Klemen Kos   10. september 2018
Nov polom slovenske reprezentance

Reprezentanca, ki ne čuti avtoritete

KOMENTAR: Slovenska reprezentanca ne izžareva avtoritete, ne čuti avtoritete in že leta blodi v prepričanju, da se za naslednjim vogalom skriva žarek svetlobe. Čakamo junaka, ki bo udaril po mizi in rekel bobu bob.
SORODNE NOVICE
Bezjak z dvema goloma prepreči...
17.2.2019 | Slovenski nogomet
Verbič rešil kožo Dinamu v Grč...
14.2.2019 | Slovenski nogomet
Mitrović v leto 2019 krenil z ...
9.2.2019 | Slovenski nogomet
Kolekcija Exhibit – najboljša ...
4.2.2019 | Slovenski nogomet
Zajc je atipičen nakup kluba v...
1.2.2019 | Slovenski nogomet
Lipov list za srečo smučarjev
31.1.2019 | Slovenski nogomet
(foto: pigac.si)
Če bi v letu 2018 – pa tudi v kakšnem letu prej – iskali "slovenskega bojevnika leta", bi priznanje ostalo brez imetnika. Tudi če bi ga imelo, bi bilo neiskreno, posiljeno in neverodostojno.

Bolj kot porazi, ki postajajo vse bolj samoumevni, nas že leta greni občutek, da spremljamo dopustniško reprezentanco, v kateri je vzdušje navzven vse preveč složno in skregano s signali zunanjega sveta, ki išče razloge, zakaj je igra Slovenije kot zarjavel stroj, ki se ne prižge niti po tem, ko smo zamenjali že vse rezervne dele.

Slovenija je na zadnjih petih tekmah štirikrat izgubila proti reprezentancam, ki so celo večnost zaostajale za njo na različnih jakostnih lestvicah, pa še vedno poslušamo prijazne pravljice o veselju ob slehernem reprezentančnem snidenju, o klapah, o prijateljstvu med fanti, optimizmu in trdni veri v to, da je uspeh – za naslednjim vogalom. Le malce sreče manjka.

Žal se je težko otresti občutka, da je slovenska reprezentanca dopust od klubskih karier, saj ne more biti naključje, da se dandanes pravzaprav nihče več v Sloveniji ne spominja, kdaj je imel po koncu tekme slovenske reprezentance prijeten občutek.

Slovenska reprezentanca je eklatantna demonstracija pomanjkanja avtoritete v več plasteh. Ni je čutiti med igralci samimi, ni je čutiti na relaciji selektor - igralci in ni je čutiti na relaciji NZS – selektor. Ali pa denimo na relaciji NZS –igralci. Taista NZS je v eri Čeferin – Mijatović že dokazala, da pri identificiranju težav ni uspešna, kar se je najbolje kazalo v tem, da je mučen mandat Kavčičevega predhodnika Srečka Katanca navkljub večkratnim erupcijam težav trajal dolgih pet let. Teženje k stalnosti za vsako ceno je reprezentanco zavila v varen ovoj, zveza pa medtem bolj kot k reševanju težav stremi k pojasnjevanju razlogov za težave oziroma za interpretacije, ali težave sploh imamo.

Že leta je tako glavno vprašanje, ali niso morebiti pričakovanja javnosti prevelika in ali naj se kar sprijaznimo s tem, da je slovenska reprezentanca postala tretjerazredna evropska ekipa, ki je v tem trenutku celo na poti v ligo D lige narodov, torej proti samim kletem evropskega reprezentančnega nogometa. Zatikanje pri kvaliteti igralcev je pravzaprav drugorazredno vprašanje. Na tekmah proti Cipru in Bolgariji smo nasprotnikoma lahko zavidali vse to, česar Slovenija trenutno nima – žara, energije, motivacije, ekipe.

Zdravilo za pomanjkanje avtoritete je težko najti, še najlažje ga je tako, da se zamenjajo osrednji akterji. Žal slovenski nogomet že dalj časa ne proizvaja avtoritet, ki bi udarile po mizi in se lotile reševanja problemov prihodnosti in ne preteklosti. Zato smo pogreznjeni v vse bolj paradoksalne situacije kot denimo to, da igralci po porazih proti ekipam kot je Bolgarija brenkajo na strune prežvečenih fraz kova "srce smo pustili na igrišču".

