Klemen Kos   12. junij 2017
Dostojanstveno slovo enega najbolj zaslužnih v zgodovini slovenske reprezetance

Končno primerno slovo velikana

KOMENTAR: Milivoje Novaković je ob slovesu od nogometa požel toliko simpatij, da so te v trenutku razblinile očitke, da je svojo spoštovanja vredno kariero raztegnil čez vse roke trajanja.
SORODNE NOVICE
Reprezentanca se poslavlja od ...
8.12.2017 | Slovenski nogomet
Slovenija v prvem bobnu lige C
7.12.2017 | Slovenski nogomet
Šef organizacije SP Vitalij Mu...
6.12.2017 | Mednarodni nogomet
France Football: Oblak in Hand...
6.12.2017 | Slovenski nogomet
Rudi Zavrl: Prav je, da je sel...
6.12.2017 | Slovenski nogomet
Kavčič je logičen in hraber iz...
5.12.2017 | Slovenski nogomet
(foto: Nogomania)

Prišel je tiho, na "besedo" Ljupka Petrovića in instinkt eksperimentalno razpoloženega Braneta Oblaka. Ta je februarja leta 2006 Sloveniji predstavil širši javnosti malo znanega napadalca, ki je postajal zanimiv, ker je uprizarjal neverjetno plezanje iz nižav malodane amaterskega nogometa v Avstriji do vrha lestvice strelcev prvenstva v Bolgariji. Suhljati Milivoje Novaković ob debiju seveda ni bil "nihče", a vendarle bi tedaj tudi na prste ene roke težko prešteli optimiste, ki bi 192 centimetrov visokemu "centerforju stare šole" napovedali, da bo enajst let kasneje z nogometnih aren odkorakal ob špalirju soigralcev, kot drugi strelec reprezentance vseh časov in nesporna legenda slovenskega nogometa.

Zametek "Novagola" je nastal na njegovi tretji reprezentančni tekmi, ko je Trinidad in Tobagu zabil hat-trick, odtlej pa tako rekoč ni bilo več dvoma, kdo bo prva špica slovenske reprezentance, ki od osamosvojitve boljše devetice še ni imela. Tako statistično (32 golov) kot z vzorom, saj Novaković še dandanes slovi kot pojem igralca, ki je s kljubovalnostjo, zagnanostjo in ambicioznostjo lahko vzor mlajšim generacijam. Sam v klubski karieri nikoli ni bil član vrhunskega kluba – še najbližje je bil pri Kolnu, ki je ves čas kolebal med prvo in drugo nemško ligo – a je za seboj pustil veliko več kot številni njegovi nasledniki, ki so se dokopali do večjih oziroma boljših klubov (St. Etienne, Basel, PSV …), a to dandanes v turbulentnem svetu hitrih, impulzivnih in pogosto nerealnih transferjev ne pomeni toliko kot bi pomenilo v Novakovićevih časih.

Novaković bo odšel v zgodovino kot prvi veliki igralec slovenske reprezentance, ki je dočakal dostojanstveno, ganljivo in "grafično" slovo. Zlatko Zahović in Mile Ačimović sta se za slovo odločila že po zadnji odigrani tekmi, Robert Koren je misteriozno izginil s slovenskega reprezentančnega obličja po menjavi na selektorskem stolčku, še posebej klavno pa je bilo slovo vratarja Samirja Handanovića, ki se je poslovil brez vsega – celo brez uradnega obvestila, da je končal kariero v majici, v kateri je pustil neizbrisen pečat. Novaković je pravilno ugotovil, da se je prvi zares poslovil kot se šika – na ramenih soigralcev, s častno plaketo, toplim aplavzom v zadnjih letih nastrojene publike v Ljubljani in z ganljivimi emocijami, ki so povedale več kot tisoč besed.

Njegova reprezentančna kariera ni bila vselej zgolj pravljica. Vmes je skupaj s Korenom poniknil in razmišljal o podobnem izhodu čez stranska vrata, v zadnjih letih pa je bil v naraščajočem delu javnosti deležen antipatij, ker je navkljub opaznemu padcu forme in ne ravno navdušujočim predstavam v majici Maribora še vedno redno prejemal vabila selektorja. Z odhodom v Maribor je pred tem polariziral nogometno Slovenijo, a vendarle je bilo vse to v soboto v Stožicah komaj vredno omembe.

Odšel je igralec, čigar upornost, želja po dokazovanju in neutrudnost bodo lahko še leta vir navdiha generacijam, ki lažje prihajajo do velikih stvari, a jih veliko težje obdržijo.
Komentiraj
OBJAVI
Komentarji: 4
Starejši naprej | Novejši naprej
pejo2310 12.6.2017, 18:36 Prijavi komentar
Berič bo nasljednik ...treba mu dat priloznost ...on je sposoben tega
pejo2310 12.6.2017, 18:35 Prijavi komentar
Še enkrat Hvala NOVA in srečno na nadaljni poti ..škoda za kiks ,ki si ga naredu ampak noben ni popoln ;))
Werder Lunik 12.6.2017, 15:53 Prijavi komentar
Tudi sam izkazujem spoštovanje in mu želim čimlepši pokoj. Me pa toliko bolj skrbi, kako bo zdaj sploh izgledala naša reprezentanca v napadu. Upam le, da ne bo Jojo igral špice ker ga je preveč škoda za tja.
meko123 12.6.2017, 13:33 Prijavi komentar
spoštovanje, statistika ne laže, repki je dal veliko... sam sem izgubil simpatije do njega, ko je prestopil v rivala
Starejši naprej | Novejši naprej
OGLAŠEVANJE