Klemen Kos   28. marec 2017
Srečko Katanec je že štiri leta selektor izbrane vrste

Kako večen je Srečko?

Slovenski selektor Srečko Katanec že štiri leta opravlja svojo delo na Nogometni zvezi Slovenije, ki pa navkljub ponavljajočim se očitkom ter kritikam brezpogojno zaupa njegovemu vodenju izbrane vrste.
SORODNE NOVICE
Reprezentanca se poslavlja od ...
8.12.2017 | Slovenski nogomet
Slovenija v prvem bobnu lige C
7.12.2017 | Slovenski nogomet
Šef organizacije SP Vitalij Mu...
6.12.2017 | Mednarodni nogomet
France Football: Oblak in Hand...
6.12.2017 | Slovenski nogomet
Rudi Zavrl: Prav je, da je sel...
6.12.2017 | Slovenski nogomet
Kavčič je logičen in hraber iz...
5.12.2017 | Slovenski nogomet
(foto: SPS)
Poraz s Škotsko je pokazal, da selektor Srečko Katanec navkljub uspešnima jesenskima nastopoma proti Slovaški in Angliji nima dodatnih kreditov. Privržencev njegovega mandata je z vsakim novim neuspehom manj, že bežen sprehod skozi naslovje slovenskih medijev pa nas pravzaprav vrača v položaj deja vu – že videno.

Na Katanca se je znova usul plaz kritik, tudi tokrat bolj ali manj upravičenih. Znova je igra slovenske reprezentance odprla več vprašanj kot našla odgovorov, znova je bil Katanec deležen kritik za izbor igralcev, za taktiko, za neustrezno pripravo na nasprotnika in za zapravljeno priložnost, ki bi jo prinesel morebiten uspeh. Vse to ni nič novega. Dinamika in periodika odnosov na relaciji mediji – Katanec se ponavljata, zato se vse bolj poraja občutek resigniranosti nad tem, ali so spremembe v strokovnem štabu slovenske reprezentance sploh realne ali so še naprej tabu tema, ki ni vredna niti konkretnejše diskusije.

Poraz na Škotskem je bil v veliki meri poraz Srečka Katanca. Po tekmi je prevzel odgovornost nase, a ni jasno, kako si le-to sam predstavlja, če na polemike glede izbora igralcev odgovarja z besedami, da "drugače ne zna". Kot da so alternative, ki so se ponujale – sploh ob treh igralcih, ki so trenutno v klubih praktično neaktivni – tabu tema. Kot da je dvomiti v osnovni koncept njegove reprezentance absurd.

Na Hampden Parku ni izgubila Katančeva taktika, čeprav nenehne menjave formacije spominjajo na streljanje v prazno in iskanje rešitve tam, kjer je ni. Poraz bi lahko naprtili neustreznemu izboru igralcev, a tudi menjave v drugem polčasu dinamike ritma igre niso dvignile in zato lahko upravičeno sklepamo, da bi Katanec težko našel čudežno enajsterico, ki bi pustila bistveno boljši vtis.

Popoln Katančev poraz je bil v pristopu, ki je od prve sekunde naprej kazal na to, da Slovenija na Škotskem nima cilja. Slovenija se je skozi celotno tekmo prestopala na mestu, igrala bojazljivo, neangažirano in nestrastno, kar so lastnosti, za katere mora obstajati utemeljen razlog. Če ga ni, se moramo sprijazniti s tem, da so naši igralci zanič, da nam 67. reprezentanca sveta lahko skrije žogo in da proti nasprotniku, ki že 19 let ni igral na velikem turnirju, poloma nismo doživeli zgolj zaradi tega, ker sta dva njihova izstrelka končala v okviru vrat. Tega nočemo in s tem se ne moremo sprijazniti.

Katančev kredit pri NZS je neskončen
Srečko Katanec, bodimo iskreni, trpi precejšen medijski pritisk, a po drugi strani ta niti najmanj ne vpliva na njegov položaj na Nogometni zvezi Slovenije. Ta mu je v času, ko se je zaupanje v njegovo delo že močno krhalo, podaljšala mandat, nič pa se ni spremenilo niti po odhodu Aleksandra Čeferina, saj je njegov naslednik Radenko Mijatović že v predvolilnem času poudarjal absolutno zaupanje v njegovo delo. Katanec je imel proste roke za izredne tiskovne konference, namenjene obračunavanju z mediji, nihče pa se na zvezi niti ni trudil olajšati napetih odnosov in Katancu med drugim celo dovolil, da malodane senzacionalistično v televizijskem studiu napove razodetje "velike resnice" v času viharja okoli afere Kampl. Ponavadi je bil odgovor vselej enak: "Ah Katanec, saj ga poznate ..."

Ali so spremembe sploh možne?
Katanec s strani zveze nima postavljenih konkretnih ciljev – to bitko si je po naravi slovesa Slaviše Stojanovića izboril že pred pričetkom svojega mandata - bolj ali manj pa je bilo v zadnjem času s strani vodilnih predstavnikov zveze največ truda vloženega v selektivno izbiranje pozitivnih značilnosti njegovega mandata. Tako je denimo uvrstitev v playoff kvalifikacij za Euro s 24 udeleženci, ki ga je Slovenija izgubila proti najslabši reprezentanci Eura, interpretirana kot uspeh, ob katerem ni razloga za dvigovanje letvic.

