Tine Zupan   9. oktober 2017
Rubrika Ozadja

Slovenija: kako naprej?

Konec kvalifikacijskega ciklusa, skorajšnji prihod novega selektorja, igralska zasedba za reprezentančno obdobje 2017-2020. Vse to so vprašanja, ki se jih lotevamo v naši redni rubriki Ozadja.
SORODNE NOVICE
Kenan Bajrić bi lahko igral za...
17.12.2017 | Slovenski nogomet
Športnik leta: Jan Oblak na če...
13.12.2017 | Slovenski nogomet
Reprezentanca se poslavlja od ...
8.12.2017 | Slovenski nogomet
Slovenija v prvem bobnu lige C
7.12.2017 | Slovenski nogomet
Šef organizacije SP Vitalij Mu...
6.12.2017 | Mednarodni nogomet
France Football: Oblak in Hand...
6.12.2017 | Slovenski nogomet
(foto: SPS)
Prah se še ni povsem polegel po zadnjih kvalifikacijah, ko je za razburljivost okoli pregovorno dolgočasnih reprezentančnih tekem (častna izjema včerajšnja s Škotsko) skrbel predvsem selektor Srečko Katanec. Neproduktivni prepiri z mediji so na žalost postali glavna značilnost njegovega drugega mandata. Konstantno mešanje zasedbe je pet let opisoval kot gradnjo nove reprezentance, na koncu pa po skromnem četrtem mestu, ki je minimum v skupini z Litvo in Malto, odhaja ob vsesplošno sprejetem dejstvu, da je sprememba nujno potrebna.

Kaj nas čaka in kaj lahko pričakujemo? S tem in še čim se ubadamo v današnji rubriki Ozadja.

1. Izbira in izbirajoči
Najbolj ključna naloga v tem trenutku je zagotovo poiskati novega selektorja. Kako bo ta proces potekal pa ni povsem jasno. Je to avtonomna odločitev predsednika NZS Radenka Mijatovića? In kakšne so njegove kompetence za izbiro novega selektorja? Ob tem je nemogoče ignorirati šepetanja, da je trenutna garnitura NZS le slamnata vlada bivšega predsednika Aleksandra Čeferina, zato imajo po tovrstnih šepetanjih sodeč največjo težo zaukazane smernice iz Nyona.

V zadnjih dneh in tednih sta v medijih dominirali imeni Matjaža Keka in Tomaža Kavčiča. Čeferin se je pred leti s takrat vsesplošno priljubljeno in podprto vrnitvijo Katanca izkazal za veščega pogajalca z izraženim čutom za spoštovanje javnega mnenja. Ekvivalent temu bi bil zdaj dogovor z Matjažem Kekom, ki je po uspehih z Rijeko v Sloveniji izjemno priljubljen. Vseeno se zdi, da je njegov povratek nerealen. Klubski nogomet je želja vsakega ambicioznega trenerja, ob tem pa ni mogoče mimo zakulisnih informacij, da Kek na nogometni zvezi ni posebej priljubljena figura. Se pa zdi verjeten naslednji manever: Poskušaš pripeljati Keka, javnost naj to ve, ko ti spodleti in se zdi, da si poskušal vse, ustoličiš Kavčiča.

2. Urediti odnose znotraj ekipe
Prav Kavčič bi bil v tem trenutku verjetno pravi človek za urejanje odnosov znotraj reprezentance. V primerjavi s Katancem je precej dostopnejši, občutek za razumevanje tempa odnosov z mlajšo generacijo pa je pokazal tudi v času vodenja mlade reprezentance. Ne gre zanemariti tudi njegovega dobrega odnosa s Kevinom Kamplom. Ob tem pa se lahko vprašamo, če se ta odnos morda le ni spremenil v zadnjem obdobju, ko je bil Kavčič del Katančevega štaba.

