Klemen Kos   23. oktober 2017
Intervju: Tomaž Kavčič, kandidat za selektorja Slovenije

Cilj mora biti uvrstitev

Pogovarjali smo se s kandidatom za mesto selektorja slovenske reprezentance Tomažem Kavčičem, ki se čuti pripravljenega za odgovorno nalogo. Rezerve vidi v potencialu igralskega kadra in … Kevinu Kamplu.
SORODNE NOVICE
Če ne bo Kavčič, bo presenečen...
20.11.2017 | Slovenski nogomet
Video: 50 kvalifikacijskih bis...
17.11.2017 | Mednarodni nogomet
Znani bobni za žreb skupin
16.11.2017 | Mednarodni nogomet
Smeh s severa in solze z juga
15.11.2017 | Mednarodni nogomet
De Rossi zahteval Insigneja
14.11.2017 | Mednarodni nogomet
Ventura: Opravičujem se Italij...
14.11.2017 | Mednarodni nogomet
(foto: SPS)
Tomaž Kavčič je bil takoj po slovesu Srečka Katanca "samoumevni" kandidat za izpraznjeno mesto selektorja izbrane vrste. V Sloveniji bi težko našli strokovnjaka, ki ima tako poglobljeno znanje o reprezentančnih selekcijah kot 63-letni Kavčič, ki je sedem let uspešno vodil mlado izbrano vrsto, v zadnjem letu dni pa bil del strokovnega štaba članske ekipe. Kavčič je tako od bliže spoznal in treniral rodove igralcev, ki so danes postali nosilci prihodnosti slovenske reprezentance, sicer pa ga igralci radi opisujejo kot komunikativnega trenerja, ki vedno igra z odprtimi kartami. Prav zato ne čudi, da sta ga javno podprla tako kapetan izbrane vrste Boštjan Cesar kot eden največjih slovenskih nogometnih zvezdnikov Kevin Kampl, ki je prav pod Kavčičevim vodstvom slovensko javnost prvič opozoril na svoj velik potencial.

Kavčič za seboj nima odmevne igralske kariere, tudi trenersko pa je širšo javnost opozoril nase šele v mladi reprezentanci, ki jo je prevzel v zrelih trenerskih letih. "Transfer" selektorja iz mlade v člansko reprezentanco so denimo izpeljali tudi v nekaterih evropskih nogometnih velesilah kot denimo v Španiji (Julen Lopetegui) ali Angliji (Gareth Southgate), saj takšna pot prinaša številne pozitivne učinke, ki so pogosto povezani z dokončno uveljavitvijo nadarjenih mladinskih selekcij.

Kavčič, ki v sebi združuje zanimivo mešanico belokranjske in briške duše, je za Nogomanio spregovoril o ta hip najbolj aktualni nogometni tematiki v Sloveniji, ki zelo neposredno zadeva tudi njegovo trenersko kariero.

Ni skrivnost, da ste kandidat za mesto selektorja in da ste o tem že pogovarjali s predsednikom NZS Radenkom Mijatovićem. Kako je potekal sestanek?

Res je, da sem sestal s predsednikom zveze in da sva se pogovarjala o tej zadevi. Razgovor je bil zelo korekten, vendar pa o podrobnostih ne bi želel govoriti. Sam vem, česa sem sposoben, odločitev pa seveda ni v mojih rokah.

Kako močna je vaša osebna želja po tem, da bi postali selektor slovenske reprezentance?

Seveda si želim postati selektor, saj je to največja možna čast. Imam kilometrino v tem poslu, sedem let sem vodil mlado reprezentanco, bil pa sem v zadnjem letu dni oziroma še malo več zraven tudi v članski ekipi. Vmes em bil tudi v tujini, zato vem, kaj bi me čakalo, če bi dobil priložnost voditi člansko izbrano vrsto.

Bi bilo vodenje članske reprezentance primerljivo z vodenjem mlade?
Jasno je, da je članska reprezentanca na višjem nivoju, vendar pa gre tudi pri mladi dejansko za vodenje članskih nogometašev. Igra se v istih terminih kot članske tekme, kar pomeni, da je metodologija dela povsem enaka kot pri članih, saj imaš enako količino časa za pripravo na tekmo. Člani so člani, a če imaš v članski reprezentanci tri dni za pripravo, imaš tri dni tudi v mladi. Prav tako se srečuješ z enakimi težavami. Mislim, da dobro poznam način vodenje članske reprezentance, saj sem bil zadnjih 13 ali 14 mesecev del strokovnega štaba, 40 dni pa sem bil del ekipe tudi v času pred in med SP v Južni Afriki.

Kakšna je bila vaša vloga pri Srečku Katancu?
Najprej bi rad povedal, da Srečka Katanca zelo cenim. Imela sva korekten odnos in imela ga bova še naprej. Ne bi bil zraven, če se ne bi on tako odločil. Bil sem pomočnik kot denimo Aleš Čeh, jasno pa je, da je bila zadnja beseda vselej selektorjeva.

