Klemen Kos   5. december 2017
Portret: Tomaž Kavčič, novi selektor slovenske reprezentance

Kavčič je logičen in hraber izbor

Tomaž Kavčič je dolgo hodil in živel v senci bolj izpostavljenih trenerjev, a je bilo z njegovo prizadevnostjo, angažiranostjo in ambicioznostjo neizogibno, da bo nekoč prevzel eno ključnih trenerskih vlog.
SORODNE NOVICE
Benedejčič: Slovenija si ne up...
16.11.2018 | Slovenski nogomet
Slovenija je klavrno sestopila...
16.11.2018 | Slovenski nogomet
Slovenija igra za golo prežive...
16.11.2018 | Slovenski nogomet
Tudi brez Mitroviča, kapetan b...
15.11.2018 | Slovenski nogomet
Slovenija: Kdo bo kapetan?
13.11.2018 | Slovenski nogomet
Brečko: Igralci, ki niso preda...
13.11.2018 | Slovenski nogomet
(foto: SPS)
Tomaž Kavčič ne bi bil izbor t.i. "generacije Y" ali še manj generacije milenijcev. Njegova pojavnost ni sprožila vročice na socialnih omrežjih, mase všečkov, deljenj ali neobvladljivega navala spletnih komentarjev. Razlog je preprost – Tomaža Kavčiča, sedmega selektorja v zgodovini slovenske reprezentance, marsikdo pač (še) ne pozna dovolj dobro. Je znan obraz slovenske nogometne družine, trener z dolgim in raznovrstnim trenerskim opusom, a za razliko od večine njegovih predhodnikov ni bil ne vrhunski nogometaš (Oblak, Katanec) ne trener šampionskih slovenskih klubskih zasedb kot denimo Bojan Prašnikar, Matjaž Kek ali Slaviša Stojanović.

Predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović je izbor Kavčiča pojasnil kot logično odločitev, čemur je težko oporekati. Kavčič je bil šest let na čelu mlade reprezentance, bil je član slovenske ekspedicije v Južni Afriki, več kot leto dni pa je bil v strokovnem štabu Srečka Katanca, v katerega ni vstopil zaradi želje po pridobivanju dodatnih izkušenj, temveč z vizijo Mijatovićevega predhodnika Aleksandra Čeferina, da nekoč po slovesu Katanca – to je bilo bolj ali manj neizbežno že dolgo pred iztekom pogodbe – prevzame žezlo.

V slovenskem nogometu bi težko našli človeka, ki ima tako poglobljeno in praktično poznavanje igralcev in korelacij odnosov med njimi kot Kavčič, ki je sam bdel nad razvojem številnih generacij, ki dandanes v izbrani vrsti prevzemajo ključne vloge, hkrati pa je v slovenskem nogometu aktivno udeležen tako rekoč od njegovih poosamosvojitvenih začetkov. Člansko reprezentanco je pobliže spremljal v eri Matjaža Keka in Srečka Katanca in tako po vseh naštetih kriterijih zares predstavlja logičen izbor. Bolj logičnega bi si pravzaprav težko izmislili.

Tomaž Kavčič
(foto: SPS)


Kaj pričakovati od Kavčičeve Slovenije?
Slovensko javnost vendarle veliko bolj od Kavčičevih referenc zanima, kakšen impulz bo njegovo imenovanje sprožilo v igri slovenske izbrane vrste, ki je navkljub občasnim prebliskom v večjem delu Katančeve ere pustila priokus ekipe neizživetega potenciala.

