Miran Zore   6. oktober 2017
Podporo javnosti si je treba zaslužiti, ne pa jo zahtevati

Katanec bo odšel kot poraženec

KOMENTAR: Srečko Katanec v petih letih gradnje reprezentance ni zgradil ničesar. Ravno nasprotno, marsikaj je porušil. Oddelal bo le še Škotsko, nato pa ima Slovenija končno priložnost, da stopi na novo pot.
SORODNE NOVICE
Kenan Bajrić bi lahko igral za...
17.12.2017 | Slovenski nogomet
Športnik leta: Jan Oblak na če...
13.12.2017 | Slovenski nogomet
Reprezentanca se poslavlja od ...
8.12.2017 | Slovenski nogomet
Slovenija v prvem bobnu lige C
7.12.2017 | Slovenski nogomet
Šef organizacije SP Vitalij Mu...
6.12.2017 | Mednarodni nogomet
France Football: Oblak in Hand...
6.12.2017 | Slovenski nogomet
(foto: SPS)
Bilo je konec leta 2012, ko je postalo jasno, da eksperiment tedanjega predsednika Nogometne zveze Slovenije (NZS) s Slavišo Stojanovićem, ki ni znal upravljati z dediščino uspešnega predhodnika Matjaža Keka, nima prihodnosti. Srečko Katanec, četudi brez trenerskih uspehov v zadnjem desetletju, se je po Stojanovićevem fiasku ponujal kot najboljša možna izbira v danem trenutku. Katanec je situacijo, ko so ga želeli praktično vsi, dobro izkoristil. NZS in neizkušenega Čeferina je pustil čakati, izpogajal si je najboljšo pogodbo v zgodovini NZS (očitno tudi s klavzulo za primer predčasne prekinitve), pri vsem tem pa si izpogajal še podporo javnosti, kakršne ni pred njim užival še noben selektor doslej. Pričakan z "vsemi častmi" je Katanec plul na simpatijah javnosti, leta pa so tekla mimo, mimo so začeli bežati rezultati, igra je pogosto spominjala na golo improvizacijo, ob nakopičenih težavah, ki jih Katanec do danes ni znal rešiti, pa je strmo padala tudi podpora javnosti. Srečko Katanec je ob nekritičnem zmanjševanju realne vrednosti reprezentance vseskozi trdil, da gradi, toda danes je kristalno jasno, da v dolgih petih letih pravzaprav ni zgradil ničesar. Prej je marsikaj porušil.

Končna postaja neuspešnega petletnega mandata, ki ga Katanec sam ocenjuje kot "solidno opravljeno delo", bo tako nedeljska tekma s Škotsko. Slednja bo očitno zgolj formalnega značaja, kajti Katanec je (in to je sila nenavadno, ni namreč konec dokler ni konec) že kar na Wembleyju zatrdil, da je mundial za Slovenijo izgubljen. V izjavi po porazu z Anglijo je Katanec med drugim povedal še, da se mu zdi pošteno, da bi ljudje prišli na zadnjo tekmo s Škotsko in podprli fante. S tem je Katanec, kot pravzaprav že tolikokrat doslej (denimo takrat, ko je javno obljubil, da bo odšel skupaj s Čeferinom), negiral samega sebe, po zmagi nad Litvo prejšnji mesec je namreč te iste ljudi, ki po njegovem prepričanju niso verjeli v reprezentanco, prepričeval naj raje ostanejo doma. 

