju vodenja kluba iz 1. slovenske lige, pa bo na navijačih Slovenije da odstavimo celotno vodstvo NZS.
borči 9.10.2017, 21:10 Prijavi komentar
ja zmaj05,to je res.ampak v tujini niso bedaki da,če je prisotna kvaliteta,igralca nebi posadili niti na klop.to je pomankanje kvalitete.žal.poleg tega je pa veliko prestopov spornih.ne vem.lahko navedem samo en primer.,ob vsem dokžnem spoštovanju.jaz jokiča nikoli nebi kupil in to samo potrjuje moje pisanje o čudnih stvareh pri trgovanju igralcev.z redkimi izjemami,da ne bo pomote,
ljubiteljnogometa 9.10.2017, 20:56 Prijavi komentar
Zmaj05 replika na tvoj komentar; nimamo kvalitete? Mislim da igralci kot so Oblak,Mevlja,Kurtic,Birsa,Ilicic,Kampl so igralci ki majo vec kak dovolj kvalitet,ostale treba samo pravilno vkljuciti in bodo tisto kaj mogoce izgubijo pri tehniki itd. nadomestili z borbo od prve do zadnje minute..ce je v ekipi pravi duh in jo vodi pravi vodja kar srečko vsekakor v tem mandatu ni bil vsaj po mojem mnenju. Samo to da ni opazil patrika elerja,napadalca ki je bil v super formi,zabijal in vse pa si ni prisluzil vpoklica medtem ko je gospod katanec "jamral" da nima igralcev kateri igrajo redno..pa lep sportni pozdrav
zmaj05 9.10.2017, 20:43 Prijavi komentar
realnost je, da niamo kvalitete ja ampak bolši smo pa vseeno kot kažejo rezultati! Za 2 mesto bi se morali borit...
borči 9.10.2017, 20:35 Prijavi komentar
preprosto ni kvalitete.samo poglejte koliko igralcev se proda v tujino in koliko jih doseže neko zavidljivo raven.skoraj nobeden.še sedenje na klopi je večini problem.in potem se po par letih vrnejo v slovensko ligo in po1 oz.2 sezonah poizkušajo narediti še zadnji transfer.to sigurno ni znak neke kvalitete.žal je tako da se nam mora pzaradi pomankanja kvalitete poklopiti marsikaj.od žreba in.....
peacemaker1 9.10.2017, 20:31 Prijavi komentar
@fuckchelsea..vidiš kako sem napreden..že pri 15 sem ugotovil, da si, kot prvo, nepismen..pa tudi argumente imaš vse podkrepljene z "zdravo športno logiko"..za konec pa se ti opravičujem, če si se identificiral v mojih opazkah..res te nisem hotel namenoma užalit..:-D
ljubiteljnogometa 9.10.2017, 19:39 Prijavi komentar
GOLMANI: Oblak,Belec,Koprivec OBRAMBA: Skubic,Stojanovic,Mevlja,Cesar,Delamea,Struna,Jokič,Trajkovski,Balkovec VEZISTI: Rotman,Filipovič,Kampl,Kurtič,Repas,Birsa,Verbič,Zajc,Črnigoj,Iličič Napadalci,Matavž,Berič,Bezjak Sem lahko še dodamo igralce ki imajo določeno kvaliteto,če bodo le našli pravo formo in začeli igrati ter igralce katere bi morali počasi priključit članski vrsti: Krhin,Šporar,Zahovič,Bohar,Kramarič,Mlakar,Kronaveter,Gorenc Stankovič,.. Kader vsekakor je, potrebno pa je igralcem vcepit pravi ekipni duh, da bo ta reprezetanca delovala kakor si vsi želimo.
<< < | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | > >> Starejši naprej | Novejši naprej
OGLAŠEVANJE