Klemen Kos   12. oktober 2016
Komentar oktobrskega cikla slovenske reprezentance

Od agonije do zametkov evforije

KOMENTAR: Zadnji dve tekmi slovenske reprezentance sta popoln dokaz nepredvidljivosti in občasne nelogičnosti nogometa. Doživeli in videli smo Slovenijo, na katero smo upravičeno lahko ponosni.
SORODNE NOVICE
Prosinečki: Bosna in Hercegovi...
24.11.2017 | Mednarodni nogomet
Če ne bo Kavčič, bo presenečen...
20.11.2017 | Slovenski nogomet
Video: 50 kvalifikacijskih bis...
17.11.2017 | Mednarodni nogomet
Znani bobni za žreb skupin
16.11.2017 | Mednarodni nogomet
Smeh s severa in solze z juga
15.11.2017 | Mednarodni nogomet
De Rossi zahteval Insigneja
14.11.2017 | Mednarodni nogomet
(foto: SPS)
Slovenija, kje si bila prej?! Priznajmo si – slovenska reprezentanca nas je šokirala vse po vrsti. Podobe plašne, neambiciozne in neodločne reprezentance, ki so se po letih podleganja pričakovanjem zažrle v podzavest, v zadnjih petih dneh ni bilo na spregled. V zameno nam je ponudila podobo agresivne, odločne in korajžne ekipe, ki že v prvih desetih ali dvajsetih dotikih žoge pravzaprav pove zgodbo cele tekme. Zdi se, da je tako malo potrebno, da je v hipu vse drugače. Ker kakšnih posebnih kadrovskih presenečenj ni bilo, si je težko misliti kaj drugega kot, da je vsa skrivnost – v glavah.

Prijetne razloge – po navadi vseskozi iščemo razloge, zakaj takšne Slovenije ne vidimo pogosteje – lahko iščemo in ugibamo, da je "afera Kampl" zedinila reprezentanco, da je reprezentanca kljubovala vse glasnejšim kritikam ali pa lahko na koncu koncev verjamemo v to, da je nevidna sila pritisnila na potencial, ki je bil vselej, tudi v mesecih in letih agonij, nesporen. Na koncu koncev sta tekmi proti Slovaški in Angliji dokaz za vse tiste, ki s(m)o verjeli v to, da je slovenska reprezentanca dejansko veliko boljša kot so kazali nedavni izidi.

Je selektor Srečko Katanec veliki  zmagovalec igre kritikov in kritiziranega? Da bi bil prelahek odgovor, vendar pa je dejstvo, da se je Katanec odzval. Slovenija proti Slovaški in Angliji ni uvajala taktičnih inovacij, temveč je nasprotnika premagala – no, skoraj premagala – "na mentaliteto", kar je zagotovo (tudi) zasluga Katanca. Dobro se je izkazal z občutkom za ritem obeh tekem, z menjavami, nenazadnje je bil uspešen tudi v tretjem polčasu, tistemu, ki se tiče javne komunikacije in ki mu je v zadnjem času povzročal največ težav. In seveda ne smemo spregledati dejstva, da je bil Katanec še ob istem času pred tednom dni v obupnem položaju.  V nogometnih krogih se je razlegal pesimizem, pred vrati sta bila obračuna z udeležencema evropskega prvenstva, za nameček pa je eden prvih zvezdnikov Kevin Kampl odpovedal udeležbo.

Oktobrski kvalifikacijski tekmi sta tako tudi dokaz o nepredvidljivosti nogometne igre, v kateri ne moremo vleči konstant. Včasih zataji kmečka logika, kot bi bilo sklepati iz neugodnosti Katančevega položaja pred tednom dni, včasih se pač zgodi nekaj najbolj naravnega – da stare napake izginejo oziroma se popravijo. Nogomet je pač nepredvidljiv. Igralci športnih stav bodo že vedeli.

Dejstvo je, da je Slovenija v dobrem momentumu. Enemu najboljših v res dolgem času. Dejstvo pa je tudi, da bo ta momentum treba negovati in nadgrajevati. Da stadion na tekmah proti Slovaški, sploh pa proti Anglji, ni bil razprodan, je opozorilo, da se bo za navijače še treba truditi. Nujno pa bo tudi treba biti uspešen. Štiri točke proti Slovaški in Angliji so super stvar, vendar zares nismo naredili še ničesar. Zato je dobro energijo osredotočiti na naslednji mali cilj na poti do velikega – premagati Malto in leto v rezultatskem smislu končati na sijajen način.

Od tekem proti Slovaški in Angliji je ostal še okostnjak v obliki Kevina Kampla. Za stabilnost "momentuma" in interes vseh – reprezentance, navijačev, Kampla, Katanca, medijev itd. – je pomembno, da se afera zgladi in pozabi oziroma vsaj razčisti na štiri oči. Različni indici pravijo, da je takšen scenarij pravzaprav zelo možen in da bo Kampl proti Malti že zraven. Upajmo, da držijo.
Komentiraj
OBJAVI
Komentarji: 7
Starejši naprej | Novejši naprej
Peppino Prisco fan 14.10.2016, 10:43 Prijavi komentar
hehe, jcv, a po tvoje smo po kvaliteti bojši od slovakov in angležev?
JCV21 13.10.2016, 18:20 Prijavi komentar
Da dodam: Vseeno pa očitno je klima v ekipi dobra in bi bila menjava selektorja v tem trenutku vseeno slaba poteza.
JCV21 13.10.2016, 17:47 Prijavi komentar
*Slovake smo vedno premagovali. Angleži so pa na zgodovinskem dnu, mi pa smo proti njim v zadnjih letih vedno dobro igrali kljub temu, da so imeli mnogo kvalitetnejšo ekipo (res pa, da ni bilo rezultata).
JCV21 13.10.2016, 17:43 Prijavi komentar
Dva rezultata, ki bi morala biti glede na kvaliteto reprezentance samo povprečna, sta pod Katancem ne vem kakšen blazen uspeh... Nič se ni spremenilo, povprečne rezultate lahko dosega s to ekipo marsikdo. Sračko mora nujno čimprej oditi, da še nekaj dosežemo s to ekipo.
Lamus 13.10.2016, 00:03 Prijavi komentar
@zmajčič, veš kaj pravijo o tisti eni lastovki a ne?:) @gonogogo jap, se strinjam glede novinarjev, ki ustvarijo nekaj kar ne obstaja in potem nam vržejo kost za glodanje, konec koncev pa trpi nekaj na kar vsi stavimo :) Žalostno ampak resnično :)
gonogogo 12.10.2016, 16:53 Prijavi komentar
V nogometu je zelo malo nelogičnosti. Vedno več pa jo je med kvazi novinarji. Zgoraj navedeni gospod je živi dokaz. Mediji kreirate podobo javnega življenja na sploh. V večini primerov se obnašate kot krokarji, ki čakajo na žrtev. Še posebej je bilo to vidno pred tema dvema tekmama. Ampak so vas Srečko in fantje pošteno za.....j. Ne boste se napili njihove krvi. Dolgujete jim globok predklon in ponižnost. Ko človek posluša Srečkota in bere avtorja prispevka se sprašuje kdo je selektor in kdo novinar. Očitno tale novinar ve nekaj kar še selektor ne ve.....
zmaj05 12.10.2016, 16:44 Prijavi komentar
Brez Kampla gre lažje jp...
Starejši naprej | Novejši naprej
OGLAŠEVANJE