Miran Zore   25. november 2016
Intervju: Radenko Mijatović

Ni potrebe po spremembah

Radenko Mijatović je eden od treh kandidatov za novega predsednika NZS in edini, ki v tem trenutku zagotavlja kontinuiteto vzpostavljenih procesov dela na zvezi. Finančna kondicija zveze zanj ni problematična.
SORODNE NOVICE
Če ne bo Kavčič, bo presenečen...
20.11.2017 | Slovenski nogomet
Video: Trifković s prostega st...
20.11.2017 | Slovenski nogomet
Rudar se vrača na tretje mesto
20.11.2017 | Slovenski nogomet
Branko Ilić: Izgubili tekmo, n...
20.11.2017 | Slovenski nogomet
Danes na sporedu meglena tekma
20.11.2017 | Slovenski nogomet
Mura zavezala kravato Fužinarj...
19.11.2017 | Slovenski nogomet
(foto: Nogomania)
Zadnjih sedem let je Radenko Mijatović podpredsednik Nogometne zveze Slovenije (NZS) in ob Vladu Šajnu najbolj viden predstavnik močne sodniške organizacije. Mijatović korenine sicer vleče iz Kneževega pri Banjaluki, v Slovenijo pa je prišel že kot srednješolec. Nogomet je igral v Sloveniji - pri Litiji, Slaviji, Slovanu, Iliriji in Svobodi - in v nato avstrijskih nižjih ligah. Od leta 1997 do leta 2003 je sodil v slovenski prvi ligi, nato pa se vključil v delo na NZS, kjer še danes sodeluje v izobraževalnih procesih in (tudi mednarodno) kontroli sojenja. Ob nogometu je kot član uprave zaposlen v celjskem podjetju Cetis, pred tem pa je trideset let, prehodil je pot od delavca v poizvodnji do predsednika uprave, delal pri logaškem podjetju Valkarton. Kandidatura za predsednika NZS je, čeprav priznava, da bo v nogometu ostal ne glede na razplet volitev, vrhunec njegovega dosedanjega nogometnega udejstvovanja. 

Zakaj kandidirate za funkcijo predsednika Nogometne zveze Slovenije (NZS)?
Gre za kontinuiteto dela. Ekipa ne zvezi je skupaj že kar nekaj časa in mislim, da dobro vodi vse skupaj. Zveza je prepoznana v evropskem prostoru, posledica je tudi izvolitev Aleksandra Čeferina na čelo UEFA. Ne vidim potrebe po velikem spreminjanju načina dela, za razliko od recimo nekaterih drugih kandidatov. Ekstra velikih ambicij vezanih na to funkcijo nimam.

Drži, da ste sprva oklevali?
Nerad se izpostavljam. Pri tej kampanji se moram, ampak raje se ne bi. Res je, nisem bil odločen. Predvsem zaradi službe (član uprave Cetisa, op.p.), če bi bil izvoljen za predsednika, potem obojega ne bi zmogel. Potem sem govoril z lastnikom podjetja in sva se dogovorila, da bi se moje obveznosti v podjetju bistveno zmanjšale. To je bil edini razlog za oklevanje.

Vas zdaj že bivši predsednik Aleksander Čeferin podpira?
Mislim, da ja. Čeferin me je imenoval tudi za vršilca dolžnosti, to razumem kot znak njegove podpore.

Vaša protikandidata sta Ivan Simič in Matjaž Nemec, kako resna tekmeca sta?
Nisem pompozen človek in nimam pripravljenih nobenih sočnih na njun račun. Ravno nasprotno. Oba sta v redu, korektna.

Katera so ključna področja v vašem programu?
Brand prve lige zagotovo. Zadeva se odvija zelo dobro. Prva liga pridobiva na prepoznavnosti, zanimanju, gledanost je večja, produkcija boljša. Pozitivni efekt želimo izkoristiti pri trženju. Okrepiti želim sodelovanje med zvezo in medobčinskimi zvezami. Izkoristiti moramo trenutno stanje in povečati množičnost ter okrepiti našo bazo. V nogomet je treba vključiti čim več otrok, od vrtcev naprej, pa vse do nogometnih centrov, ki jih vzpostavljamo po državi. Pomembno je tudi pridobivanje mladih sodniških kadrov, trenerskih kadrov in specialistov na trenerskem področju. Slediti moramo trendom. Pa Brdu je treba dodati vsebino. Vzdrževanje takšnega centra stane. Vse aktivnosti moramo preseliti tja, pozneje pa, ko bodo pogoji za to, da se začne tržiti in se pokrijejo stroški vzdrževanja.