Znani ste po tem, da imate dobro komunikacijo  z igralci. Ste bili tudi zaradi tega pripeljani v člansko ekipo?

O tem ni bilo govora. Ve se, kako funkcioniram in kako delam. Nikakor pa nikoli ni bilo govora o tem, da bom jaz nekakšen mediator ali kaj podobnega.

Selektor Katanec je javno spregovoril tudi o dogovoru z nekdanjim predsednikom Aleksandrom Čeferinom, češ da boste v primeru njegovega odhoda vi prevzeli reprezentanco.
O tem dogovoru ne bi govoril, ker je to brezpredmetno. Najbolj pomembno je to, da o novem selektorju odločata predsednik zveze in upravni odbor. Če se bodo odločili zame, bom pripravljen sprejeti izziv. Vem, da sem tega sposoben.

Kot vaš minus se izpostavlja dejstvo, da doslej še nikoli niste opravljali vloge, ki bi bila tako na očeh javnosti kot vodenje članske reprezentance.
Imam dolgo kariero. Bil sem v različnih situacijah, če pa se ne bi čutil sposobnega za to delo, se danes o tem sploh ne bi pogovarjali. Vem, kakšen pritisk prinaša to delo in dobro vem, kaj je v igri. Niti za trenutek nisem pomislil, da ne bi bil kos temu izzivu.

Tomaž Kavčič 480
(foto: SPS)


Veliko je govora o omejenem času, ki ga ima na voljo selektor. Kaj je po vašem mnenju največ, kar lahko postorite v zgolj nekaj dneh oziroma katere plati so bistvene?
Toliko časa kot ga imamo mi, imajo tudi vsi ostali. Osredotočiti se moraš na bistvene reči. Za individualno delo ni časa, zato so  toliko bolj pomembne taktična priprava, team building ter dobro vzdušje. Komunikacija? Pomembno je vzajemno spoštovanje in jasna hierarhija. Nekateri mi to očitajo, a še nikoli v karieri nisem imel težav s tem. Je disciplina, če trener igralca pošlje med treningom domov? Smo s tem rešili problem? Kakšna pa je potem disciplina v tvoji ekipi?

Kakšen je vaš odnos do igralcev, ki ne igrajo v svojih klubih?
Pomembna je komunikacija. Vloga selektorja je tudi v tem, da takšne igralce obišče v klubih, se pogovori z njihovimi trenerji, saj tako bolj čutijo, da so del reprezentance. Vedno se da pogovoriti s trenerji, v čem je razlog, da nekdo ne igra in zakaj je temu tako.

Kje vi vidite največje rezerve oziroma potencial slovenske reprezentance?
Največja rezerva je v tem, da je ta ekipa dozorela in da je dobro selekcionirana. Sam vidim še nekaj igralcev, ki bi lahko razširili naš nabor. Imamo igralce, ki so v najboljših letih in igrajo za dobre evropske klube.

V preteklosti je bilo veliko spotikanja ob postavljanju ciljev.
Meni ciljev ni treba postavljati. Cilj mora biti uvrstitev! Jaz si cilj postavim sam, vanj moram trdno verjeti, še bolj pomembno pa je, da ga prenesem tudi igralcem.

Ne moreva se izogniti perečemu vprašanju prihodnosti Kevina Kampla, ki je bil eden ključnih členov v vaši mladi reprezentanci. Bi se z vami Kampl vrnil v reprezentanco?
Kevin je vedno želel igrati za reprezentanco in dobro vem, da nikoli ni rekel ničesar, kar bi temu nasprotovalo. V nekaterih zadevah je bil malce neroden. Treba se je pogovoriti, si naliti čistega vina in iti naprej. Slovenija pravega Kevina Kampla potrebuje. Dobro ga poznam in odgovorno trdim, da ima veliko željo igrati za Slovenijo.

Kakšen pa imate odnos do starejših igralcev in pomlajevanja reprezentance?
Mislim, da morajo biti pomladitve vselej spontane. Sam sem trdnega prepričanja v to, da morajo za reprezentanco vselej igrati igralci, ki so trenutno najboljši v državi. Leta pri tem niso pomembna.