Seveda pa zveza ni bila vselej tako nečimrna do vseh negativnosti, ki so se dotikale dela, ugleda in javne percepcije medijev do dela selektorjev. Slaviša Stojanović, Katančev predhodnik, je odletel zaradi razlogov, ki se Katancu pojavljajo ciklično, še bolj zanimivo pa bi bilo videti, kako z današnje perspektive zaupnico Katancu dojema Matjaž Kek, ki je odletel zato, ker je zveza – točneje tedanji predsednik Čeferin – ocenila, da je napočil čas za spremembe. Bo kdaj taka ocena doletela tudi Srečka Katanca?
Komentiraj
OBJAVI
Komentarji: 32
<< < | 1 | 2 | 3 | 4 | > >> Starejši naprej | Novejši naprej
ChampionsLeague12 31.3.2017, 02:34 Prijavi komentar
sej ne rabimo tok skrbet .. sm mal pogledal kake tekme bodo pa točke mal zračunal pa misim da imamo zelo lahke nasprotnike .. angleži so tok močni kot kaki rusi takrat drgač pa ni neki težkih tekem .. če bodo zmage do zdj nam svetovno ne uide. itak bodo slovaki vsaj 3x še zgubili ali igrali izenačeno .. js mislim da ne bo tok hudo .. bil je pač slab dan in js si mislim da upanje umre zadnje in da še bomo videli svetovn prevenstvo .. smo že bili v istem položaju pa smo tut na koncu nekot prišli v kvalifikacije .. mal me pa motijo Angleži ker jih fifa pa Uefa mal naprej vedno tišči pa tut če jim ne gre dobro .. režiserji tekem so itak bli vedno sodniki ..
satan 28.3.2017, 22:10 Prijavi komentar
Zaman se trudite, Katanec bo doživljenski selektor naše repke, kajti on je v nogometnem svetu neke vrste " Josip Broz Tito" ali drugače povedano..nenadomestljivi in nedotakljivi osebek, skratka..nesmrten..mačke imejo 9 življenj..pri Katancu te omejitve ni.
Baksuz 28.3.2017, 20:18 Prijavi komentar
Čas bi bil, da se pripelje enega tujega strokovnjaka, se ga plača malenkost več, amapk človek ne bi bil obremenjen z zdrahami ki vladajo v SLO nogometu
silvo 28.3.2017, 19:43 Prijavi komentar
če že bi bil najboljša izbira za slovenijo tomaž kavčič
lej ga tega 28.3.2017, 17:44 Prijavi komentar
Pa še nekaj, Krhin je obetal, ampak poškodbe še posebej tista v JAR ga je dodobra pomaknila nazaj, pa recimo Birsa, dokler je meu nek nemir v privat življenju je igrau za kurac. Psiha fantje, Srečko ima probleme s komunikacijo in bi mogoče rabu logopeda, ampak se strinjam s Prašnikarjem, s fanti je treba 6 dni komunicirat in upoštevati vse dejavnike, ne zgolj inner feeling, ki ti ga "poboljša" bioenergetik, preden jih pošlješ na igrišče. Kar je je, najboljši komentar je še zmer tist, k je napisu v eni povedi, da kaj pa smo mi zj ena repka, da se bunimo do torka.
lej ga tega 28.3.2017, 17:37 Prijavi komentar
od kadetov dalje*
lej ga tega 28.3.2017, 17:36 Prijavi komentar
lama sej nisem reku, da poznam ozadje vpoklicev, ampak logično je po mojem, da igrajo fantje, ki se med sabo poznajo od recimo kadetov. Je pa res, da smo s pomlajevanjem dobili boljše igralce od te stare garde. Nek konsenz in nek postopen proces mora bit. Jebite ga, Špance so Nizozemci deklasiral na SPju 2014, pa kje so danes eni kje drugi in kako je to sploh pri vseh verah tega Sveta možno.
miha12 28.3.2017, 17:29 Prijavi komentar
Pubeci, ko se boste zavedali da nekomu zelo paše da sta na tapeti srečko in Gliha vam bo jasno več. :)
lama 28.3.2017, 17:28 Prijavi komentar
lej ga tega, ti nimaš blageveze kaj vse vpliva na vpoklic v repko
samo z glavico naprej! 28.3.2017, 16:55 Prijavi komentar
kak bo šel ta tepec? to nemoreš verjet, da se nič ne premakne. tam ono tele gliha kliče 4 igralce zaradi sina v zahvalo, da mu ta igra ali ker so trije tolko boljsi, nvm. pa poraz na poraz pa nič. tu si ta sračko skače v besedo pred in po tekmi o točki, spravi ne iz sebe en posten stavek. na kritiko novinarjev odgovarja z primitivnimi neargumenti in nič. edini in res edini pod katerim smo igrali nogomet je matjaž kek. danes je zagotovo še boljši trener, kot je bil takrat. ampak nee, ker je mariborčan. hvala lepa in nasvidenje
<< < | 1 | 2 | 3 | 4 | > >> Starejši naprej | Novejši naprej
OGLAŠEVANJE