Miran Zore   27. marec 2017
Posledice poraza v Glasgowu bodo lahko sila neugodne

Poraz, ki spreminja marsikaj

KOMENTAR: Nepričakovan poraz v Glasgowu spreminja pozicijo Slovenije v skupini. Ob zdrsu na tretje mesto je Slovenija v eni sami tekmi zapravila veliko jeseni prigaranega. Znova odprte tudi stare težave.
SORODNE NOVICE
Športnik leta: Jan Oblak na če...
13.12.2017 | Slovenski nogomet
Reprezentanca se poslavlja od ...
8.12.2017 | Slovenski nogomet
Slovenija v prvem bobnu lige C
7.12.2017 | Slovenski nogomet
Šef organizacije SP Vitalij Mu...
6.12.2017 | Mednarodni nogomet
France Football: Oblak in Hand...
6.12.2017 | Slovenski nogomet
Rudi Zavrl: Prav je, da je sel...
6.12.2017 | Slovenski nogomet
(foto: SPS)
Srečko Katanec je v svoji analizi včerajšnje tekme na koncu dejal, da se bodo kvalifikacije odločale jeseni, ko bodo na sporedu zadnji štirje krogi, ki prinašajo 12 točk. V kakšni poziciji bodo takrat reprezentance, bo jasno po junijskih tekmah, ko Slovenija gosti Malto, Slovaška gostuje v Litvi, Škotska pa gosti Anglijo. Trenutno razmerje moči je takšno, da je prvo mesto oddano Angliji ("Prvi ne moremo biti, drugi smo lahko."), Slovaška je zdaj druga, Slovenija pa je s porazom v Glasgowu padla na tretje mesto in v igro za dodatne kvalifikacije vrnila Škotsko. 

Poraz na Hampden Parku za Slovenijo ni usoden, bi pa lahko bil pomembnejši kot se morda zdi na prvi pogled. Pravzaprav bi bil ta poraz lahko celo prelomen, ob zdrsu na tretje mesto v skupini je Slovenija v Glasgowu namreč še enkrat več pokazala velike težave v igri (posest žoge 61-39 v korist Škotske, 16-4 v strelih). Proti ekipi, ki jo je Katanec napovedoval kot "komolčarsko", je bila Slovenija tista, ki je nastopila okorno, grobo (pet slovenskih rumenih kartonov, škotskih nič), praktično brez boja je izgubila sredino igrišča in bila posledično odvisna od branilcev, Jana Oblaka, celo okvira gola ter nazadnje preciznosti škotskih igralcev. Znova so na površje priplavale stare težave, recimo impotentnost v napadu (samo en strel v okvir vrat!), preveč defenzivno naravnani boki, nekreativna zvezna vrsta, znova ohlajeni Iličić in propadla reintegracija Kampla. 

Včerajšnja tekma v Glasgowu pa je bila ob vsem naštetem tudi prava demonstracija razlike med ekipo, ki nima posebne individualne kvalitete, ima pa željo in motiv (Škotska) ter ekipo, ki ima precej več posamične kvalitete, a je brez vidne želje in motiva - smisla (Slovenija). V očeh navijačev je tako reprezentanca izgubila marsikatero jeseni prigarano "plus točko". 

Bolj kot poraz, ki je zgolj posledica, pa lahko Slovenija danes obžaluje še eno demonstracijo sicer že videne Katančeve dogme. Nobeno naključje namreč ni več, da se Slovenija proti reprezentancam, ki jim je vsaj enakovredna, če ni od njih celo boljša, na igrišču muči. V teh kvalifikacijah je bilo tako proti Litvi, Malti in Škotski. Kot "underdog", kar Katanec poskuša biti praktično na vsaki tekmi ("Danes vsi igrajo nogomet."), pa je Slovenija igrala bolje (proti Slovaški in Angliji) in tudi vknjižila štiri točke. Tovrsten pristop sicer lahko prinaša sprejemljive rezultate (recimo dodatne kvalifikacije za razširjeni Euro), težko pa bo prinesel "preboj", na katerega v Sloveniji čakamo že sedem let.