Morda slovenska reprezentanca potrebuje konflikt, ki bi iz nje izvabil kljubovanje. Takšen konflikt, ki bi pokazal,  da igralcem ni vseeno. Trenutno se je namreč zelo težko otresti občutka, da strmoglavljanje reprezentance na vseh možnih frontah katerega od ključnih akterjev zares gane.
 
Komentiraj
OBJAVI
Komentarji: 15
<< < | 1 | 2 | > >> Starejši naprej | Novejši naprej
garfild 11.9.2018, 13:03 Prijavi komentar
šikimiki, nisi me najtočneje razumel. Tudi če se vsi funkcionarji NZS odpovedo svojih honorarjev še vedno en bi bilo dovolj za selektorja članske ekipe z dovoljšno avtoriteto. Poglej si cene selektorjev, ki imajo avtoriteto in neke rezultate v svojih CV-jih in ti bo jasno.
šikimiki 11.9.2018, 08:53 Prijavi komentar
logično da ni dnarja za tujega selektorja, ker pol na NZS ne bi ostalo dovolj za plače bikov v štali.
garfild 10.9.2018, 22:48 Prijavi komentar
Avtor je spregledal dve dejstvi in zablodi hkrati. Prvo dejstvo in zabloda je da je generacija teh igralcev talentirana. Ni!!!! Če bi bili talentirani ne bi pol reprezentantov igralo v trash vzhodnoevropskih ligah ali pa v Italiji, ki je najslabša od velikih petih lig. Drugo dejstvo in zabloda je o pripadnosti reprezentanci. NIčesar od tega ne obstoja. Igralci te generacije so preveliki pragmatiki in materialisti da bi se spustili na reprezentančni nivo in za barve svojega grba reskirali svoje kosti in reskirali izgubo zaslužka. To je dejstvo. Tudi zveza tu ne more kaj dosti pomagati ker finačno ni v stanju da bi si lahko privoščiola selektorja, ki bi bil finančno močnejši od večine igralcev da bi lahko imel avtoriteto.Ponavlja se Zaho Katančeva zgodba o kupovanju Šmarne gore. Vs eže videno, nič novega, samo abgrejdano, da je bil nekoč tak samo Zaho danes je pa takih igralcev v reprezentanci večina.
Couch coach 10.9.2018, 21:01 Prijavi komentar
Zal je korito premajhno, da bi se vsi na NZS pasli na njem… Kavcic je pac selector po izboru NZS, razlog je pa jasen in edini; bil je najcenejsi na trziscu in sprejel je to funkcijo samo zato, da (naj) bi napravil nekaj iz svoje trenerske kariere, ker ga leta pac dohitevajo, dasiravno so ga ze totalno prehitela…:)
mukica 10.9.2018, 18:54 Prijavi komentar
Bravo retep......Jan Oblak že ve zakaj noče igrati s takimi šminkerji, je dovolj pamet in inteligenten
retep 10.9.2018, 18:33 Prijavi komentar
"Le ena beseda - sramota. Vi ste sramota za vse generacije igralcev, ki so ustvarjale to reprezentanco. Za vse, ki so v devetdesetih letih v njivah slovenske lige, pozabljeni od medijev in športnega establišmenta, ki je vihal nos nad "čefurskim" športom, sanjali o svetovnih prvenstvih. Za vse tiste, zaradi katerih ste lahko v svoji mladosti trenirali na umetni travi, ne pa v razritih mlakužah, in hodili v nogometni razred. Ste sramota za "zlato" generacijo, ki je - če je bilo treba - peš, poškodovana ali brez klubov hodila na zbore nekoč svete reprezentance, v tej strasti pa žal počila v Koreji. Ste sramota za Sandija Knavsa, ki je na igrišču nekoč "pustil pol glave". Za Pavlina, Čeha, Galića in druge borce, ki so nasprotnikom - ko je bilo treba - na nogah puščali "spominke", jih po potrebi držali za vrat ali jim žugali s kazalci. Za Šiljaka, ki so mu v Grčiji zlomili nogo. Za Novakovića, ki se je tudi v svoj Koeln vračal kar v dresu, nato pa se v reprezentanco vozil čez pol Zemlje. Ste sramota za vse tiste, ki so v tem dresu (pre)živeli "kotle" Beograda, Zagreba, Bukarešte, Kijeva, Bratislave ... Ki so Zdravljico poslušali v Južni Koreji