Ste kaj razmišljali o tem, kako naprej, če ne boste izbrani za novega selektorja?
Prav nič (smeh). Življenje bo še vedno teklo dalje.
Komentiraj
OBJAVI
Komentarji: 24
<< < | 1 | 2 | 3 | > >> Starejši naprej | Novejši naprej
mitja61 24.10.2017, 09:57 Prijavi komentar
Edini feler mu je, da ga je Sračko imenoval za naslednika, zdaj se pa vsi bojimo da se ni nalezel njegovega pesimizma...
UNHOLY CULT 23.10.2017, 21:54 Prijavi komentar
če se ni nalezel preveč katančeve sposobnosti.....drugače pa mu dat šanso in vidimo kaj bo.slabše od klovna katanca itak ne more bit
filerane1978 23.10.2017, 20:13 Prijavi komentar
trmast bravo
MB_Bojan 23.10.2017, 19:32 Prijavi komentar
trmast, dobro si opisal. Ampak to ni samo tvoje pametno mišljenje. Če si bral pozorno si moral videti kar vrsto enako mislečih, tako da ni potrebno kar vse strpati v tragične. Pa tudi sicer, vsak ima svoje mišljenje in ni nujno da je nasprotno neobjektivno. Je včasih dobro prebrat različne komentarje, seveda če niso namerno žaljivi.
Shackler 23.10.2017, 19:22 Prijavi komentar
O tem dogovoru ne bi govoril, ker je to brezpredmetno. Spet en, ki nam bo prodajal floskule. Povej bobu bob. Be a man!
partito 23.10.2017, 18:08 Prijavi komentar
Ko si boste gor prišli ,da ni čarovnik ,ga boste hitro začeli šolati... Ni ga trenerja ki bi zadovoljil prepametne kavč selektorje...
trmast 23.10.2017, 17:59 Prijavi komentar
Raven komentarjev na Nogomaniji je tragična: neobjektivni navijači, ki jih razvname le zelo-vijolično nasprotništvo in ne zmorejo analitičnega pristopa. Prosinečki in ostali dečki? Ne se hecat! Kako pozna slovenskli nogomet in potencialne igralce? Kako pozna naš ustroj in delovanje? Reya? Ponuja se vsakič, zrel za nogometno penzijo in brez posebnih uspehov lep čas. Zanje je Tomaž Kavčič pojem trenerja, ki je intelektualec v odnosu do igralcev, drugih trenerjev, javnosti in nogometa nasploh. Kot selektor mlade je opravil poslanstvo: našel in uveljavil igralce, ki jih zdaj lahko vodi kot selektor. Ima izkušnje in tudi primerno znanje in svoj jaz * vse zapisano danes, za jutri bomo ocenjevali jutri* Tomaž je za slovensko izbrano vrsto primeren, nikjer ne piše, da bo uspešen. Logična je njegova trenerska in nogometna pot, zato pač trenutno nima konkurence. Selektorji so ljudje, ki jim morajo igralci zaupati. Dokler je bil tak Srečko, smo prenesli poraze, ker je imelo vse šporni smisel. V zadnjem dejanju pa je samo potrdil, da ne zmore več voditi, ker preprosto nima vpliva na ekipo. To pa je za selektorja problem - koliko so jih v zadnjem času zamenjali Nizozemci - pa nič! Kavčič je torej logična izbira, ki lahko veliko prinese. Kaj lahko izgubimo? NZS ima denar za selektorje v našem okviru, vsi drugi so predragi ali pa bi preplavali Savo in Donavo, da bi se "uhlebili" v Sloveniji. Raje izgubim tekmo s takim selektorjem kot z nekom, ki bi (kot nazadnje Srečko) svoje stiske reševal s čarovniškimi triki, spori z javnostjo in aroganco. Imamo odlične vratarje in tu je izbira najlažja, v obrambi bo treba ogromno delati, ker Cesar ni najmlajši. Treba bo v Lugano gledat Črnigoja, treba bo znova testirati Anđelkovića in še koga. Kampl na svojem igralnem mestu pomeni dodano vrednost, hitra in agresivna Verbič in Bezjak sta temelj selekcije, Ilićiću je treba pustiti kreativnost, morda pa res oživi še Krhin ipd. Vse to je Kavčičeva naloga, ki ni možna v nekaj dneh skupnih srečanj ampak v sposobnosti prepričanja, da zmoremo: kot Islandci, na primer...slednji upajo Turke napasti sredi Turčije. Torej: sloivenski trener, slovenski selektor, slovenska pamet + slovenski igralci - pa da vidimo, kaj zmore reprezentanca, ki ji Kavčič lahko ponudi integracijo in samozavest. Naj bo že enkrat konec čudodelcev vseh vrst, naj umirjeno izpelje en mandat ter da sebi in nam odgovore: ali lahko Slovenija igra bolje, ali ne. Če se bo zgodil premik, bomo vedno v igri za rezultat. In ne prosim zraven spet enih botrov in botrčkov: Kek in Miklavič sta funkcionirala primerno, kajne? Nekaj pa je res: tudi Kavčiča je treba meriti z enakimi merili in mu ne pustiti, da nam bere Andersenovo o golem cesarju.....Slovenska stroka pa naj že enkrat objavi model dela, selekcije, če zmore in zna.....
pejo2310 23.10.2017, 16:34 Prijavi komentar
Si se že naučil ...pridn ;)))
AmaterCE 23.10.2017, 16:31 Prijavi komentar
Pejo je povedal, vsi tiho. Pejo že ve. 😂
pejo2310 23.10.2017, 16:23 Prijavi komentar
taprav se oglaša ...bi ga rad vidu kot selektorja ampak vseeno mi diši bolj kakšn tujec ali Kek...no ja sam da ni Milanič ;))
<< < | 1 | 2 | 3 | > >> Starejši naprej | Novejši naprej
OGLAŠEVANJE