Katanec na klopi Slovenije s polnim zaupanjem ter pooblastili (omislil si je celo bioenergetika) Nogometne zveze Slovenije (NZS) sedi že več kot štiri leta, toda vidnega napredka v igri in pristopu ter posledično ciljih - ni. Potenciala, ki ga slovenski reprezentančni bazen nedvomno premore, Katanec še naprej ne priznava in vztraja pri svoji verziji "realnosti", v kateri v vseh teh letih prostora za progresivnost ni našel. Njegova ocena, da je za vse skupaj (tudi za gradnjo igre okrog igralcev, ki v klubih ne igrajo) odgovoren sam, je zato povsem na mestu.
Komentiraj
OBJAVI
Komentarji: 52
<< < | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | > >> Starejši naprej | Novejši naprej
pejo2310 31.3.2017, 18:44 Prijavi komentar
Pa še povej od kdaj je francoska liga slabsa od ceske lige?
pejo2310 31.3.2017, 18:19 Prijavi komentar
no pa povej po keremu nakljucju je najboljsa ceska ekipa boljša od Mb?
Marketking 28.3.2017, 12:40 Prijavi komentar
Tip misli, da je boljše, da igraš za Caen v Franciji, kot za najboljšo Češko ekipo =)
Marketking 28.3.2017, 12:38 Prijavi komentar
+1 Miha... Ta pejo se samo rad pametnega dela, a proti poznavalcem nima za burek =)
miha12 28.3.2017, 08:10 Prijavi komentar
tak kot igrajo ostali bočni ne?
pejo2310 28.3.2017, 00:59 Prijavi komentar
če bi bil Janza dobr igralec bi igral v top ligah a ne...vsaj v franciji npr....LOL
Ibrakadabra 27.3.2017, 23:50 Prijavi komentar
Katastrooooofa od selektorja je ta človek, ma ta ne more trenirati več niti Gorico, z Gorico garant izpade v drugo ligo!!!! On in Oblak sta najbolj nesposobna in neposrečena selektorja v zgodovini Slovenije, tista zlata leta sploh ne štejem, ker tam je vse Zlatko porihtal. Še en dokaz več da dober igralec ni nujno, da je kasneje tudi dober trener oz. selektor.
MC 27.3.2017, 23:44 Prijavi komentar
Samo res, kake izkušnje s težkimi tekmami ma na primer Struna? In ostali podobni... Določeni igralci Maribora so na primer igrali LP in LE, če pa to niso težke tekme, pol pa nvm kaj je; verjetno Slovenija vs San Marino... Pizda pejo2130 govoriš kako Janža igra v kao neki češki ligi, a Jokić je po pol leta dobil en xy klub v ruski ligi, Janža pa igra za Viktorio, res mi ni jasna tvoja logika...
pinus 27.3.2017, 22:25 Prijavi komentar
So bili na sindikalnem izletu....
garfild 27.3.2017, 21:12 Prijavi komentar
Včerajšnja tekma je bila ura resnice in streznitve za našo vrsto v celoti. Pokazala je kar nekaj stvari in dala mnogo odgovorov. Včeraj smo se vsi lakho prepričali zakaj noben slovenski igralec ne igra v premiershipu, da je balkanska šola fuzbala z neskončnim pimplanjem žoge dejsnako pase in da vse kar šteje sta zgolj in samo moč in brzina. Škoti so včeraj demonstrirali kako se igra nogomet. Upam da smo se vsi kaj iz te lekcije naučili. Pa še dobro smo jo odnesli in sama sreča da smo izgubili z minimalno razliko, če bi selektor poslušal razne prišepetovalce in v ekipo trpal umetnike bi bil rezultat verjetno podoben onemu med Čelsijem in mariborom v Londonu ko je bilo 5:1 za Čelsi.
<< < | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | > >> Starejši naprej | Novejši naprej
OGLAŠEVANJE