Vprašanje "vrniti ali ne vrniti" Kampla bo eno ključnih v naslednjih tednih. In tu seveda svojo vlogo odigrajo tudi starejši igralci reprezentance, pri katerih domnevno nogometaš Leipziga ni pretirano priljubljen. Radi operiramo s floskulami, da je reprezentanca sveta in da je ekipa vedno pred posameznikom. A v primeru Kampla to zdaj res že mora veljati. Prosjačenje nekoga, ki na 25 tekmah Sloveniji ni dal nič posebnega, ob tem pa je pokazal več kot sporen odnos, bi bilo podcenjevanje lastne reprezentance. Če se Kamplu ne igra oziroma bi za reprezentanco igral le pod svojimi pogoji, potem je najbolje, da je njegova vozovnica za rodno Nemčijo enosmerne narave.
Josip Iličić 480
(foto: SPS)


3. Kaj bo s staro gardo?
V reprezentančni slačilnici je še kar nekaj igralcev, ki so pred več kot sedmimi leti igrali zadnji veliki slovenski turnir. V Južni Afriki so bili leta 2010 Boštjan Cesar, Valter Birsa, Bojan Jokić in v obrobni vlogi sopotnikov Tim Matavž in Rene Krhin. Največ dvomov je glede prihodnosti Cesarja, ki pa se kljub 35 letom ne nagiba h koncu reprezentančne poti. V smislu odnosa in bojevitosti je kapetan zagotovo vzor, ampak tudi sam se bo moral zavedati, da bo v času naslednjega velikega tekmovanja (EP 2020) star 38 let. Birsa je medtem na zadnjih tekmah izpadel iz začetne enajsterice, ni mu pomagalo niti dejstvo, da kot eden redkih izpolnjuje Katančev ideal in redno igra v klubu.

Problem Birse v tem trenutku je, da je za moderne zahteve pri krilnem igralcu prepočasen, na položaju "polšpice", kjer igra v klubu, pa je v reprezentanci prva izbira Josip Iličić. Največ je torej odvisno od sistemskih idej novega selektorja in od pripravljenosti Birse, da je zraven tudi brez garancije glede mesta v prvi enajsterici. Jokić se kljub številnim dvomom javnosti zdi reprezentančno nezamenljiv, predvsem zato, ker je njegov položaj v slovenskem nogometu izjemno problematičen. Kandidati kot so Mitja Viler, Jure Balkovec, Erik Janža in Gregor Sikošek mu trenutno ne predstavljajo prave konkurence. Pri 31-letih in z rednim igranjem v Rusiji Jokić zagotovo ni za odpis. Zanimivo, da so Cesar (100), Birsa (87) in Jokić (86) tudi prvi trije na večni lestvici nastopov za slovensko reprezentanco.

4. Kje je nova garda?
Jan Repas ja Katančevo odkritje zadnjih tekem, a je v tem trenutku tudi edini, ki še lahko igra za mlado reprezentanco in je konkurenčen v članski izbrani vrsti. Menjava na selektorskem mestu bi lahko pomenila (oz. bi kar morala) vsaj vrnitev Petra Stojanovića, paradnega konja generacije 1995, ki je igrala na domačem evropskem prvenstvu U17 pred petimi leti. Večinoma so se igralci iz tiste ekipe izgubili v obskurnost. Najbližje temu, da bi lahko še kaj dala, sta Luka Zahović in Domen Črnigoj, ki z Luganom v tej sezoni igral v skupinskem delu Evropske lige.

Tudi čislana generacija 1994 se je izgubila. Andraž Šporar je zraven, a se v klubskem nogometu že nekaj časa muči, iz zemljevida je po odhodu v Empoli izginil tudi Miha Zajc, podobno kot Luka Krajnc, ki je na svoji italijanski odisejadi zamenjal že pet klubov.

Kot gonilni sili nove reprezentance se počasi lahko izpostavljata 23-letna Jan Oblak in Benjamin Verbič, ki imata pomembni vlogi v svojih klubih in neizpodbiten reprezentančni status.

5. Kdo bo dal gol?
Slovenija je največje uspehe dosegala, ko sta gole kot po tekočem traku zabijala Zlatko Zahović in Milivoje Novaković. Katančeva opazka, da bi takoj - če bi lahko - poklical "pravega" Zahovića, je povedala veliko. Izmed vseh slovenskih strelcev v tem trenutku največ igra in zabija Tim Matavž (pet golov v nizozemski ligi), ostali (Berić, Šporar, Bezjak) pa gole dajejo le na treningu. Počasi lahko tudi nehamo verjeti v to, da bo z goli ekipo naprej povlekel Josip Iličić. Pet golov na 50 tekmah za Slovenijo pove dovolj. Iličić bo že kreiral, ne bo pa vodil ali redno zabijal. Kot takšnega ga je treba sprejeti.