Za 180 stopinj pa se ni obrnila le Katančeva želja po podpori navijačev, temveč tudi njegova javna podoba. Prišel je kot rešitelj, odhaja pa (s skoraj milijonom evrov v petih letih v svojem žepu) kot velik poraženec, ki v dolgotrajnih neznosnih razmerah ni premogel niti toliko morale, da bi odstopil sam, če je že nogometna zveza postopala tako impotentno. Negativna izkušnja s Srečkom Katancem zato mora služiti kot lekcija. Slovenska reprezentanca si s svojim omejenim bazenom nogometašev preprosto ne more več dovoliti, da kar pet let ostane talec posameznika, ki ne zna ali pa ne zmore storiti več. Po tekmi s Škotsko mora zato NZS po strokovnih kriterijih najti selektorja, ki bo v slovenski reprezentanci videl nesporni potencial in ga znal tudi razviti. Negativizma, poniževanj in slabega nogometa sta se slovenska reprezentanca in slovenska nogometna javnost v zadnjih petih letih namreč prenajedli. 
Komentiraj
OBJAVI
Komentarji: 75
<< < | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... > >> Starejši naprej | Novejši naprej
LukaP 7.10.2017, 13:51 Prijavi komentar
@Who....:))))...daj sprijazni se že, Katanec je preteklost, nima smisla jokat za njim, njega je povozil čas. Hvala bogu da smo se ga znebili. Zdaj bomo končno zadihali, slabše vendarle ne more biti. Katenec GO HOME.
AmaterCE 7.10.2017, 13:22 Prijavi komentar
who, ne razumem tvojega vprašanja. Kaj bomo govorili čez dve leti, če ne bo uspehov?? Je to danes slučajno uspeh? Ocenjevali bomo enako, kot danes Sračkota. Če ne bo igre, bomo kritizirali. In če bo neki novi Sračko govoril bedarije, ga bomo kritizirali enako, kot današnjega Sračkota.
Who? 7.10.2017, 09:38 Prijavi komentar
AmaterCE - sigurno ga podpiram bolj, kot pisca tegale skropucala. Skoda mi je zaradi fantov, ampak me prav zanima kaj se bomo pogovarjali cez dve leti, ko bo nekdo drug na selektorskem stolcku, pa ce ne bo uspehov? Kdo bo takrat kriv? In kaj se bo zgodilo, ko pride tujec, pa se v intervjuju obregne ob kvaliteto igralcev in njihovo (ne)igranke v klubih? Kako se boste, pa na koga takrat palili? Upam, da pride zdej nekdo, ki bo repko dvignu, prevetril, jim nabil samozavest in da bo repka 3kola pred koncem kvalifikacij ze na prvenstvu. Upam, pricakujem pa ne.
AmaterCE 7.10.2017, 09:06 Prijavi komentar
Who, pejo in oni polpismeni navijač čelskega... Ja, večkrat ste zapisali, da podpirate Sračkota. Seveda je vaša resnica "prava", vsi ostali smo idioti. Malo preglejte komentarje, pa boste morda dojeli, da ste v manjšini. Zore je napisal, kar je pač napisal. Verjetno stoji za zapisanim - iz mojega zornega kota se ni prav ničesar zmotil. Kaj bi radi, da je zapis "objektiven"? Mojstri, ta zapis spada pod rubriko "KOMENTAR". Ti so vedno (vsaj deloma) subjektivni.
10zvezdic 6.10.2017, 23:32 Prijavi komentar
BOLI NJEGA KURAC!!!delal se je norca iz Slovenskega naroda ter za nagrado POBASAL 1500000 Evrov!!!!!
Dinho8O 6.10.2017, 23:07 Prijavi komentar
Slovenskim odbojkarjem, rokometašem in košarkašem je skupno eno. In to je tuj trener, to rabi ta reprezentanca. Samo ne nazaj vlačit keka ali bognedaj kakega čačića, dajmo pripeljat nekega perpektivnega in sorazmerno mladega trenerja. leta že dolgo niso več pogoj za selektorja, samo avtoriteta je pomembna. Ampak z mijatovićem in prašnikarjem ne pričakujem veliko.
float like a butterfly sting like a bee 6.10.2017, 22:06 Prijavi komentar
Sam gledam Islandijo, pa posiljujejo Turke sredi Turcije..mislm milina jih je gledat. Eto, zelo verjetno bojo tud direktno sli na SP. Pol se tle moram vprasat-kaj oni to imajo cesar mi nimamo? A so standardni v klubih za razliko od naših? Poimensko niso nc posebnega, mislm trije mogoče odskacejo po kvaliteti, ostalo je pa vse po povprečnih skandinavskih klubih...ce ni fora v tem, da redno igrajo v klubih, v čem je pol?
Who? 6.10.2017, 21:06 Prijavi komentar
MC - jst se že od samega začetka obregam ob vsebino članka, pa nekaterim to enostavno ne potegne. Zdej ne vem al jst nejasno pišem al so pa nekateri milo rečeno glupi. Lahko pokomentiram samo tekmo, ne morem se pa spuščat v poglobljene analize in kazat z prstom, ker nimam dost osnove za to, da bom ocenjeval delo nekoga, ki je za to plačan. Pa s tem ne mislim samo na Katanca, ampak na celotno ekipo okoli repke. Eni so pa tako samozavestni, da se smatrajo kompetentne gluposti prodajat povsod, kjer to lahko počnejo brez objektivne odgovornosti. 99% tehle jakih čebljačev katancu vse to ne bi imel jajc rečt v faco. Skriti za nadimki, so pa pojedli vso nogometno pamet tega sveta. Seveda se mi ne jebe za repko, sem pa resno mislil, da če je od jutri naprej ni, je pač ni, ne predstavlja mi mojega jutra in včera in vsega vmes kar se mi v dnevu zgodi. Da pa toliko pišem je pa za to ker imam danes na šihtu čas in mi tako dan hitreje mine.
MC 6.10.2017, 20:49 Prijavi komentar
@Who?; no no, tako vseeno ti že ni, glede na na to, da že cel dan pišeš na to temo... Reprezentanca kot taka je odraz selektorja, in ta je v 5 letih povsem stagnirala oz ni vedla, kaj bi sama s sabo. Eno je čista, objektivna kvaliteta igralcev, na katero selektor res težko vpliva, eno pa je dobra energija, zaupanje, nek načrt, da veš kaj delaš, želje po uspehu itd; tukaj pa nima veze kako kvaliteten si, ampak kako maš psiho porihtano... In na tem testu ma Katanec oceno 2/10... P.S.:Tisti, ki ves čas poudarjajo, kako se jim j**e za to, kar si drugi mislijo o njih(ala Katanec), so v resnici najbolj obremenjeni z mnenjem drugih...
MB_Bojan 6.10.2017, 20:47 Prijavi komentar
Who?, kaj pa je zate realnost v tej totalno neuspešni eri Katanca ? in kaj imamo pri tej realnosti Štajerci pri tem. Bolj retorično vprašanje, tako da ne rabiš napisat grobo kritiko o Štajercih.
<< < | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... > >> Starejši naprej | Novejši naprej
OGLAŠEVANJE