Klemen Kos   30. avgust 2017
Intervju: Valter Birsa

Za spremembe nikoli ni prepozno

Valter Birsa se slabih osem let po nepozabnem golu na Slovaško vrača kot zrel igralec, ki prvič v svoji karieri na tujem v svojem klubu igra prvo violino. Chievo mu je prinesel mir in vrnil samozavest.
SORODNE NOVICE
Če ne bo Kavčič, bo presenečen...
20.11.2017 | Slovenski nogomet
Video: 50 kvalifikacijskih bis...
17.11.2017 | Mednarodni nogomet
Najemi-osebnega-fotografa-za-I...
17.11.2017 | Slovenski nogomet
Znani bobni za žreb skupin
16.11.2017 | Mednarodni nogomet
Na Ptuju pričakujejo častnega ...
15.11.2017 | Slovenski nogomet
Smeh s severa in solze z juga
15.11.2017 | Mednarodni nogomet
(foto: SPS)
Če bi se zgodovina v petek ponovila, Valter Birsa ne bi imel nič proti. Oktobra leta 2009, malo manj kot pred osmimi leti, je tedaj 23-letni Birsa na pokojnem stadionu Tehelno pole zabil "tisti" gol, ki je na široko odprl vrata kasnejši slovenski uvrstitvi na mundial. Okoliščine so pred petkovo tekmo, ki jo bo tokrat gostila Trnava, podobne. Zmaga na Slovaškem bi močno popravila slovenske možnosti za končno drugo mesto v kvalifikacijski skupini, pri tem pa bo pomembne niti v rokah držal igralec, ki je v zadnjih letih v Veroni našel svoj mir in prebudil strelski instinkt. Valter Birsa ima za seboj odlično sezono, v kateri je na svoj račun vpisal kar sedem zadetkov in devet asistenc, izjemen zadetek v prvem krogu proti Udineseju pa daje slutiti, da se danes 31-letni Birsa še ni ohladil. Nogometaš Chieva si je po opravljenih promocijskih aktivnostih na Brdu pri Kranju čas vzel tudi za bralce Nogomanie.

Vračate se na "kraj zločina", kjer ste dosegli enega najbolj markantnih zadetkov v svoji karieri. Vas ta gol spremlja še danes?
Takrat je bil to res zelo pomemben gol, vendar pa je tega že dolgo in od preteklosti se ne da živeti. Ostajajo lepi spomini, vendar pa nas zdaj čaka nova zgodba in drug nogomet. Bilo bi super, če bi se ponovilo. Ni pomembno ali meni ali komu drugemu, samo da bo pozitivno za vse nas.

Tekma v Trnavi bo najbrž ena ključnih za končno preštevanje točk.
Že od začetka smo slutili, da se bomo mi, Slovaki in Škoti borili za drugo mesto. Ostalo je še malo tekem, zato zdaj ne smemo več izgubljati točk. Dejstvo pa je, da nas nato čakajo še tri tekme in nobena ne bo enostavna. Ne bo pomembna samo Slovaška. Če bomo zmagali na Slovaškem in kiksnili npr. proti Litvi, nismo naredili ničesar.

Kaj za samozavest ekipe pomeni dejstvo, da ste na prvi tekmi nadigrali in premagali Slovake?
Mislim, da sta to ločeni zgodbi. Na prvi tekmi smo res igrali zelo, zelo dobro. Odgovarjal nam je termin in vse je šlo kot po maslu. Zavedamo se, da bomo morali to ponoviti in znova igrati tako kot smo igrali proti Slovaški in Angliji. Čaka nas težko delo in zagotovo bomo potrebovali tudi nekaj sreče. Upam, da se bo vse poklopilo.

V dosedanjem kvalifikacijskem ciklu je vaša igra precej nihala. Čemu pripisujete razloge za to?
Mislim, da niti nismo tako zelo nihali. Izjema je bila Škotska, proti kateri smo doživeli nekakšen 'blackout'. Dejstvo je, da smo zasluženo izgubili, na drugi strani pa bi  si zaslužili več ob remijih proti Litvi in Angliji, zato bi lahko tudi rekli, da smo tam izgubili štiri točke. Malta je vselej nekoliko specifičen nasprotnik, proti kateremu moraš čim prej doseči prvi gol. Žal nam je za poraz na Škotskem, lahko pa nam je žal tudi za tekme, na katerih bi si zaslužili več.

V klubu ste v lanski sezoni postavili zelo visoko letvico. Kako težko bo ohraniti oziroma še nadgraditi to raven?
Ne razmišljam o tem, da bi popravil svoje številke. Moj cilj je, da ekipa igra dobro, nato pa bo znotraj tega vselej izstopal tudi posameznik. Igram na položaju, na katerem se od mene pričakujejo zadetki in asistence. Če gre ekipi slabo, bo to hkrati vselej pomenilo, da tudi jaz nisem dal vsega od sebe.

Ste pri sebi uvedli kakšne spremembe, ki so vplivale na razcvet v minuli sezoni?
Da, zagotovo se je spremenilo marsikaj. Poizkušal sem marsikaj novega. Leta niso in ne smejo biti ovira, saj se vedno da kaj spremeniti. Kakšna je bila moja formula? Veliko mi je pri tem pomagala družina. Ko dobiš otroka, začneš živeti drugače. Prej vstaneš, prej greš spat, prav tako ne izgubljaš časa za ostale stvari. Družina ti da zadovoljstvo, poklopilo pa se je tudi v klubu, saj je trener našel sistem, ki meni osebno zelo odgovarja. Zgodil se je sklop dogodkov, ki so mi pomagali priti do tega, da je bila lanska sezona tako uspešna. Zdaj se ne smem ustaviti.

Vas v klubu dojemajo kot liderja?
To bi morali vprašati moje soigralce,   dejstvo pa je, da se pri Chievu počutim zelo dobro. Če se posameznik v klubu ne počuti dobro, se to ponavadi odraža na igrišču, saj potem nima prave samozavesti in tudi na igrišču ne čuti pravega razumevanja s soigralci.

Po uspešni sezoni je marsikdo pričakoval, da bi na vaš naslov lahko prišla ponudba večjega kluba, a je bilo na koncu tudi govoric bolj malo.
Stvari se odvijajo po ustaljenem ritmu in tukaj ni nič novega. Po dobri sezoni pride zanimanje, vendar ni bilo nič resnega. Chievo ni bil zainteresiran za prodajo, nenazadnje pa smo tudi podpisali štiriletno pogodbo.

Se torej do petka (zadnji dan prestopnega roka – op.a) ne more zgoditi nič pretresljivega?

Ne, nič. Prepričan sem, da ostajam v Chievu.
Komentiraj
OBJAVI
Komentarji: 1
Starejši naprej | Novejši naprej
Baksuz 4.9.2017, 15:22 Prijavi komentar
NAJBOLJ PRECENJEN IGRALEC IN FORSIRAN V VSEH SELEKCIJAH, A NIČ KONKRETNEGA NAREDIL !!!!
Starejši naprej | Novejši naprej
OGLAŠEVANJE