In še zaskrbljujoč podatek: med 17 igralci, ki so do tega trenutka zabili vsaj tri gole v slovenski prvi ligi, je le šest Slovencev. Najboljši slovenski strelec slovenske lige pa je nogometaš zadnjega Triglava Matej Poplatnik, ki je štiri od svojih petih golov zabil z enajstmetrovk.
Komentiraj
OBJAVI
Komentarji: 40
<< < | 1 | 2 | 3 | 4 | > >> Starejši naprej | Novejši naprej
pejo2310 9.10.2017, 17:24 Prijavi komentar
Izjava Mareka Hamšika :Naš cilj je bil drugo mesto, kar nam je uspelo. Žal usode nimamo več v svojih rokah. Morali bomo počakati na ostale rezultate in upati na srečo. Drugo mesto je vsekakor velik uspeh, sploh v skupini, v kateri smo bili. Toda sistem je sramoten. Narobe je, da moramo čakati!....sploh v skupini v kateri smo bili....koga se je bal?Litvo ,Malto mogoče? ;))
garfild 9.10.2017, 16:57 Prijavi komentar
Novinarji so Katanca začeli trgati čim je rezultatasko začelo kazati da finalnega turnirja svetovnoega prvenstva ne bo. In ker ni tega turnija ni ekstra zaslužka za njih in gllavni krivec je selektor. Ampak cilj novinarjev ni bil izboljšanje stanja v reprezentanci in nogometu nasplošno temveč samo bes in jeza zaradi izgubljenih zaslužkov in zastonj enomesečnega turizma v dokaj "eksotični" Rusiji naslednje leto.
garfild 9.10.2017, 16:50 Prijavi komentar
Kle vsi napadate Katanca za vse mogoče, za stvari katere je zagrešil in za stvari katerih ni zagrešil. Da bo igral s taktiko posranca je bo jasno že od imenovanja sigurno pa ni kriv da iamo igralski kader tak kakršnega imamo. In njvečji problem so pri ans napadalci, in ofenzivni vezisti in čiste špice ker eni in drugi hočejo skupaj z žogo priti v gol. Ampak to je največja krivica slovenske nogometne stroke ker se pri vzoji igralcev ne posveča tej problematiki ne pa vsakega aktualnega selektorja članske reprezenatance. Poglejte lestvico strelcev slo lige in vam bo takoj jasno kje smo in kje tiči zajec.
MB_Bojan 9.10.2017, 14:50 Prijavi komentar
Katančeva era je končana, za mene dosti prepozno, a tako pač je. Kot vedno je sedaj pomembno kako naprej. Da ne bo še slabše kot je bilo z Verdenikom, Stojanovičem, Prašnikarjem. Tudi legende kot so Oblak ali Zahovič imajo druge preokupacije ne reprezentanca. Kek je seveda danes trenerska marka, a je tudi že bil in ne vem kako bi delovala kemija v reprezentanci z njim, je po svoje preveč trmast. Mislim da bi morali poizkusiti s povsem novim kot recimo Novakovič ali pa dosedanji pomočnik Kavčič, morda je v njem veliko več kot vemo. Tudi takšni primeri so že bili. Kakorkoli, želim da se dobro izteče, je pa to seveda čisto osebno mnenje in bom z veseljem prebral kakšen boljši predlog.
pejo2310 9.10.2017, 14:45 Prijavi komentar
glede RTVSLO so realno ocenili cel ciklus ...zelo strokovno in nemoreš jih dat v isti koš kot je Ekipa,24kur,Nogomania pa tud Dnevnik je zame realno ocenili...glede Miljkoviča pa ga jaz že dolg neberem ,ker išče afere skoz in skoz in tud nezna strokovno napisat kaj je narobe in pol ko reče sam seb da ni strokovnjak na tem področju in da je samo pisec ,ki piše svoje mnenje...LOL ...v ekipi je par dobrih novinarjev,ki so RES tapravi športni novinarji in zaradi tega jih sam klikam ne pa da dam 1.3€
float like a butterfly sting like a bee 9.10.2017, 14:42 Prijavi komentar