Ste razmišljali o prijavi za organizacijo kakšnega turnirja? Pred leti je Slovenija že gostila Euro U17.

Prijavljali se bomo, vsekakor. Gre za tekmovanja do ravni U21, za ostalo seveda nimamo pogojev. Glede ne odzive UEFA je realno, da dobimo kakšno prvenstvo morda že v tem mandatu, če ne pa v naslednjem.

Kako lahko 1. SNL iztrži več z naslova trženja, predvsem televizijskih pravic za prenose tekem?
Preboj nogometa v Sloveniji je omogočil boljše trženje. Liga ima generalnega sponzorja. NZS na letni ravni v slovenske klube vloži med 2,3 do 2,5 milijona evrov. Ta znesek ni majhen. Obstajajo različni modeli trženja, tudi klubi sami tržijo. NZS skuša zdaj dobiti več srednjih in majhnih pokroviteljev, vse skupaj se dogaja intenzivno in moram reči, da so rezultati dobri. S televizijo se bomo pogovarjali za naprej, rezultat pa je vedno sodelovanje dveh partnerjev. Kar se televizije tiče, kvaliteta nogometa je zagotovo zrasla, medijska pokritost je dobra, sigurno pa je, da so naša izhodišča zdaj veliko boljša.

V slovenski nogomet prihaja vse več investitorjev iz tujine. Kako gledate na to?
Nogometna zveza določenih stvari, ko gre za klube, ne more preprečiti. Določene pojave lahko preprečuje in onemogoča le skozi vzvod licenciranja, če seveda ugotovi, da niso v skladu s predpisi. To je lahko nevarnost, ampak o tem težko govorimo. V svetu je to sicer nekaj normalnega. Določene spremembe na področju zakonodaje so že, NZS sama ne more spreminjati predpisov. 
Radenko Mijatović
(foto: Nogomania)


Nogometna zveza je zadolžena za več milijonov evrov, kar je vaš protikandidat Ivan Simič izpostavil kot problem. Kako to zadolženost ocenjujete vi?
NZS je finančno vzdržna. Določeni kandidati verjetno nimajo pravega vpogleda v zadevo. Določen del dolga je vezan na Brdo. Takšne infrastrukture, ki smo jo nujno potrebovali, ni mogoče zgraditi brez kredita. UEFA je prispevala največ, skupaj s FIFA skoraj 70 odstotkov, nekaj je bilo še javnih sredstev in sredstev zveze, ostalo kredit. Drugi del dolga v višini 3,6 milijona evrov je vezan na odkup deleža v Športni loteriji Slovenije. Slednja posluje zelo dobro. Že drugo leto zapored izplačuje ustvarjeni dobiček, to je do 350.000 evrov letno. Študijo za upravičenost takšne investicije je izdelala Ekonomska fakulteta v Ljubljani in ta naložba bi se samo ob takšnem scenariju povrnila v šestih, sedmih letih, delež v podjetju pa seveda ostane še naprej. Z loterijo imamo sklenjeno tudi sponzorsko pogodbo, ki na leto prinese čez 100.000 evrov. Letni donos je cca. 450.000 evrov. Pozitivna razlika je tako več kot petodstotna, kar je za zvezo odlična naložba. Takšnih naložb je danes v finančnem svetu malo.

Povezovanja na regionalni ravni so v zadnjem obdobju zelo aktualna tema. Podpirate idejo o regionalni ligi?
Regionalne lige so, posebej z vidika zanimanja javnosti, motiv za jutri. Na tem področju imamo problem. Nismo še zreli za takšno ligo. Že na derbijih z Olimpijo in Mariborom imamo določene težave z organizacijo. Poglejte, kaj se dogaja na derbijih med Dinamom in Hajdukom, pa Partizanom in Crveno zvezdo. Raven navijaške kulture še ni na ravni, da bi po razpadu skupne države omogočala realizacijo takšne lige. Dolgoročno je to dobra ideja, vendar jo je treba peljati zelo previdno in počasi, da se vzpostavijo ustrezni pogoji. 

Mar imamo, sodeč po kaznih, ki jih disciplinski sodnik NZS vsakotedensko izreka prvoligašem, pri nas težave z navijači?

UEFA in FIFA sta si zadali za cilj, da takšno obnašanje eliminirata z igrišč. Kazni so visoke. Rasizem, ksenofobija, nacionalizem... Nogomet želijo očistiti tega. V Evropi je tega vse manj. Tu gre tudi za komunikacijo klub - navijači. Kaznovani so namreč klubi in ne navijači, zato mora biti komunikacija med njimi večja. Ne pozabimo, naša zveza potem denar od teh kazni vrača v mladinski nogomet, tukaj ne gre za njen prihodek.