in Afriki. Ste sramota za vse nogometne delavce te države, ki svojih vikendov - v vseh letnih časih - ne preživljajo s svojimi družinami, ampak ob igriščih od druge območne lige mlajših dečkov do pete članske lige. Ker imajo pač radi ta je***i nogomet, četudi jim nikoli ne bo prinesel milijonov. Ste sramota za vse navijače, ki za vas porabljajo svoj čas in denar. Dovolj! Dovolj imam zgodb o tem, komu se da igrati in komu ne. Dovolj imam vaših čistih dresov in umikanja nog iz duelov. Dovolj imam vaših rdečih ferrarijev, instagrama in "šminke", ki nima nobenega pokritja v rezultatih. Dovolj imam pravljic iz NZS o gradnji neke "nove zgodbe", v kateri bi moral biti prostor še za marsikoga od "starih". Resnica je, da koncepta prvič v zgodovini - ni (Verdenik ga je še kako imel, enako tudi Oblak). Dovolj imam selektorja, ki v brezjajčnih porazih vidi dobre stvari. Dovolj. Imejte sami svoje prazne Stožice s svojimi zdrahami in "dobrim vzdušjem". Mene do nadaljnjega tam več ne bo. Lahko noč in srečno, slovenska nogometna reprezentanca!" Primož Cirman - citirano po najboljšem nog forumu pri nas ! Sam pa pdodajam - kdaj bo pogreb reprezentance. Hvalospeve bo recitiral NZS in vsi nastavljeni pajaci nedotakljive srenje, ki ji je samo za velik reden denar of FIFE in UEFE, fuzbal pa le na jeziku; pardon riti ! Naj žiivijo, žal ne počivajo v miru!
šikimiki 10.9.2018, 15:48 Prijavi komentar
Da se razumemo, žar in borbenost bi lahko pričakovali samo od fantov iz domače lige, ki si obetajo, da bi nekega dne igrali v tujini, in od tistih, ki si ne dovolijo, da bi se blamirali. Legionarji v večini vsaj tako kaže, pridejo igrati , ker je pavza v prvenstvih, pa zakaj ne bi kake dnevnice od repke pobrali, pa nima veze kak bo rezultat. Nekateri bi pustili zastonj dušo na igrišču samo , da bi lahko igrali. Pa tut če bi zgubili, bi vsaj lahko rekli, da so se pa fantje stepli na igrišču. Seveda pa treba prvo menjat selektorja, ker ta bi še ovce zgubil...
vafa 10.9.2018, 15:00 Prijavi komentar
dejmo malo pa tud analizirat igralce....kje igrajo....a so nosilci....a vodonoše....v kateri ligi....v nemčiji...v angliji...v španiji...ki so najbolj kvalitetne....10 jih je v italiji.... peš liga.....v taboljiših časih italijanskega fusbala....kolko yugovičev je blo v lige........problem so igrači....ki niso na nivoju......Pavlina....Novaka...Zahota....kej bi dali...da bi imeli Kariča....iitd....še 1x...igrači...ni kvaltete....pa zadost je tud...4-2-3-1......nimamo igrače za to...mi lahko igramo samo 4-4-2....
MB_Bojan 10.9.2018, 14:19 Prijavi komentar
Vse je zastonj kar se ugotavlja pri igralcih, pa vseeno koliko ima tu kdo prav.To je tema za novega selektorja. Sedaj pa je EN in EDINI NUJEN izhod : TAKOJ, NEMUDOMA RAZREŠIT KAVČIČA IN ČE NE GRE DRUGAČE SKUPAJ S PREDSEDNIKOM NZS MIJATOVIČEM. Tonemo, izgubljamo, se blamiramo, brezizhodno stanje, brez žara, brez perspektive, brez energije, porazna klima v ekipi ; kaj še mora priti, da bo ta pokvarjena klika v NZS reagirala.
baltazar 10.9.2018, 13:48 Prijavi komentar
MI VSI VEMO DA JE OBLAK NAS NAJ NAJ GOLMAN . ma ko ga sljivi (če mu ni cast za repko igrati) PA ČE JE 100 X naj boljsi na svetu bi ga zbrisal z seznama . PA BOLJE DA BRANI handanovič iz maribora -SORCAN ITD. dal sem samo primer . NI ODNOSA DO DRESA Z DRZAVNIM GRBOM ,NI SPOSTOVANJA , itd itd . MI PA KAR POTPIRAMO TA NIHOVA SRANJA. ko bomo prvo mi navijači povedali da ne potrebujemo takih v repki
<< < | 1 | 2 | > >> Starejši naprej | Novejši naprej
OGLAŠEVANJE