Miran Zore   15. januar 2018
Intervju: Tomaž Kavčič

Kavčič: Iličić lahko da Sloveniji še več

Novi selektor slovenske reprezentance Tomaž Kavčič je prejel pozitivne povratne informacije od obeh ključnih reprezentantov Kevina Kampla in Josipa Iličića. Skrbi pa ga, ker mladi igralci v 1. SNL dobivajo vse manj priložnosti.
SORODNE NOVICE
Turški klub je nakopičil zvezd...
22.1.2019 | Mednarodni nogomet
Ronaldo je priznal, Alonso pa ...
22.1.2019 | Mednarodni nogomet
Norec je dočakal prvi velik tr...
22.1.2019 | Mednarodni nogomet
Partizan slavi, stadion je ura...
21.1.2019 | Mednarodni nogomet
adidas Exhibit: Nove kopačke, ...
21.1.2019 | Mednarodni nogomet
Stojanović končal v Sofiji, na...
21.1.2019 | Mednarodni nogomet
(foto: Nogomania)
Do prve tekme slovenske reprezentance v letošnjem letu sta še več kot dva meseca, toda novi selektor Tomaž Kavčič zadnje dni nikakor ne počiva. Čeprav večino reprezentantov dobro pozna, saj jih je vodil že v mladi reprezentanci, Kavčič te dni intenzivno sestankuje z igralci, jih obiskuje v klubih in jim predstavlja svojo vizijo igre in delovanja reprezentance za naslednji dve leti, do evropskega prvenstva leta 2020. Uvrstitev na Euro 2020 je tudi cilj, ki si ga je novi selektor, za katerega je to vrhunec dosedanje trenerske kariere, brez obotavljanja postavil ob prevzemu selektorske službe konec minulega leta. 

Znano je, da ste z dosedanjim kapetanom reprezentance Boštjanom Cesarjem že govorili. Kakšni so zaključki vajinega pogovora?
Boštjan Cesar ima v tej reprezentanci veliko težo in kilometrino, ravno te dni je bil doma, tako da sva se pogovorila. Predstavil sem mu svoje načrte in videnje reprezentance v bodoče. Odločitev je njegova. Kdaj jo bo sprejel, še ne vem, bom pa v kratkem odpotoval v Italijo, med drugim tudi na tekmo Atalanta-Chievo in do takrat bo verjetno že jasno, kako bo z njim. 

Kevin Kampl je imel z vašim predhodnikom kar nekaj težav, zato ni igral toliko kot bi lahko. Se bo zdaj vrnil v reprezentanco?
Vedno sem govoril, da Slovenija potrebuje vsakega kakovostnega igralca in to seveda menim tudi danes. Z njim sem zaenkrat govoril samo po telefonu in moram reči, da razmišlja pozitivno. Dobro ga poznam in ne vidim nobene težave. Normalno pa je, da se bova dobila in pogovorila. 

V zadnjih kvalifikacijah se je Josip Iličić uveljavil kot najboljši, ključni član reprezentance. Kako ga vidite vi in kako ga lahko Slovenija še bolje izkoristi?
Josip Iličić je izjemno pomemben član te reprezentance, to je popolnoma jasno. Dolgo ga že poznam. Zdaj je po mojem mnenju v pravih, že zrelih letih. Prepričan sem, da lahko da še več. Letos je v Atalanti standarden, če pa kdaj ne igra, je to bolj zaradi taktičnih razlogov, je pa nedvomno eden od nosilcev igre Atalante. Dobro igra, v Bergamu je zadovoljen. Samo naj ostane tako še naprej.

Slovenija je ta hip najbolj tanka na položaju napadalca. Doseganje golov je neizkoriščen potencial, ki pa ima izvorno težavo v skromnem izboru napadalcev. Kako resen je ta problem?
Problem ni tako velik, kakor se ga potencira. Res je, da imajo določeni napadalci težave. Robert Berić recimo eno leto ni igral, zdaj se je vrnil v Saint-Etienne. Tukaj je Andraž Šporar, ki je po mojem mnenju velik potencial, tudi že dve leti praktično ni v pogonu. Nekaj bo moral spremeniti. Tim Matavž igra, kar je pozitivno, je dokazan igralec. Pomembno je, koliko igralcev imamo na 16 metrih od gola ob zaključkih akcij, ne gre tukaj samo za klasične napadalce. Razmišljam o kombinacijah in rešitvah.

Kako pa vidite osrčje zvezne vrste, kjer sicer igra Rene Krhin, v preteklosti eden od nosilcev "vaše" mlade reprezentance, vendar s ponavljajočimi se težavami v klubih, pri katerih igra?
Letos je z njim bolje kot v Granadi. Gledal sem Nantes, je igral, potem se je na žalost poškodoval, zdaj pa ga Claudio Ranieri spet vpeljuje v igro. Nedvomno je zdaj v boljšem stanju kot v Španiji, tudi Nantes je boljši od Granade. 
Tomaž Kavčič
(foto: Nogomania)

Kevin Kampl je bil vaše veliko odkritje v mladi reprezentanci. Imate tudi zdaj kakšnega aduta v rokavu?
Možno je. Z dobrimi igrami lahko vedno kdo opozori nase, verjamem, da nam potenciala ne more zmanjkati in lahko se kdo najde. Ne more pa selektor ves čas menjati igralcev. Igralec, ki ima kvaliteto, ne more kar tako izpasti iz reprezentance, če slučajno nekaj časa ni standarden v klubu. Igralcu, na katerega računaš, je treba tudi pomagati, da se vrne. Nove selekcije reprezentance ne bo, kar pa se pomladitev tiče, sem mnenja, da je to spontan proces. 