Če si kot zgled vzamemo Kavčičevo reprezentanco do 21 let in njegov siceršnji pogled na nogomet, bi lahko pričakovali bolj napadalno usmerjeno in ambiciozno igro s precej manjšo formacijsko fleksibilnostjo, kot je bilo v navadi v raztreseni eri njegovega predhodnika. Kavčičev priljubljen sistem je 4-2-3-1, pri čemer sta srčiko igre njegove U21 reprezentance predstavljala igralca, na katera bo zagotovo tudi v članski izbrani vrsti polagal velike upe – Kevina Kampla in Reneja Krhina. Od svojega predhodnika bo podedoval težavo v konici napada, kjer bo Slovenija očitno še kar nekaj časa čakala na novega Milivoja Novakovića, zanimivo pa bo videti, ali bo v njegovi reprezentanci prostor za reintegracijo nekaterih igralcev, ki so v mladi reprezentanci zelo izstopali, a imajo trenutno vsak svoj tip težav. Robert Berić v letošnji sezoni praktično ne igra, Dejan Lazarević je brez kluba, Haris Vučkić pa se bolj ali manj že celotno člansko kariero bolj kot z nasprotniki na igrišču bori s poškodbami.

Veliko spremembo gre pričakovati tudi v načinu komuniciranja, ki pri Kavčiču ne bi mogel biti bolj diametralno nasproten kot pri Srečku Katancu. Če je Katanec sam odpiral bojne fronte, tonil v dolge in pogosto nepovezane stavke in besedne fraze ter se posluževal cinizma in sarkazma, je Kavčič že na predstavitveni tiskovni konferenci nastopil na povsem drugačen način. Kratek, jedrnat, vljuden in za nekoga, ki še ni opravljal trenerske funkcije na očeh celotne države, razumljivo dokaj rezerviran. Za koga je morda izpadel nekomunikativen, a je občutek zgrešen. Kavčičev atribut, zaradi katerega je njegov izbor razveselil marsikaterega člana slovenske reprezentance, je prav komunikativnost z igralci, katerim v številnih primerih predstavlja več od zgolj nogometnega trenerja.

Iz obrobja prikorakal do vrha
V Ljubljani stanujočemu selektorju belokranjsko-briškega porekla zagotovo ne gre očitati hrabrosti. Slovensko izbrano vrsto je prevzel v težkem trenutku, saj javnost in vodstvo zveze od njega pričakujeta povratek Slovenije na velika tekmovanja. Prav tako ne gre prezreti njegovega dvakratnega izleta v daljno Kitajsko, kamor se je prebil, čeprav za razliko od velike večine ostalih slovenskih trenerjev s službami v tujini v življenjepisu ni imel zapisanega delovnega mesta "nekdanji selektor članske reprezentance".

Kavčič je v trenerskem smislu vzcvetel relativno pozno, saj je zares vidno vlogo prevzel šele leta 2008, ko je že krepko po 50. letu starosti, prevzel mlado reprezentanco. To pa ne pomeni, da so njegove ambicije in želje po dokazovanju ter učenju kaj manjše kot pri veliko mlajših vrstnikih. Z navdušenjem razlaga svoje prvoosebne izkušnje s trenerskimi titani kova Marcela Bielse ali Diega Simeoneja, ni pa klasičen "nogometni človek", ki bi vse svoje interesne dejavnosti podrejal nogometu. Zato je Kavčič v resnici zelo zanimiv, večplasten in duhovit sogovornik, ki pravzaprav predstavlja nekakšno verzijo slovenskih sanj na poti do selektorskega stolčka. Brez zaledja, brez botrov, brez velikega medijskega supporta in brez zares izstopajočih referenc je včeraj postal ta hip najbolj logičen izbor za najbolj prestižno funkcijo v slovenskem nogometu.
 