Funkcija predsednika nogometne zveze je odgovorna in zahtevna. Kljub temu pa uspešnost predsednika običajno v največji meri ocenjujemo po uspehih članske reprezentance. Ste pripravljeni na to?

Lažje je dobiti volitve, kot pa delati naprej. Vse se začne po volitvah. NZS je izjemno izpostavljena organizacija, ogromno pa je odvisno, skoraj vse, od rezultatov A reprezentance. Če igra dobro, je vse lažje. Je pa treba vedeti, da si funkcionarji ne moremo pripisovati zaslug za rezultate. Zanje so zaslužni izključno igralci in strokovno vodstvo. Funkcionarji smo tu zato, da zagotavljamo maksimalne pogoje. Vem pa, da bom odgovoren za morebitne slabše rezultate, na to sem pripravljen.

Če boste izvoljeni, boste podprli Srečka Katanca?
Absolutno.

Če ne boste izvoljeni, kaj potem?
Preprosto, še naprej bom pomagal nogometu in sodeloval v izobraževalnih procesih. Zame to ne bi bil poraz. Preprosto je, gremo naprej.
Radenko Mijatović
(foto: Nogomania)
Komentiraj
OBJAVI
Komentarji: 14
<< < | 1 | 2 | > >> Starejši naprej | Novejši naprej
miha12 26.11.2016, 13:11 Prijavi komentar
Saj v bistvu že naslov pove vse. Spremembe niso potrebne, ob tem pa ostaja kup stvari kjer je NZS pogrnila na celi črti. Predvsem v klubskem nogometu.
miha12 26.11.2016, 13:09 Prijavi komentar
Pač NZS več ali manj obvladuje ista skupina ljudi že praktično od začetka. Ti ljudje se res naredili marsikaj, ampak so se tudi oni in njihove familije/kolegi zažrli v slo nogomet. Rade je samo nova faca teh ljudi. Meni se še najboljši zdi Simič, je pa res da tut pri njemu obstajajo pomisleki.
pejo2310 26.11.2016, 09:46 Prijavi komentar
kaksne agonije miha12?
miha12 26.11.2016, 08:51 Prijavi komentar
Njegov mandat pomeni samo podaljšanje agonije. Upam da boste naredli "velike" intervjuje tudi z ostalima, ampak nimam prevelikega upanja...
zmaj05 26.11.2016, 02:22 Prijavi komentar
in potem nekateri niso za Yugo ligo a predsednik nam bo Jugovič :)! Kr smešno ja
pejo2310 25.11.2016, 18:31 Prijavi komentar
jaz ga 100% ga podpiram in sem ze veckrat se pogovarjal z njemu in mi je zelo vseč njegovo razmišljanje....pri njeemu je prvem mestu so mladi igralci pa 1.Liga in otroci ....in od vseh kandidatov je najbolj sposoben vodit NZS....Nemec išče odmevno sluzbo ...Simič pa nikoli več blizu NZS v bilokeri funkciji..
samo z glavico naprej! 25.11.2016, 16:10 Prijavi komentar
samo z glavico naprej! 25.11.2016, 16:10 Prijavi komentar
se enkrat več se strinjama ronnie.
Who? 25.11.2016, 15:18 Prijavi komentar
Korekten intervju. Se mi zdi, da so mu zadeve jasne, dolg casa je ze v igri, pa kakor je rekel, zadeve so postavljene, rezultati solidni, Brdo je vrhunski center, pa dolgorocno se gleda. Kaj rabis vec? Je pa res da ga ne poznam in je lahko totalna kontra, ampak glede na ta intervju mu je cist realna opcija.
Hehehe 25.11.2016, 14:41 Prijavi komentar
Zadnji, ki si ga želim, še Nemca s kupljeno maturo rajši vidim na tej poziciji. Če njega izvolijo, se da ZNSS totalno kontrolo. To pomeni manjša preglednost sodnikov, forsiranje nekaterih sodnikov, tudi ŠE višje stroške za klube iz naslova plačevanja sodnikov, ki imajo tudi v nižjih ligah kar zajetne plače glede na proračun klubov in je to za manjše klube nevarno. Nemec je vrtni palček brez šans, tako da je pravzaprav edini možni protikandidat Simič, ki mi tudi ravno ne diši, je pa sposoben naredit bistveno manj škode od Mijatovića.
<< < | 1 | 2 | > >> Starejši naprej | Novejši naprej
OGLAŠEVANJE