Ko ste vodili mlado reprezentanco, se vam je pogosto dogajalo, da so igralci "uhajali" v A selekcijo. Zdaj je tega ob vse bolj skromnem izboru igralcev precej manj. Kako resna se vam zdi ta težava?
Ena generacija da več, druga manj. Če bi se v vsaki generaciji pojavilo več igralcev za A reprezentanco, potem bi v treh letih imeli povsem novo ekipo. Razvoj vsakega igralca je proces. Problem vidim v tem, da mladi igralci v slovenski ligi ne dobivajo več toliko priložnosti kot včasih. Slovenska liga ni slaba liga, opažam pa, da se je pojavil trend tujcev, ki sicer niso problem, če so dodana vrednost, ampak temu pogosto ni tako. Včasih je bilo drugače, liga je bila polna mladih igralcev, ki so zgodaj dobivali priložnost. Kar se reprezentance tiče, je tako, da morajo igralci, ki so potencialni reprezentanti v mladih letih igrati, kajti samo talent je premalo. 

Izstopajoči igralci, pogosto še globoko mladoletni, kot po tekočem traku zapuščajo Slovenijo. Kako to preprečiti?
Igralci, ki gredo zelo mladi v tujino... Mogoče se motim, ampak velik odstotek se jih vrne nazaj, četudi so ti igralci imeli kvaliteto. Problem so glave, potem morajo stopiti kakšen korak naprej. Pomembno je, katero državo si takšen igralec izbere, znano je, kje je težje in kje je lažje mladim igralcem. Morda se preveč gleda na denar. To je zgolj moje mnenje. Pri 15, 16 letih oditi v tujino, fant v razvoju, novo okolje... Treba je dobro premisliti, večjo vlogo bi morali igrati starši teh fantov. 

Okrog reprezentance je bilo v zadnjih letih precej napetosti. Predvsem na relaciji selektor - mediji in javnost. Kako pomembna bo pozitivna klima pri vašem delu?
Pozitivna atmosfera v in okrog reprezentance je izjemno pomembna. Nogomet je kolektiven šport. Formule za uspeh ni. Skozi delo in pogovore je treba to doseči. Lažje je seveda, če je rezultat dober, saj lahko skrije marsikatero težavo. Kadar pa ne gre, je atmosfera še posebej pomembna. Če nisi sproščen, ne moreš igrati nogometa in seveda, če nimaš želje. Da prideš do sproščenosti, pa je treba spoštovati določena pravila. Vedno sem odprt za vsako vprašanje. Vem, da so mediji izjemno pomembni, tako je povsod po svetu. Pričakujem samo korekten odnos, nič drugega. Stvari so jasne, če je rezultat dober, je stvar takšna, če ga ni, je pa drugačna. Ne vidim nobenega problema.

Razprodan stadion na domači reprezentančni tekmi že dolgo ni samoumeven. Kako to spremeniti?
Navijači so zelo pomembni pri reprezentančni zgodbi. Vrnili jih bomo le z dobrimi igrami in poštenim odnosom do dresa. Pristop igralcev mora biti pravi. Treba je vedeti, da je igranje za reprezentanco čast in privilegij. Brez tega ni nič. Šele potem prideta igra in zmagovalna miselnost. 

Vaša prva tekma bo prijateljska, nasprotnik bo Avstrija, za njo še Črna gora. Kaj lahko pričakujemo?
Preizkusili bomo nekatere stvari. Vsako tekmo gremo na polno. Ne napovedujem rezultata ali zmag, moramo pa dati vse od sebe. Zastopamo Slovenijo, vsaka tekma je izjemno pomembna. Močnih nasprotnikov se ne bojim, moje mnenje je namreč, da lahko samo s pravimi tekmami naredimo korak naprej. 
 
Komentiraj
OBJAVI
Komentarji: 7
Starejši naprej | Novejši naprej
Victor 15.1.2018, 23:03 Prijavi komentar
Kampla lepo nazaj + kakšen nov vpoklic in seveda pozitivno vzdušje ki ga Kavčič zna nardit. Zmagovalna kombinacija.
Barracuda 15.1.2018, 22:18 Prijavi komentar
Maroh bo sedaj prišel v poštev v obrambi? Igra v Bundesligi pa pri Katancu ni,ker ne ve tekoče slovensko...nismo pa imeli za prevajalca teh nekaj dni na leto,teh par 100€....da mu po nemško v nulo pove kaj bi Srečko rad...mislim.........
BJK 15.1.2018, 20:21 Prijavi komentar
Sem mnenja, da bo Slovenija končno spet videla EURO. Kavčič je premišljen trener, ki mu je jasno, da je za uspeh potrebna celotna slika.
partito 15.1.2018, 20:07 Prijavi komentar
Misliš Katanca kateri je že bil na SP z Slovenijo? Sem mnenja ,da Kavčić ne bo niti blizu uvrstitve..
dontfuck 15.1.2018, 18:30 Prijavi komentar
Ta je vsaj pri pameti za razliko od prejšnjega selektorja
partito 15.1.2018, 18:07 Prijavi komentar
Vsaka točka bo dobrodošla ,uvrstitev bi pa bil itak čudež..Pričakovati nekaj od repke je nesmiselno..Naj se borijo tako kot je treba,mi bomo pa navijali kot je treba pa je to to... Upam na komplet pomladitev repke..
MB_Bojan 15.1.2018, 16:21 Prijavi komentar
Res me zanima kaj bo ratalo iz te nove reprezentančne zgodbe. Kakorkoli pa vsaj zame ne more biti slabše kot Katančev drugi mandat in Stojanovičeva katastrofa.
Starejši naprej | Novejši naprej
OGLAŠEVANJE