Komentiraj
OBJAVI
Komentarji: 17
<< < | 1 | 2 | > >> Starejši naprej | Novejši naprej
purrpurr 6.12.2017, 14:32 Prijavi komentar
@Fc Internazionale no, no Kokoškov pa že ni bila hrabra izbira. Tip že skoraj dve destletji deluje v NBA in je bil mislim, da celo prvi Evropejec kateri je podpisal pogodbo za pomočnika trenerja. To je bil gladko največji strokovnjak kar smo ga kadarkoli imeli na naši klopi in z vpletanjem te mlajše generacije v košarki se vidi, da so naši napredovali. Bomo videli kako se Kavčič izkaže, jaz mislim, da če so igralci za njim bodo uspehi tudi prišli. Glede na to, da so fantje precej manj skupaj je glavna stvar najt kemijo v postavi na igrišču in motivirat fante, da se raztrgajo. :)
Fc Internazionale 6.12.2017, 12:34 Prijavi komentar
@nilab verjetno se nisva razumela. Moj post se ni nanašal na primernost izbire selektorja, ampak samo na naslov članka, ki ga označuje kot hraber izbor. Lep primer hrabrega izbora je nenazadnje Igor Kokoskov, do EP-ja slovenski javnosti povsem neznan strokovnjak, ki je deloval v reprezentanci par stopnic pod našo, a je vodstvo na čelo z Nesterovičem prepoznalo njegovo kvaliteto, in mu pogumno zaupalo vodenje naše reprezentance.
nilab 5.12.2017, 22:44 Prijavi komentar
Fc internazionale; ti se močno šališ a ne da se! Šimunđđa seveda deluje skul. toda trenerjev pri nas in to Slov. korenin veliko, veliko boljših. Zelo skromen ima pa očitno strice iz ospredja in ozadja. Kavčič si mora poiskat sebi primerne skromne , poštene ,delavne sodelavce. Ni potrebe po nekih bivših reprezentantih, katerim je samo slava pomembna. Pa da eden od njih nekoliko bolje retorično funkcionira,in to je ..
partito 5.12.2017, 19:47 Prijavi komentar
Eh ,vseeno je kdo je selektor..Če bomo imeli srečo smo na EP..Konc koncev smo repka odvisna od sreče..Tu ni nobene strašne kvalitete..
Fc Internazionale 5.12.2017, 17:25 Prijavi komentar
Hraber? Zagotovo najmanj hraber izbor izmed vseh mogočih. Hraber izbor bi bila naprimer Marcel Koller ali Bernd Storck, ki sta ostala pred kratkim brez službe v soseščini in sta z reprezentancama AUT,MAĐ igrala gledljiv nogomet a ju širša javnost vseeno ne pozna. Ali pa naprimer Šimunđa (more te bit orng v hlačah, da daš trenerja iz 2 lige na pozicijo selektorja).
trmast 5.12.2017, 14:07 Prijavi komentar
Srečno, Tomaž! Selektor Slovenije je častna, odgovorna naloga. Zaupanje si vsak ustvari z rezultati. Slednji so lahko tudi slabi, a jasen koncept in kriteriji ter pošten pristop včasih pomagajo, da jih lažje sprejmemo, če so pač realnost. Prav slednja je verjetno ena dobrih lastnosti selektorja, ki ne beži pred jasnimi cilji pred nami. Samozavest je vedno dobra, če ni pretirana in pretiravanja v dosedanji karieri Tomaž Kavčič ni pokazal veliko. Očitno ga sprejemajo tudi igralci, ki so za selektorja vedno pokazatelj: ne kako jih trenira in vzgaja ampak kako mu sledijo. V času (pre)kratkih druženj je namreč to ključna naloga. Hvala Srečku Katancu, nesporno je profesionalec in pošten do meje lastnega ega, ki ga je prevečkrat oddaljil od bistva: slovenski nogomet je toliko dober ali slab kot so dobri ljudje, ki v njem delajo in ustvarjajo zmage. In poraze.
Mentalist 5.12.2017, 13:43 Prijavi komentar
Imam resno vprašanje: Se še komu zdi, da je Kavčič alkoholik?
liverpulčan 5.12.2017, 13:15 Prijavi komentar
Pa pri nas lahko štab tvorijo Guardiola, Klopp, Muri, Početino... pa se ne bomo uvrstili še na balkansko prvenstvo ne kaj šele na evropsko ali svetovno. Brez veze sploh kaj govorit.
UNHOLY CULT 5.12.2017, 13:11 Prijavi komentar
Kaj pa vem, po komentarjih slabo kaže
alen 5.12.2017, 12:50 Prijavi komentar
Kar se mene tiče zelo slab izbor in ne bomo videli EP
<< < | 1 | 2 | > >> Starejši naprej | Novejši naprej
OGLAŠEVANJE