Se to da dodam, res treba je it na pike na vsaki tekmi. Pokazat da se ne bojiš, da spoštuješ nasprotnika ampak prodaj drago jebeno kožo. Res, nism js nekdo k bi rad sinfu Srečka ker mi paše, ampak ajde realno, pa koji kurac Majo smisel tekme, če ne smemo pričakovati neki od reprezentance. Veste kdo nima nobenih pričakovanj? San Marino pa Gibraltar. Pa še ti upajo da kaksn gol zabijejo. Cilje imajo Ferci, Andora, Latvija, Malta..da komu od favoritov vzamejo piko. In zdej Slovenija pa ne sme imet pričakovanj. Pa da izjavus pred tekmo z Malto, da "se bomo potrudili za zmago, ne vem pa če bo to dovolj. Nogomet je nepredvidljiv?" Ma pejt u pm s takimi res...
AmaterCE 9.10.2017, 14:35 Prijavi komentar
Glede novinarjev... Novinar je zavezan novinarskem kodeksu. Ko s pisanjem "prestopi mejo", je lahko kaznovan na 2 načina - da ga urednik odpusti, ali da ga "prizadeti" osebno toži. Vsi vi, kavčarji, ga lahko kaznujete s tem, da na spletu ne klikate njegovih novic in da ne kupujete cajtengov. Torej, kako veste, kakšne neumnosti piše npr. Miljkovič? Ne ga brati, pa bo problem rešen. Sicer je pa tako, da vsak posameznik (bralec) oceni, koga bo bral in kakšno mnenje si bo ustvaril na podlagi posameznega članka. Jaz npr. Ekipe zaradi tabloidnosti že več let ne kupujem. Da pa Sračko svoje slabo delo opravičuje z "novinarsko gonjo", je pa PATETIČNO. Kot zanimivost, večina največjih medijev (Dnevnik, Ekipa, 24ur, RTVSLO) je kritično ocenilo njegovo delo. Izjema je predvsem Delo, zadržan je tudi Večer. Torej, vsi mediji, ki niso podpirali Sračkota, so glupi in delajo po naročilu nekoga iz ozadja? Mimogrede, še danes ne vem, kdo bi to naj bil. Zaho? Obrez? Prašnikar? Osebno nimam pojma. Sračko že ve. On ve vse...
float like a butterfly sting like a bee 9.10.2017, 14:34 Prijavi komentar
Kako naprej? Pa za začetek da nekdo konkretno postavi cilje te reprezentance. Delat se mutavega, nobenmu ne koristi. Potem te cilje uskladiti z bodočim selektorjem. Da bi ta vedu, kaj se od njega pričakuje. Ne pa it v tekme v smislu "kar bo pa bo". Potem, selektor mora met jasno začrtane kriterije za vpoklic. Treba je eno stvar razumet...js skos ponavljam, klub pa reprezetanca sta dva različna pojma. Nekdo ki ne igra redno, to ni nujno skos slabo. To se da obrnt v korist reprezentance. Tak igralec bo iskal afirmacije skozi reprezetanci, posledično bo grizel teren! Na drugi strani, favoriti Majo ponavadi igralce ki so velikokrat iztrošene in jim včasih reprezetanca predstavlja bolj breme kot kaj drugega. Potem, od selektorja gre vse na igralce. On mora bit čvrst, samozavesten in pozitiven. Ne v smislu da izjavi da bomo stresli Nemce. Seveda ne. Ampak da pove da bojo Nemci to moral na terenu pokazat da so boljši. In ja, da se gre tud proti Nemcem na pike. Zakaj ne? Ne pa slect gate pred škotsko pred začetkom tekme. Pa še neki, preden me napadete da nism realen. Velika je razlika med tem kar ponavlja Katanec, pa bit realen. Bit realen, to pomeni da poveš da je Škotska neugodna in čvrsta ekipa, ki pa ni boljša od nas. Dali bomo svoj maksimum na terenu in verjamem v pozitiven izhod. A je tok težko? Ne pa strašiti ljudi, da preveč pricakujemo, da bo Škotska nam določila kako bomo igral, da ni odvisno od nas. Pa, kako je to Lah realno?
AmaterCE 9.10.2017, 13:54 Prijavi komentar
čelski, get a life.
pejo2310 9.10.2017, 13:53 Prijavi komentar
One_United TO BI BILO POPOLNO AMPAK NE SAMO ZA NOGOMET AMPAK TUD CEEL SLOVENSKI ŠPORT.....bravo za komentar...članek pa kr realno napisati...vse bo odvisno kdo bo selektor ...Kavčiča hočejo igralci in tud strokovna javnost se strinja ampak vsi bi radi videli Keka...a se bo naategnu tko kot se je Srečko...da mene vpraša zdej Kek kaj narest bi mu reku nehodi nazaj raje pejt drugam pa v istem trnutku bi se zjoku ....
<< < | 1 | 2 | 3 | 4 | > >> Starejši naprej | Novejši naprej
OGLAŠEVANJE